Χάθηκε από τον Αυτιά η δημοσιογραφική δεοντολογία

Κανένα σχόλιο

Πριν λίγες ημέρες συνέβη ένα τραγικό γεγονός στα Μέγαρα Αττικής. Ένας Έλληνας πολίτης κάτοικος της περιοχής σκότωσε εν ψυχρώ χωρίς αιτία δύο εξαδέλφια επειδή του έκαναν μια παρατήρηση. Ένας σωστός επαγγελματίας δημοσιογράφος θα πρέπει να κάνει έρευνα στο γεγονός για να πληροφορήσει την κοινή γνώμη. Ο Γιώργος Αυτιάς στην εκπομπή «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ» στον «ΑΛΦΑ» παρουσίασε μόνο ένα τραυματία φίλο του δράστη, και τον είχε επί μια ώρα να του περιγράφει τη σκηνή δείχνοντας στο φακό την πλάτη του διάτρητη από τα σκάγια.

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

"Sponsored links"

Ο δράστης το τελευταία τρίμηνο σύμφωνα με τον τραυματισθέντα φίλο του έβλεπε σκιές ζωγράφιζε σταυρούς στα δέντρα όπως επίσης πήγαινε πιάτα με φαγητό στα δέντρα για να ταΐσει ανύπαρκτους ανθρώπους. Είναι φανερό ότι ο δράστης είχε σοβαρό ψυχολογικό πρόβλημα και οι οικείοι του, ή οι γείτονες έπρεπε να είχαν καλέσει το 166 και την αστυνομία εφ’ όσον οπλοφορούσε για να προσαχθεί σε ψυχιατρική κλινική για θεραπεία.

Εν τω μεταξύ ο Γ. Αυτιάς αν ήθελε να πληροφορήσει την κοινή γνώμη έπρεπε να καλέσει στην εκπομπή του ψυχίατρο, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο, καθώς και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας. Όπως και εκπρόσωπο του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογενειών που έχουν άτομα με ψυχολογικές ασθένειες. Να πληροφορήσουν το κοινό να είναι σε επιφυλακή όταν βλέπουν γύρω τους ασθενείς με ψυχολογικά προβλήματα και είναι σε κρίση, να ειδοποιούν τις κοινωνικές υπηρεσίες και το 166 διότι δεν έχουν έλεγχο των πράξεών τους και καθίστανται επικίνδυνοι.

Είπαμε, αν ήθελε ο δημοσιογράφος να πληροφορήσει πραγματικά κι όχι να προκαλέσει φόβο και να εντυπωσιάσει στο βωμό της τηλεθέασης. Δυστυχώς όμως οι μεγαλοδημοσιογράφοι της τηλεόρασης των Αθηνών δεν κόπτονται για την δημοσιογραφική δεοντολογία και ως εκ τούτου κάνουν ζημιά στην κοινή γνώμη, αν υπάρχει κανείς που να τους εμπιστεύεται. Εξαιτίας της πληθώρας των καναλιών στην Αθήνα υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Οι τηλεοπτικοί δημοσιογράφοι νομίζουν ότι απευθύνονται σε ηλίθιους θεατές. Γι’ αυτό και στην Ιταλία, και στην Ελλάδα ουδείς παίρνει στα σοβαρά την τηλεόραση και κανείς δεν την εμπιστεύεται.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live