Επισημάνσεις του ΣΕΤΕ για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού

Κανένα σχόλιο

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν κινδυνεύει να χάσει τη λάμψη που απέκτησε λόγω της επιτυχούς διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Αν δεν αντιμετωπιστούν τα χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί, τότε στο άμεσο μέλλον δε θα μπορέσουμε πλέον να καταγράψουμε θετικά αποτελέσματα. Παρά την καλή πορεία του ελληνικού τουρισμού τα τελευταία 3 χρόνια, βασικοί δείκτες της τουριστικής δραστηριότητας εμφανίζουν ήδη σταδιακή «κόπωση». Μείωση του ρυθμού αύξησης των αφίξεων, μεγαλύτερη μείωση του ρυθμού αύξησης των εσόδων και μειώσεις στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών.

Ακόμα, το μερίδιο των 5 βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία) από το 2000 έως το 2006, έχει μειωθεί κατά περίπου 6%, ενώ η διείσδυσή μας σε νέες αγορές είναι μεν υπαρκτή, σίγουρα όμως όχι στο ποσοτικό και, κυρίως, στο ποιοτικό επίπεδο που θα επιθυμούσαμε.

"Sponsored links"

Για να διασφαλιστεί η καλή πορεία του τουρισμού το 2008, είναι προφανές ότι τη στιγμή αυτή ελάχιστες ουσιαστικές παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε. Για το λόγο αυτό ο μεν ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να προσπαθήσει όσο το δυνατόν για καλύτερη ποιότητα και καλύτερο value for money, η δε Πολιτεία θα πρέπει να εντείνει την προβολή του τουρισμού σε ειδικά – προϊοντικά τμήματα των παραδοσιακών αγορών μας, εφαρμόζοντας το σχέδιο μάρκετινγκ, το οποίο όμως ακόμα δεν έχει δοθεί στον ιδιωτικό τομέα, περιορίζοντας έτσι δυνατότητες συνεργασίας. Σε επίπεδο δράσεων που θα διασφαλίσουν μεσομακροπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, εξακολουθούν να υφίστανται εκκρεμότητες, για τις οποίες η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει άμεσες απαντήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Γιατί καθυστερεί η λειτουργική νομιμοποίηση των καταλυμάτων;
  • Θα ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των τουριστικών φορέων για το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού;
  • Θα αρθούν τα μονοπώλια που υποβαθμίζουν την ποιότητα στις μεταφορές;
  • Θα προχωρήσουμε επιτέλους στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση για τον τουρισμό;
  • Θα βελτιώσουμε τη στατιστική παρακολούθηση του τουρισμού;

Ο ιδιωτικός τομέας ανταποκρίθηκε θεαματικά στην πρόσκληση για επενδύσεις μέσω του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου. Η Πολιτεία, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες της οφείλει και αυτή να κινηθεί με τόλμη και αποφασιστικότητα. Σε αντίθετη περίπτωση η ελληνική τουριστική οικονομία δεν θα βελτιώσει, όσο θα μπορούσε και θα έπρεπε, την ανταγωνιστικότητά της.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live