Μ. Σκουλάκης: Να ανακληθεί η άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του σφαγείου στο Φρε

Κανένα σχόλιο

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο και ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιά για το σφαγείο στο Φρε, κατέθεσε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Χανίων Μανώλης Σκουλάκης. Όπως επισημαίνει στην ερώτηση ο κ. Σκουλάκης «η τελευταία απόφαση της Νομαρχίας Χανίων να εγκρίνει-τροποποιήσει τους περιβαλλοντικούς όρους για τη δημιουργία σφαγείου, από ιδιώτη, στη θέση “Σώπατα” του Δήμου Φρε, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη τοπική κοινωνία των Χανίων καθώς η περιοχή στην οποία προβλέπεται η εγκατάστασή αυτού, αποτελεί περιοχή με ιδιαίτερη αισθητική και πολιτιστική αξία όπως επισημαίνει ομάδα επιστημόνων του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και βεβαιώνει με έγγραφο του ο Δ/ντης του Μουσείου αλλά και όπως βεβαιώνει η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ με το υπ. αρ. 133878/1620/22-5-08 έγγραφο της, βάση του οποίου «η περιοχή του Φρε αξιολογείται ως οικολογικά και αισθητικά σημαντική, χρήζουσα προστασίας για τη συγκράτηση των πιέσεων που την υποβαθμίζουν» .

sfageio Όπως τονίζει ο κ. Σκουλάκης «η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που υποβλήθηκε στη Νομαρχία Χανίων ήταν ελλιπής, δεδομένου ότι ΔΕΝ περιλάμβανε γεωλογική μελέτη που να αναφέρεται στις επιπτώσεις της λειτουργίας των Σφαγείων και των λυμάτων του στις παρακείμενες πηγές αλλά ούτε και τις εργασίες διαπλάτυνσης του αγροτικού δρόμου πρόσβασης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν και συνοδεύτηκαν από κοπή δέντρων».

"Sponsored links"

Παράλληλα συμπληρώνει πως «οι καθηγητές του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης σε απαντητική επιστολή τους προς το Δήμαρχο Φρε, επισημαίνουν ότι τόσο στη τελευταία απόφαση της Νομαρχίας Χανίων (15823//29-2-2008) όσο και η προηγούμενη (7811/6-6-2007), «δεν τεκμηριώνεται ο έλεγχος της εφαρμογής των υποβληθέντων περιβαλλοντικών όρων» και ότι «τα δύο σημαντικά σημεία στα οποία δεν δίνεται η πρέπουσα προσοχή για την προστασία του περιβάλλοντος και γενικότερα της περιοχής είναι οι οχλήσεις από τις οσμές και η προστασία των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων της περιοχής».

Ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει ότι η Γενική Δ/νση Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ με το υπ. αρ. 133878/1620/22-5-08 έγγραφο της, παραδέχεται ότι «η περιοχή πρέπει να προστατευτεί με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) αλλά λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων για την ανάθεση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και πλήθος άλλων προτεραιοτήτων (!!!) δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην προώθηση του χαρακτηρισμού και της λήψης μέτρων προστασίας της περιοχής μέσω έκδοσης Π.Δ. παρόλο που κατανοεί την αναγκαιότητα αυτή» και υπογραμμίζει πως «η κατασκευή του σφαγείου στη συγκεκριμένη τοποθεσία έρχεται σε ευθεία αντίθεση με κάθε έννοια προστασίας του Περιβάλλοντος και καταστρέφει τη σπουδαιότερη, από άποψη φυσικού κάλλους και πλούτου, περιοχή του Δήμου Φρε».

Καταλήγοντας ο κ. Σκουλάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς να απαντήσουν στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Θα προχωρήσουν σε έλεγχο της νομιμότητας των περιβαλλοντικών όρων της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του Σφαγείου στο Δήμο Φρε Ν. Χανίων , με δεδομένο ότι η περιοχή είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα;
  2. θα προχωρήσουν σε οριστική ανάκληση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του Σφαγείου, εφόσον αποδειχθούν οι ελλείψεις στη ΜΠΕ και οι αυθαίρετες ενέργειες του επενδυτή, οι οποίες έχουν προκαλέσει καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και υποβάθμιση της περιοχής;
  3. Θα προχωρήσουν στην εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης που προαπαιτείται για τη σύνταξη και προώθηση του Π.Δ. για το χαρακτηρισμό της περιοχής του Φρε ως προστατευόμενης και της λήψης μέτρων προστασίας της περιοχής;

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live