Έλεγχο της αγοράς των υγρών καυσίμων στην Κρήτη ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

Κανένα σχόλιο

Συγκεκριμένες προτάσεις για τον έλεγχο και τη ρύθμιση της αγοράς των υγρών καυσίμων στην Κρήτη, κατέθεσε στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του δυνατοτήτων ο Βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα. Λ. Κατσέλη, επισημαίνοντας  ότι τα υπάρχοντα προβλήματα στην αγορά δεν επιλύονται με μονομερή διοικητικά μέτρα, όπως είναι η επιβολή πλαφόν στις τιμές πώλησης.

Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει στην παρέμβασή του ότι «η  πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ στα καύσιμα και η αναπροσαρμογή του ΦΠΑ οδήγησε στην ραγδαία αύξηση των τιμών σε όλη τη χώρα, ενώ σε ορισμένους νομούς οι τιμές της αμόλυβδης ξεπέρασαν μέσα σε λίγες ημέρες ακόμα και το 1,50€ το λίτρο! Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή πλαφόν στις τιμές των βενζινών και του πετρελαίου κίνησης σε οκτώ νομούς της χώρας (Δωδεκανήσων, Θεσπρωτίας, Φωκίδας, Πρέβεζας και τους τέσσερις της Κρήτης) από σήμερα και μέχρι τις 11 Aπριλίου. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από καταναλωτές για την εφαρμογή του μέτρου, καθώς το πλαφόν εξισώνει προς τα πάνω τις χαμηλές τιμές».

Ωστόσο, υποστηρίζει ότι «η επιβολή πλαφόν στην τιμή του τελικού προϊόντος σε οκτώ νομούς της χώρας μας, δεν επιλύει το πρόβλημα, καθώς τα μονόπλευρα διοικητικά μέτρα κάθε άλλο παρά ελέγχουν τις πιθανές στρεβλώσεις της αγοράς, ενώ «στοχοποιούν» τους πρατηριούχους» και ότι «συνεπώς, το πλαφόν στο τελικό προϊόν οφείλει να συνδυαστεί με το σχεδιασμό για την επιβολή ελέγχων των τιμών σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής, αποθήκευσης, χονδρικής πώλησης και μεταπώλησης».

"Sponsored links"

Ταυτόχρονα, αναγνωρίζει ότι «η τιμή των υγρών καυσίμων στα νησιά είναι ακόμα ακριβότερη από ότι στην ηπειρωτική χώρα», ότι «στην Κρήτη, λειτουργούν δύο μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στο Ηράκλειο που ανήκουν στις εταιρίες EKO και BP, και δύο μικρότερης χωρητικότητας στα Χανιά, των εταιριών SILKOIL και SHELL», ενώ «οι εγκαταστάσεις αυτές δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού σε καύσιμα λόγω της αυξημένης ζήτησης και της ποικιλίας των καυσίμων». Ως εκ τούτου, τονίζει ότι «μετακυλύει το επιπρόσθετο κόστος στην τιμή του τελικού προϊόντος, ενώ παρά τα αιτήματα για δημιουργία και νέων εγκαταστάσεων αποθηκευτικών χώρων καυσίμων και άλλων εταιρειών, η κατάσταση παραμένει στάσιμη».

Σημειώνει επίσης ότι «στο νησί λειτουργούν περίπου 500 πρατήρια υγρών καυσίμων, από τα οποία περίπου τα 200 ανήκουν σε εταιρίες» και πως «η κατάσταση αυτή δημιουργεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τα πρατήρια των εταιριών, ώστε οι λιανέμποροι δεν μπορούν να πωλούν στις ίδιες ή και χαμηλότερες τιμές». Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι «ασαφής και αδιαφανής παραμένει η διαδικασία εξαγοράς των πρατηρίων από τις εταιρίες, κάτι που επίσης θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη πριν τη λήψη του μονόπλευρου διοικητικού μέτρου».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τόσο τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, όσο και την κα. Λ. Κατσέλη, «σε τι ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου:

  1. Να επιβληθούν ανώτατες τιμές σε όλα τα στάδια παραγωγής, επεξεργασίας, διανομής, αποθήκευσης, χονδρικής πώλησης και μεταπώλησης;
  2. Να συστηματοποιηθούν οι αυστηροί έλεγχοι από πλευράς της πολιτείας όσον αφορά την ποιότητα, τη διακίνηση, την κοστολόγηση και τη φορολόγηση των υγρών καυσίμων;
  3. Να προωθηθεί η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία τιμολόγησης από τις εταιρίες και να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των καταναλωτών μέσω της άμεσης αναπροσαρμογής των τιμών ανάλογα με την πτώση της διεθνούς τιμής του πετρελαίου;
  4. Να αποσαφηνιστεί το τοπίο στην αγορά υγρών καυσίμων στην Κρήτη και να ελεγχθούν οι τιμές του προϊόντος στο νησί;
  5. Να καθοριστεί με σαφήνεια το πλαίσιο και η διαδικασία εξαγοράς των πρατηρίων της Κρήτης από τις εταιρίες;
  6. Να δοθούν άδειες για τη δημιουργία νέων αποθηκευτικών χώρων και επιπλέον εταιριών;»

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live