Πανάρχαια Ελληνικά Έθιμα από το Διδασκαλείο Λαογραφίας: Οι φωτιές του Άη Γιάννη

Κανένα σχόλιο

Διήμερο βιωματικής προσέγγισης δυο πανάρχαιων ελληνικών εθίμων διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη το Διδασκαλείο Λαογραφίας. Το κάψιμο των «Μάηδων» – των λουλουδένιων στεφανιών που φτιάχνονται στους ελληνικούς αγρούς με μεράκι την Πρωτομαγιά ξαναβίωσε φέτος στο κέντρο του Ηρακλείου. Την παραμονή της εορτής του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού και Προδόμου, οι μαθητές, οι φίλοι τους αλλά και πολλοί άλλοι από κάθε γωνιά του Ηρακλείου συγκέντρωσαν τους «Μάηδες» που είχαν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτομαγιάς 2008 και άναψαν μια μεγάλη φωτιά, τη φωτιά του Αϊ-Γιάννη.

mikros_Hrakleiotis_prosferei_to_Mah_tou_ston_ypeytino_toy_didaskaleiou Το έθιμο ξαναζωντάνεψε στη βενετσιάνικη Πύλη του Ιησού (Καινούργια Πόρτα) σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλεως του Ηρακλείου. Όσοι βρέθηκαν στο σημείο της φωτιάς, ιδίως οι μικροί Ηρακλειώτες, πήδηξαν πάνω από την «ιερή φλόγα» τρεις φορές για το καλό και αισθάνθηκαν την πανάρχαια καθαρτήρια δύναμή της. Το έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων συμπίπτει με την έλευση του θερινού ηλιοστάσιου, ουσιαστικά με την υποδοχή και την κορύφωση του καλοκαιριού, αφού πρόκειται για την μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, γεγονός που οι Έλληνες πάντοτε γιόρταζαν πανηγυρικά.

"Sponsored links"

Έπαιξαν οι μουσικοί Μανώλης Παπαδάκης, λύρα, Κωστής Μακάκης, λαγούτο, Γιάννης Κουμάκης, κιθάρα, Χρήστος Ζηδιανάκης, λαγούτο. Γύρω από τη φωτιά χόρεψαν οι μαθητές και η ομάδα παραστάσεων του Διδασκαλείου Λαογραφίας όλους τους χορούς της Κρήτης, παλαιούς, ξεχασμένους, τοπικούς, αλλά και παγκρήτιας εμβέλειας. Επίσης παρουσιάστηκε για άλλη μια φορά δημόσια στο κοινό του Ηρακλείου ο κρητικός χορός «Εμπυρρίκειος» τον οποίο μελέτησε και έφερε στο φως η έρευνα και οι πολλαπλές παρουσιάσεις του Διδασκαλείου.

Oi_moysikoi_tis_vradias Ακολούθησε γλέντι με ζωντανή μουσική στη νέα αίθουσα εκδηλώσεων του Εκπαιδευτικού Κέντρου «Δασκαλογιάννης» (Έβανς 90 & Ν. Πλαστήρα, Καινούργια Πόρτα, 2ος Όροφος, Τηλ. 2810.335555, Κινητό: 6973.335555) το οποίο φιλοξενεί από εδώ και στο εξής τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες του Διδασκαλείου Λαογραφίας.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε ο Πρόεδρος του Κεντρικού Δημοτικού Διαμερίσματος Ηρακλείου κ. Κώστας Βαρβεράκης και μέλη του Συμβουλίου οι οποίοι συνεχάρησαν το Διδασκαλείο για την πρωτοβουλία του και υποσχέθηκαν του χρόνου να συμμετέχει και η Δημοτική Αρχή στη διοργάνωση.

Ο μαντικός Κλήδονας

Την Τρίτη, ανήμερα της εορτής του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννου εορτάστηκε στην πανέμορφη Τύλισσο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο το πανάρχαιο μαντικό έθιμο του Κλήδονα Στο κέντρο της γραφικής πέτρινης πλατείας του χωριού τοποθετήθηκε η στάμνα με το αμίλητο νερό και τα ριζικάρια, που είχαν «αστρονομηθεί» από το προηγούμενο βράδυ. Ειπώθηκαν δεκάδες σχετικές μαντινάδες για κείνους που είχαν βάλει ριζικάρια την ώρα που οι μαντείες και τα πειράγματα έδιναν και έπαιρναν.

Μετά το άνοιγμα του κλήδονα, η ομάδα παραστάσεων του Διδασκαλείου Λαογραφίας παρουσίασε τους παλαιούς χορούς της Κρήτης, ενώ ο δάσκαλός τους εξηγούσε, από μικροφώνου, στο κοινό την ουσία των χορών και τα λαογραφικά της ημέρας. Στην παρουσίαση των χορών έπαιξαν οι μουσικοί Μανώλης Παπαδάκης, λύρα, Κωστής Μακάκης, λαγούτο, Γιάννης Κουμάκης, κιθάρα, Χρήστος Ζηδιανάκης, λαγούτο, ενώ το γλέντι κράτησε μέχρι το πρωί με το συγκρότημα του Δημήτρη Στεφανάκη από την Τύλισσο.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live