Αγανάκτηση του νομάρχη Ρεθύμνου για τις δηλώσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την τροπολογία για την επίλυση του προβλήματος της επέκτασης των οικισμών

Κανένα σχόλιο

Η εμφάνιση του δημοσιεύματος στον τοπικό τύπο ερωτήματος του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκου Αλαβάνου και της Βουλευτού κας Άννας Φιλίνη, το οποίο εμφανίζει ότι ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων του Νομού και η σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού διαφωνούν με την κατατιθέμενη τροπολογία, που στοχεύει στην επίλυση του ζωτικού για το Νομό προβλήματος της επέκτασης των οικισμών, προκάλεσε την αγανάκτηση του Νομάρχη Ρεθύμνου, κ. Γιώργη Παπαδάκη, ο οποίος απέστειλε αυθημερόν επιστολή στον Πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναφέρει τα εξής:

"Με αφορμή δημοσίευμα στον τοπικό τύπο (ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ 13 Μαρτίου 2009), το οποίο αναφέρεται σε ερώτηση σας προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ & Εσωτερικών σχετικά με την τροπολογία για την πολεοδομική οριοθέτηση των 61 οικισμών, πρόβλημα που ταλανίζει επί χρόνια το Νομό μας, θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά:

"Sponsored links"

1. Ο Ν. 2508/1997 περί «βιώσιμης οικιστικής ανάπτυξης των πόλεων & οικισμών…» όχι μόνο δεν κατάργησε όπως εσείς αναφέρετε τη διαδικασία του Π.Δ. 24-4-1985 (ΦΕΚ 181/Δ/3-5-85), όπως αυτό έχει τροποποιηθεί, για την οριοθέτηση των οικισμών αλλά σύμφωνα με τον παραπάνω Νόμο (άρθρο 19 παρ. 2) η πολεοδόμηση και η επέκταση των οικισμών μέχρι 2.000 κατοίκους γίνεται σύμφωνα και με αυτό.

2. Όχι μόνο για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για όλους μας γενικά, η προστασία του περιβάλλοντος διασφαλίζεται μέσα από το χωροταξικό σχεδιασμό.

3. Από τοπικούς παράγοντες του Νομού ποτέ δεν ζητήθηκε η επαναφορά ισχύος του Π.Δ. του 1985, όπως αναφέρει η ερώτησή σας, με νομοθετική ρύθμιση, διότι ούτως ή άλλως ισχύει μιας και δεν καταργήθηκε ποτέ. Αυτό που ζητήθηκε είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί για τρεις κατηγορίες οικισμών, διαφορετικών μεταξύ τους ως προς την επίλυση. Αυτό οφείλεται στην εκ παραδρομής μη δημοσίευσης σε ΦΕΚ, διαγραμμάτων για 39 οικισμούς, απόφασης & διαγραμμάτων για 13 οικισμούς, και διαγραμμάτων για 22 οικισμούς σύμφωνα με το Ν. 1975/1991 άρθρο 41 (ΦΕΚ 184/Α). Η οριοθέτηση των οικισμών των δύο πρώτων κατηγοριών ( 39 και 13 οικισμοί), έγινε λαμβάνοντας υπόψη το Π.Δ. 6-12-1982 (ΦΕΚ 588/Δ) που αφορούσε στάσιμους και με δημογραφική συρρίκνωση οικισμούς με σκοπό την ανάπτυξή τους, και το Π.Δ. 24-4-1985 όπως αυτό τροποποιήθηκε το 1987.

4. Από το «Σύλλογο Αρχιτεκτόνων του Νομού Ρεθύμνου και σημαντική μερίδα του τοπικού πληθυσμού», όπως αναφέρετε στην ερώτησή σας προς τους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ & Εσωτερικών, δεν υπάρχει γνωστή σε εμάς διαφωνία, σε σχέση με τη νομοθετική ρύθμιση που έχει προταθεί, αλλά ούτε και καμία άλλη πρόταση για την επίλυση του προβλήματος, το οποίο απαιτεί άμεση λύση. Αντίθετα θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Νομού ( ΤΕΔΚ, ΤΕΕ, Σύλλογοι κ.α), όλοι οι Δήμοι, η Νομαρχία, οι Βουλευτές αγωνίζονται εδώ και χρόνια για την επίλυση του προβλήματος, μεθοδικά και δυναμικά ( με κλείσιμο δρόμων, της Νομαρχίας, και των Δήμων), έως ότου το ΥΠΕΧΩΔΕ αποδεχθεί την προτεινόμενη με τροπολογία λύση. Το πρόβλημα απαιτεί άμεση λύση δεδομένου ότι ο πολίτης, από το 1987 έως τώρα, στηριζόμενος στην εμπιστοσύνη του προς το Κράτος, πλήρωσε φόρους μεταβιβάσεων οικοπέδων άρτιων και οικοδομήσιμων, πλήρωσε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, μεταγράφηκαν τα συμβόλαια του στο Υποθηκοφυλακείο, δηλαδή ακολούθησε πιστά τις νομικές διαδικασίες και τώρα βρίσκεται σε μία ιδιότυπη ομηρία που έχει λάβει εκρηκτικές, κοινωνικές και οικονομικές διαστάσεις με απρόβλεπτες συνέπειες εξ αιτίας της εκ παραδρομής παράληψης δημοσίευσης, νομίμως κατά τα άλλα, πράξεων. Παράληψη που διαπιστώθηκε εκ των υστέρων και πολύ αργά. Αυτή την παράληψη ζητήσαμε από το Υπουργείο να διορθώσει.

Κύριε Πρόεδρε,

Μετά από την παραπάνω ενημέρωση θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αναθεωρήσετε τη θέση σας, όπως αυτή απορρέει από τη σχετική ερώτησή σας προς τους δύο Υπουργούς σχετικά με το θέμα και η οποία θέση ενδεχομένως να οφείλεται σε πλημμελή πληροφόρησή σας.

Παράλληλα ο Νομάρχης Ρεθύμνου, δήλωσε για το θέμα:

"Όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Νομού, (Βουλευτές, σύσσωμη η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όλοι οι Δήμοι, το Τεχνικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο), οι εργολήπτες του Νομού και όλοι οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό τομέα με πολύμηνους, μεθοδικούς και δυναμικούς αγώνες ωρίμασαν την επίλυση ενός κοινωνικού και αναπτυξιακού προβλήματος τεράστιας σημασίας για το Νομό, αυτό της "Ζώνης των 800 μέτρων". Είναι λοιπόν τουλάχιστον προσβλητικό, παράλογο και απαράδεκτο να εμφανίζεται ότι "κάποιοι" υποσκάπτουν αυτή την προσπάθεια και υπονομεύουν την τύχη του τόπου σε τέτοιους χαλεπούς για την οικονομία καιρούς".

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live