Κάλεσμα στην ομιλία του Γ. Μπιτσάκη σε εκδήλωση του Δήμου Πελεκάνου: «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας»

Κανένα σχόλιο

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζουμε τον Γιάννη Μπιτσάκη και σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε στην εκδήλωση-ομιλία με θέμα: “Μηχανισμός Αντικυθήρων: Πρώτος υπολογιστής της ανθρωπότητας” που διοργανώνει ο Δήμος Πελεκάνου την Τρίτη 12 Αυγούστου 2008, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου. Ο Γιάννης Μπιτσάκης κατάγεται από το Κάδρος Σελίνου και είναι γιος του πανεπιστημιακού καθηγητή Ευτύχη Μπιτσάκη και της Ζωγράφου Μαρίας Κοκκίνου, είναι φυσικός, ερευνητής του Παν/μίου Αθηνών και του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, ιστορικός της επιστήμης και συμμετέχει σε διεθνή ομάδα διακεκριμένων επιστημόνων που μελετά τον “Μηχανισμό των Αντικυθήρων”.

Θα μας μιλήσει, με παράλληλη προβολή διαφανειών, για τις τελευταίες επιστημονικές ανακαλύψεις της ομάδας που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε ένα από τα ποιό έγκυρα περιοδικά της επιστήμης το “Nature”, με αποτέλεσμα όλα τα βλέμματα της ανθρωπότητας να στραφούν για μια ακόμα φορά στη χώρα μας και στον πολιτισμό της.

"Sponsored links"

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων, όπως διαβάζουμε στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα των φυσικών, ανασύρθηκε από τον βυθό της θάλασσας των Αντικυθήρων το 1901 από Συμιακούς σφουγγαράδες. Οι βουτηχτές ανέσυραν από ένα ναυάγιο πολλά αρχαιολογικά ευρήματα. Ανάμεσά τους ήταν και το περίεργο εύρημα: ένα κουτί (20x30x8 εκ.) με μπρούτζινα και ξύλινα μέρη που είχαν παραμορφωθεί από τη διάβρωση. Ο Υπολογιστής των Αντικυθήρων όπως έχει ονομαστεί αυτό το “κιβώτιο” είναι ένα αστρονομικό όργανο – υπολογιστής που μετρούσε τις εκλείψεις του Ηλίου και της Σελήνης και κατά πάσα πιθανότητα τις τροχιές των πλανητών. Μια διάταξη που είναι από τις πιο σημαντικές μηχανικές εφευρέσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αποτελεί λοιπόν για μας ιδιαίτερη τιμή και νιώθουμε περήφανοι, που άθρωποι του τόπου μας όπως ο Γιάννης Μπιτσάκης συμμετέχουν σε κορυφαίες παγκόσμιες στιγμές της επιστήμης και του πολιτισμού δείχνοντας μας έτσι τον δρόμο της ουσιαστικής δημιουργίας και προόδου.

Εκδηλώσεις-ομιλίες σαν κι αυτή που οργανώνει ο δήμος Πελεκάνου την Τρίτη μας δίνουν την δυνατότητα όχι μόνο της μόρφωσης και της πνευματικής καλλιέργειας αλλά και την αίσθηση της συμμετοχής της απομακρυσμένης επαρχίας μας, στις σημαντικές επιστημονικές και πολιτισμικές στιγμές της ανθρωπότητας και θα πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για τους όμορους δήμους και όχι μόνο.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΝΤΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΗΣ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Κανένα σχόλιο

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live