Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργος Παπαδάκης για το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών

Κανένα σχόλιο

Κάθε χρόνο, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας κατά των Ναρκωτικών (26/6) , το Κέντρο Πρόληψης, ενημερώνει για δράσεις και εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει και ετοιμάσει, ώστε να σταλεί το μήνυμα της πρόληψης στην κοινότητα. Η Πρόληψη γνωρίζουμε όλοι ότι είναι η πιο σημαντική διαδικασία στην αντιμετώπιση του προβλήματος των Ναρκωτικών, που πλήττει στην εποχή μας όλο και περισσότερους συνανθρώπους μας, αδιακρίτως ηλικίας, οικονομικής κατάστασης, φύλου κλπ., ιδιαίτερα όμως τους νέους και τα παιδιά.

drugadd Γι αυτό και πάγια πεποίθησή μας είναι πως η Πρόληψη μας χρειάζεται όλους και κανείς δεν περισσεύει. Με αυτό το σκεπτικό εδώ και ένδεκα χρόνια το Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, κάνει τον αγώνα του, στελεχωμένο από καταξιωμένους επιστήμονες, Ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, παιδαγωγούς κλπ., με δράσεις, εκδηλώσεις, ανοιχτές συγκεντρώσεις , ομιλίες, ευαισθητοποιήσεις, σε ομάδες πληθυσμού, γονείς, νέους , παιδιά , εκπαιδευτικούς αλλά και πολίτες που ζητούν συμβουλές και στήριξη σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

"Sponsored links"

Και όλα αυτά με προθυμία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα και βέβαια εντελώς δωρεάν. Σήμερα όμως, τα Κέντρα Πρόληψης σε πανελλαδικό επίπεδο, είναι αντιμέτωπα με μια πολιτική υποβάθμισης και συρρίκνωσης των δομών τους. Μια πολιτική που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε αλλά και να αιτιολογήσουμε αφού ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του και οφείλει χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης από το έτος 2006. Όσον αφορά στο Κέντρο Πρόληψης Ρεθύμνου, ευτυχώς χάρη στην έγκαιρη καταβολή των φορέων που απαρτίζουν την αστική εταιρεία, δηλαδή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Δήμους, Ιερές Μητροπόλεις, Επιμελητήριο και Εργατικό Κέντρο, επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς, κατάφερε ν’ ανταποκρίνεται μέχρι σήμερα στις υποχρεώσεις του και να μην βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση ν’ αναστέλλει τη λειτουργία του, όπως συμβαίνει με άλλα Κέντρα Πρόληψης.

Συνέχισε και συνεχίζει τις δράσεις που έχει προγραμματίσει και σχεδιάσει και ενδεικτικά σας αναφέρουμε ορισμένες που έγιναν το τελευταίο εξάμηνο:

ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 08- ΙΟΥΝΙΟΣ 08

ΟΜΑΔΕΣ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Πραγματοποιήθηκαν 6 ομάδες γονέων, κατόπιν αιτήματος, στις εξής περιοχές:

 • ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
 • ΝΙΘΑΥΡΗ
 • ΑΚΟΥΜΙΑ
 • ΣΠΗΛΙ
 • 9Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ
 • ΧΑΡΟΥΜΕΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ (ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ)

ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 15ΜΕΛΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ, αναφορικά με τη φύση της εξάρτησης και την πρόληψη, στα εξής σχολεία:

 • ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
 • ΛΥΚΕΙΟ ΣΠΗΛΙΟΥ
 • ΛΥΚΕΙΟ ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
 • ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΗΛΙΟΥ

WEB

 • Δημιουργία ιστοσελίδας με θέματα πρόληψης και προαγωγής της υγείας, σε συνεργασία με εθελοντές συνεργάτες και φοιτητές.

ΗΜΕΡΙΔΑ: « Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΩΝ ΕΞΑΡΤΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΒΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ: ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ, ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΝΕΡΓΩ», ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2008

 • Πραγματοποίηση ημερίδας για την ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε ζητήματα εξαρτήσεων και παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και για την προαγωγή της πρόληψης ως μέσο αντιμετώπισης των παραπάνω φαινομένων, με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας.

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΦΗΒΩΝ – ΝΕΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ

 • Πραγματοποίηση ομάδας εκμάθησης σκακιού σε παιδιά Δημοτικού, στο Γαράζο, Δ. Κουλούκωνα, σε συνεργασία με τον Σκακιστικό Όμιλο Ρεθύμνου.

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

"Sponsored links"

 • 3 Φοιτήτριες Κοινωνιολογίας (2μηνης διάρκειας) και 1 φοιτήτρια Φ.Κ.Σ. (3μηνης διάρκειας) :συμμετοχή στη δημιουργία της ιστοσελίδας του Κέντρου.

ΟΜΙΛΙΕΣ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 • Πραγματοποιήθηκαν 4 δίωρες ευαισθητοποιήσεις σε μαθητές της Γ’ τάξης (4 τμήματα) του 3ου Λυκείου με θέμα : « Διαχείριση του άγχους και πανελλήνιες εξετάσεις», μετά από αίτημα του Συλλόγου Γονέων και σε συνεργασία με τη Β’ βάθμια Εκπαίδευση.
 • Συμμετοχή σε σεμινάριο του ΚΕΘΕΑ για εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης ( ως εκπαιδευτές), με στόχο της ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τη δράση του Κέντρου Πρόληψης.
 • Συμμετοχή σε ημερίδα του ΓΡΑΣΕΠ (Γραφείο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού) για γονείς και εκπαιδευτικούς Β/θμιας εκπαίδευσης, ως ομιλητές, με θέμα: «Οικογένεια και σχολική επίδοση»
 • ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ, αναφορικά με τη φύση της εξάρτησης και την πρόληψη. Επίσκεψη των μαθητών στη δομή και ενημέρωσή τους για τις δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης.

Εάν, όμως συνεχιστεί αυτή η αδιαφορία εκ μέρους της πολιτείας και του ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης θα έρθουν αντιμέτωπα με μια ζοφερή πραγματικότητα, όπου οι δομές θα υφίστανται, αλλά δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν. Γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι σ’ αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, αποφάσισαν να κηρύξουν απεργία την 26η Ιουνίου 2008, που είναι Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει τους εργαζόμενους στην απόφασή τους αυτή και να μην πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έχει σταματήσει η χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης, αφού έχει διαπιστωθεί η μεγάλη γενικότερη προσφορά τους πανελλαδικά.

Τέλος δηλώνουμε όλοι οι φορείς που συμμετέχουν στην Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ότι θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Ρεθύμνου και θα ασκήσουμε την πίεση που απαιτείται για να συνεχίσει η πολιτεία να βοηθάει το έργο αυτών των δομών και ξεχωριστά του Ρεθύμνου, το οποίο έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει σημαντικά στην τοπική κοινωνία.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live