Εφιάλτες των Οικολόγων Πράσινων επαληθεύονται με τις συγκρούσεις στον Καύκασο

Κανένα σχόλιο

Οι Οικολόγοι Πράσινοι με θλίψη πληροφορούνται τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες στον Καύκασο ανάμεσα στην Ρωσία και την Γεωργία και εκφράζουν τη λύπη τους ιδιαίτερα για τους άμαχους θύματα του πολέμου. Κάνουν έκκληση σε όλες τις πλευρές να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες για να δοθεί δίοδος στον διάλογο και τις διπλωματικές λύσεις. Κάθε μέρα που περνάει, αυξάνουν οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ασφάλεια, περισσότεροι άμαχοι χάνονται, περισσότεροι πρόσφυγες αγωνίζονται να επιβιώσουν.

alg_georgia-baby H προσπάθειά της Γεωργίας να ελέγξει με βία την αποσπασθείσα Νότια Οσετία ήταν ένα τραγικό σφάλμα αλλά και η αντίδραση από πλευράς του Ρωσικού στρατού είναι όχι μόνο παράνομη αλλά και δυσανάλογη από κάθε άποψη, με αποτέλεσμα η φρίκη αυτής της αδικαιολόγητης σύγκρουσης να εκτοξευθεί σε νέα ύψη.

"Sponsored links"

Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν απαραίτητη την ενεργοποίηση κοινών πρωτοβουλιών από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε όλα τα επίπεδα για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την βοήθεια προς τους αμάχους αλλά και για την εξεύρεση μόνιμης λύσης για την επίλυση του προβλήματος. Η διατήρηση των συνόρων και η κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων πρέπει ναι είναι η βάση οποιασδήποτε συμφωνίας.

Παρότι ο πόλεμος αυτός φαίνεται να έχει πολλές και περίπλοκες αιτίες όπως ο νέος γεωστρατηγικός ρόλος της Ρωσίας και η προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ, οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν μπορούν παρά να σκεφθούν ότι επαληθεύονται μερικοί από τους χειρότερους εφιάλτες τους για τους οποίους έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα.

Σήμερα και σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία έχουν μειωθεί παγκοσμίως οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι. Αυτό όμως δεν ισχύει σε περιοχές όπου περνούν αγωγοί ή υπάρχει πετρέλαιο και στις οποίες παρουσιάζεται τάση αύξησης των ένοπλων συρράξεων, κάτι που αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο στο μέλλον, από την Μέση Ανατολή μέχρι την Αρκτική, για όσο η ανθρωπότητα διατηρεί τη δίψα της για όλο και περισσότερα ορυκτά καύσιμα.

Άσχετα με το αν στην προκείμενη περίπτωση οι αγωγοί αποτελούν ή όχι την καθοριστική αιτία του πολέμου, η παρουσία τους δημιουργεί ένα κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό υπόβαθρο που αποδεδειγμένα ευνοεί τις αναφλέξεις.

Πέρα λοιπόν από την ευχή μας να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες για να βρεθεί ειρηνική διέξοδος από την κρίση, βλέπουμε πως αν δεν δρομολογήσουμε άμεσα την απεξάρτησή μας από το πετρέλαιο, ίσως μας ξαφνιάσουν πολλές ακόμη συγκρούσεις και θρηνήσουμε κι άλλους αμάχους τόσο κοντά μας όπως τώρα όσο και μακριά μας.

Ο δρόμος προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι πλέον μονόδρομος. Μια ενεργειακή επανάσταση είναι απαραίτητη και ουσιαστική για την προστασία όχι μόνο του κλίματος αλλά και της διεθνούς ειρήνης. Ας ξεκινήσουμε τώρα.

Εκφράζουμε εδώ την αλληλεγγύη μας με όλα τα θύματα της σύγκρουσης και την υποστήριξή μας προς το Πράσινο Κόμμα της Γεωργίας που έχει αγωνιστεί ακατάπαυστα για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρήνη σε μια χώρα όπου αυτές οι αξίες δεν έχουν ακόμη εδραιωθεί.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live