Προτάσεις της Κίνησης Πολιτών Δήμου Καντάνου για τη νέα διοικητική αναδιοργάνωση του Δήμου

Κανένα σχόλιο

H Κίνηση Πολιτών του Δήμου Καντάνου κατέθεσε τις παρακάτω προτάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση με θέμα: «Νέα διοικητική αναδιοργάνωση» στις 29/8/2008.

Όνομα και έδρα του νέου Δήμου

"Sponsored links"

Έγινε ομόφωνα δεκτή η πρόταση της δημοτικής αρχής ότι για το νέο δήμο που θα προκύψει το καταλληλότερο όνομα είναι Δήμος Σελίνου με πρωτεύουσα την Κάντανο. Η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να καταργούν την τοπική ιστορική μνήμη. Η Κάντανος είναι κτισμένη στο κέντρο της επαρχίας Σελίνου. Η Κάντανος είναι μία από τις 100 πόλεις που αναφέρονται στον Όμηρο, σημαίνει πόλη της Νίκης ή κατά μία άλλη άποψη η ονομασία προέρχεται από το Καντόρες, που σημαίνει οι κρατούντες. Ωστόσο η Κάντανος έχει συνδεθεί με μια από τις ηρωικότερες στιγμές της αντίστασης των Κρητών κατά των Γερμανών στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η μάχη της Καντάνου το Μάιο του 1941 ξεκίνησε στις 24 Μαΐου 1941 όταν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εισήλθαν μετά από την ηρωική αντίσταση στις θέσεις Αγριμοκεφάλα, Φλώρια και στο φαράγγι της Καντάνου.

Οι κάτοικοι της χωρίς κρατική εντολή, χωρίς κρατική καθοδήγηση, βοήθεια και συνδρομή αυτόβουλα μαζί με τους κατοίκους άλλων χωριών αποφάσισαν σε λαϊκή αντίσταση να αντισταθούν και να πολεμήσουν τους εισβολείς. Στο φαράγγι Της Καντάνου διεξήχθη η πρώτη μάχη ένοπλου λαού εναντίον κρατικών στρατευμάτων στην ιστορία του Β Παγκοσμίου πολέμου… Εισήλθαν στην Κάντανο στις 25-551941 και κατέστρεψαν ολοσχερώς το χωριό, μετά την πτώση της Καντάνου οι Γερμανοί πέτυχαν τον αντικειμενικό σκοπό τους την κατάληψη της Παλαιόχωρας.

Με το ΠΔ 399/712/1998 η Κάντανος χαρακτηρίστηκε Μαρτυρική πόλη για τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη «σε ανθρώπινες ζωές και σε υλικές ζημιές κατά την αντίσταση των δυνάμεων κατοχής 1941-1944 ΦΕΚ 277/Α/16/12/1988».

Σήμερα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την Νέα διοικητική μεταρρύθμιση με ΣΤΟ Σέλινο. Αυτή η τοπική μνήμη πρέπει να διατηρηθεί και να τιμηθεί με το όνομα της νέας πρωτεύουσας που είναι τιμή για όλο το Δήμο Σελίνου.

Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να φέρει καινούργιες νοοτροπίες, εντιμότητα, διαφάνεια των πολιτικών αποφάσεων, ο νέος δήμαρχος το νέο διοικητικό συμβούλιο πρέπει να λειτουργούν σε επίπεδο επιτελικό και προγραμματικό και να επιλύονται στην βάση της ισοτιμίας τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών με σεβασμό στην διαφορετική άποψη.

Στο Σέλινο πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις αραιοκατοικημένες αγροτικές περιοχές, τα όρια ηλικίας, τους μετανάστες και την ανάμειξη αγροτικών και αστικών περιοχών περισσότερο ή λιγότερο ανεπτυγμένες, χρειάζονται για αυτό ειδικές πολιτικές ανάπτυξης. Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση πρέπει να εναρμονίζεται με τις συνταγματικές επιταγές της χώρας και να εφαρμοστεί επιτέλους το Άρθρο 102 του Συντάγματος…. Η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει στους οργανισμούς τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού… Σε μια …. Αυτοδιοίκηση – αυτόνομος πολιτικός θεσμός με αποκλειστικές αρμοδιότητες σχεδιασμού και υλοποίησης, όπως γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

1) Ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και φορολογική αποκέντρωση χωρίς πρόσθετους φόρους.

2) 2) Αποφάσεις με γνώμονα τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας με άριστες λειτουργίες των πολιτικών οργάνων.

3) Δεν νοείται Αυτοδιοίκηση χωρίς την συμμετοχή του πολίτη Στήριξη των θεσμών συμμετοχής στην διαχείριση και στην καθημερινή πολιτική του Δήμου.

"Sponsored links"

4) Η διαχείριση των δημοσίων υποθέσεων δεν πρέπει να έχουν τα χαρακτηριστικά και τις τεχνικές των ιδιωτικών υποθέσεων ξεκινώντας από τη διαχείριση των οικονομικών, των κοινωνικών υπηρεσιών με στόχο το δημόσιο όφελος και την εξυπηρέτηση του πολίτη.

5) Ο αριθμός των μελών του συμβουλίου και το σύστημα εκλογής είναι σημαντικό ζητούμενο στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση όπως σημαντικό ζητούμενο είναι η θεσμική κατοχύρωση των τοπικών συμβουλίων. Ο ρόλος τους πρέπει να διευρυνθεί και πρέπει να γίνει ουσιαστική μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων για να στηριχθεί η τοπική δημοκρατία.

6) Διοικητική αυτοτέλεια νοείται με καλά οργανωμένες υπηρεσίες και ανθρώπινο δυναμικό που να αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες, να χειρίζονται με γνώση τα σύγχρονα κοινωνικά οικονομικά προβλήματα. Να ενημερώνουν στον νέο αγρότη να στηρίζουν προγράμματα προστασίας εθνικής κληρονομιάς υδάτινων πόρων για να εξασφαλίζεται η επιτυχία ενός σχεδίου ή ενός στόχου.

Η κεντρική κυβέρνηση μέσων κινήτρων και πολιτικών να στηρίξει την διαδικασία των συνενώσεων για να μη χαθεί περισσότερο η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τις τοπικές ηγεσίες και να μην υποβαθμιστεί ακόμα περισσότερο η περιφέρεια του Σελίνου.

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Αλφιέρη Στέλλα

Αποστολάκης Ευτύχιος

Λαμπαρδάκης Δημήτριος

Ψαράκης Δημήτριος

Κωστάκη Αντωνία

Προεδρ. Τ.Σ. Πλεμενιανών

Άννα Ζαχαριουδάκη – Γεωργιακάκη

Πρόεδρος Τ.Σ. Κακοδικίου

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live