ΤΕΕ/ΤΔΚ : Οικονομικά απαράδεκτα και κοινωνικά άδικα τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση

Κανένα σχόλιο

Η …λογική με την οποία επέλεξε η κυβέρνηση να καλύψει την τεράστια «τρύπα» που δημιουργήθηκε, σε κάθε περίπτωση και με τις δικές της πρακτικές, στα έσοδα του δημόσιου ταμείου, είναι οικονομικά απαράδεκτη και κοινωνικά άδικη, καθώς στρέφεται – με τα συγκεκριμένα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε χτες ο υπουργός Οικονομίας – κατά «δικαίων και αδίκων».

Κι’ αυτό γιατί έχουν στόχο τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις, παρασιωπώντας σκοπίμως ότι ένα μεγάλο ποσοστό όσων στα «χαρτιά» εμφανίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, στην πραγματικότητα πρόκειται για τους πλέον χαμηλόμισθους (στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) που τελούν υπό το απαράδεκτο καθεστώς του Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών. Ένα καθεστώς που, τα τελευταία χρόνια, συνιστά τον κανόνα σε ότι αφορά ειδικά τους διπλωματούχους μηχανικούς.

"Sponsored links"

Το μέγα πλήθος αυτών των «ομήρων» της οικονομίας μας και των εργασιακών ηθών που επιβλήθηκαν και με κυβερνητική ανοχή ή πρωτοβουλίες, καλείται τώρα να πληρώσει το έλλειμμα της οικονομίας, την υστέρηση της ανάπτυξης και κάθε άλλη στρεβλή απόφαση που πάρθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Και, μάλιστα, εν ονόματι – κατά δήλωση του υπουργού Οικονομίας – όσων συστηματικώς και αδιαλείπτως φοροδιαφεύγουν, επειδή τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν (ή δεν θέλουν;) να αντιμετωπίσουν το υπαρκτό πρόβλημα της φοροδιαφυγής.

Ειδικά σε ότι αφορά του διπλωματούχους μηχανικούς, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η καθίζηση στα δημόσια και (πλέον) ιδιωτικά έργα, σε συνδυασμό με την ραγδαία αύξηση του αριθμού των νέων μηχανικών (σ.σ. στην Ελλάδα έχουμε τριπλάσιο αριθμό μηχανικών σε σχέση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα), είναι μοιραίο να επιφέρει υποαπασχόληση και μείωση των εισοδημάτων τους. Την πραγματικότητα αυτή πριν απ’ όλους γνωρίζει το υπουργείο Οικονομίας, αλλά σκοπίμως την παραβλέπει προκειμένου να επιβάλλει τους νέους «κεφαλικούς» φόρους.

Οι διπλωματούχοι μηχανικοί, οφείλουμε να τονίσουμε, από τις συνθήκες του επαγγέλματός τους δεν είναι δυνατόν να φοροδιαφεύγουν. Επιπροσθέτως, το ΤΕΕ, εδώ και περίπου δυο χρόνια, δημιούργησε έναν μηχανισμό προελέγχου των αμοιβών των μελετών των ιδιωτικών έργων, με τον οποίο εμμέσως, πλην σαφώς, ελέγχεται και αυτή η παράμετρος.

Με την νέα και απαράδεκτη πρόσθετη φορολόγηση που σκοπεύει να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομίας θα συρρικνωθεί άμεσα και σοβαρά το ήδη συρρικνωμένο από την υποαπασχόληση και την πρόσφατη επαχθέστατη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εισόδημα των διπλωματούχων μηχανικών.

Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι τα φορολογικά μέτρα που ανακοινώθηκαν προαναγγέλθηκαν πριν λίγες ημέρες από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΑ, εκπρόσωπο κατά τα άλλα ενός σημαντικού μέρους των ελεύθερων επιχειρηματιών, όταν ανακοίνωσε πως, με επιστολή τους προς τον υπουργό Οικονομίας, ζήτησε να ληφθούν τα συγκεκριμένα μέτρα !

Το ΤΕΕ και με αυτή την αφορμή θέλει να τονίσει ότι τα φορολογικά έσοδα διασφαλίζονται μόνο όταν εξασφαλίζονται υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί στην οικονομία. Και σ’ αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση «σπατάλησε», όπως προκύπτει από τα δικά της στοιχεία, και την ευκαιρία του Γ΄ ΚΠΣ, καθώς δεν εξασφάλισε την προαπαιτούμενη, από τα κοινοτικά προγράμματα, εθνική συμμετοχή, ώστε να απορροφήσει τα κονδύλια της Ε.Ε. με συνέπεια, στο τέλος του έτους, να χάνονται οριστικώς δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Γραφείο Τύπου του ΤΕΕ/ΤΔΚ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live