KKE Χανίων: Ετοιμάζονται ακόμα χειρότερα μέτρα για την αγροτιά

Κανένα σχόλιο

Η επερχόμενη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ θα ισοπεδώσει πλήρως τη μικρομεσαία αγροτιά — Ακόμα πιο οδυνηρά μέτρα ετοιμάζει η ΕΕ για την αγροτιά ενόψει της αναθεώρησης της ΚΑΠ το 2013. Ο δρόμος στρώθηκε σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση με την ψήφιση του «ελέγχου υγείας της ΚΑΠ» τον περασμένο Νοέμβρη και όπως φαίνεται οι Ελληνες αγρότες θα βρεθούν μπροστά σε κύμα οδυνηρών εκπλήξεων όλα τα επόμενα χρόνια. Ήδη κυκλοφορούν πληροφορίες και σενάρια που προϊδεάζουν για τις αντιαγροτικές μεθοδεύσεις. Το ίδιο αποκαλύπτεται και από την προετοιμασία του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που θα γίνει στο τέλος του μήνα, από το σχετικό κείμενο συζήτησης που ετοίμασε η Τσέχικη Προεδρία και έχει θέμα την ΚΑΠ μετά 2013 και το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων.

Αποδεικνύονται και με αυτόν τον τρόπο οι τεράστιες ευθύνες που φέρουν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που ως κυβερνήσεις, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις του κεφαλαίου, υιοθέτησαν και κινούνται με βάση τις αποφάσεις της ΚΑΠ, ρίχνοντας τους μικρομεσαίους αγρότες στις συμπληγάδες της υποβάθμισης και καταστροφής της αγροτικής παραγωγής και του εντεινόμενου ξεκληρισμού τους.

"Sponsored links"

Το γεγονός ότι εναλλάξ κατηγορούν ο ένας τον άλλον για καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα σε τίποτα δεν αλλάζει την ουσία του προβλήματος και ως εκ τούτου ό,τι και αν βγουν ενδεχόμενα να υποσχεθούν σήμερα, θα είναι ένα ακόμα από τα ψέματα που σερβίρουν στα λαϊκά στρώματα. Ευθύνες, ωστόσο, έχουν και οι δυνάμεις εκείνες, όπως ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, που κινούμενες στη λογική του «ευρωμονόδρομου», αποπροσανατολίζουν τους μικρομεσαίους αγρότες πως είναι δήθεν δυνατόν μέσα στην ΕΕ να υπάρξει διαφορετική προοπτική πέρα από τη συνεχή συρρίκνωση και το μαρασμό της αγροτικής παραγωγής.

Σύμφωνα με τις μεθοδεύσεις της ΕΕ, αυτό που φαίνεται είναι ότι θα γίνουν και νέες περικοπές στις αγροτικές επιδοτήσεις και θα μεταφερθούν και άλλα χρήματα στο λεγόμενο Β’ Πυλώνα για την επιδότηση εξωγεωργικών δραστηριοτήτων. Και η πραγματικότητα λέει μέχρι τώρα ότι σε κάθε αναθεώρηση της ΚΑΠ λαμβάνονται ακόμα πιο σκληρά, ακόμα χειρότερα μέτρα σε σύγκριση με την αναθεώρηση που προηγήθηκε. Η αλήθεια είναι ότι η συζήτηση για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2013-2020 θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο, αλλά επιδίωξη της ΕΕ και των περισσότερων εταίρων είναι να περικοπούν και άλλοι πόροι – χρήματα από τη γεωργία.

Ένα από τα θέματα που τίθενται, παράλληλα, είναι η λεγόμενη περιφεριοποίηση των επιδοτήσεων. Το ότι θα επιβληθεί υποχρεωτικά περιφερειοποίηση μετά το 2013 είναι δεδομένο. Το παζάρι που γίνεται είναι με ποια μορφή: Αν θα γίνει μια περιφέρεια όλη η ΕΕ, αν θα είναι μια περιφέρεια το κάθε κράτος – μέλος ή αν θα παρθούν υπόψη οι διοικητικές περιφέρειες της κάθε χώρας. Ανοιχτό παραμένει, επίσης, τι θα γίνει με τα χρήματα που έπαιρνε μέχρι τώρα κάθε κράτος – μέλος για άμεσες ενισχύσεις.

Η περιφερειοποίηση στην πράξη σημαίνει την οριστική αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την αγροτική παραγωγή και το ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμά τους. Τίθεται ζήτημα σε ποιους θα δίνονται οι όποιες ενισχύσεις, αν θα είναι μόνο για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή όχι. Όμως βασικά το σκηνικό που στήνεται και θα στηθεί είναι καθαρά διαχειριστικό, σε μια κατεύθυνση δεδομένων αντιαγροτικών σχεδιασμών και αποφάσεων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, των επιταγών του ΠΟΕ και της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των ευρω-πολυεθνικών. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια πολιτική που αποβλέπει στο «ξεκαθάρισμα» του αγροτικού πληθυσμού, με την ενίσχυση ενός μικρού τμήματος αγροτών, οι οποίοι θα εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή, περισσότερο με την ιδιότητα του επιχειρηματία, παρά του αγρότη.

Το ζήτημα για τους μικρομεσαίους αγρότες της χώρας μας είναι άμεσο, καθώς πολλά από τα υποχρεωτικά μέτρα που πλήρως θα ενεργοποιηθούν το 2013, έχουν ήδη αποφασιστεί να εφαρμοστούν, σε προαιρετική βάση, από το 2010, με τον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ. Είναι κι αυτό κάτι που στη χώρα μας επιμελώς το αποσιωπούν, τόσο οι κυβερνώντες όσο και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αλλά και του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ.

Για παράδειγμα, μπορεί να γίνει μια περιφέρεια όλη η χώρα, να γίνει περιφερειοποίηση ανά διοικητική περιφέρεια και μπορεί να γίνει και μεικτό σύστημα, δηλαδή να δίνονται οι μισές επιδοτήσεις όπως τώρα με βάση τα στρέμματα και τα δικαιώματα, ενώ για τις υπόλοιπες να βγαίνουν νέα στρεμματικά δικαιώματα για όλη την περιφέρεια, εξισώνοντας όλους τους αγρότες ανεξαρτήτως είδους και τόπου καλλιέργειας. Περιφερειοποίηση σημαίνει στην πράξη ότι καταργούνται τα ιστορικά δικαιώματα με βάση τα οποία δίνονται μέχρι τώρα οι επιδοτήσεις.

Τα ποσά των όποιων ενισχύσεων της κάθε περιφέρειας θα μοιράζονται πλέον στις αγροτικές εκτάσεις της ίδιας περιφέρειας, συμπεριλαμβανομένων και των βοσκότοπων με βάση τους οποίους υπολογίζονται οι ενισχύσεις των κτηνοτρόφων. Η αξία των δικαιωμάτων των παραγωγών γίνεται ίδια για όλους, ανεξάρτητα από την αξία των δικαιωμάτων που είχαν, ή αν είχαν δικαιώματα ή όχι. Μια τέτοια εξέλιξη δε σημαίνει βέβαια ισότητα και δικαιοσύνη.

Επίσης στον έλεγχο υγείας της νέας ΚΑΠ δίνεται προαιρετικά η δυνατότητα (άρθρο 28 του κανονισμού 73/2009) το κάθε κράτος – μέλος να μπορεί να αποκλείει, στο όνομα της αγροτικής ανάπτυξης, από την καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αυτό αν γίνει πράξη, είτε από το 2010, είτε από το 2013, σημαίνει πως αποκλείονται από τις επιδοτήσεις οι μικρομεσαίοι αγρότες που εξαναγκάζονται να έχουν κι ένα εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Και θα είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αν γίνει πράξη κάτι τέτοιο από τους 930.000 περίπου δικαιούχους επιδοτήσεων κινδυνεύουν να μείνουν εκτός οι 600.000 περίπου που θεωρείται ότι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μπρος στην κατάσταση αυτή, η αγροτιά, η εργατιά και όλα τα λαϊκά στρώματα καλούνται να ορθώσουν αγώνα αντίστασης και να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της ολέθριας πολιτικής που στρέφεται σε βάρος των συμφερόντων τους και χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει. Στις ευρωεκλογές της 7ης του Ιούνη πρέπει να καταδικαστεί η αντιαγροτική – αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των θιασωτών της, πρέπει να δυναμώσει η φωνή αντίστασης και πάλης που είναι το ΚΚΕ. Γιατί οι νέες αρνητικές προτάσεις της ΕΕ θα περάσουν προς έγκριση από νέο Ευρωκοινοβούλιο και χρειάζεται να δυναμώσει και εκεί η παρουσία των συνεπών, ταξικών, αγωνιστικών δυνάμεων, όπως είναι το ΚΚΕ.

"Sponsored links"

Η Ν.Ε. Χανίων του Κ.Κ.Ε.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live