Τα έλυσε…όλα χθες ο Υφυπουργός Οικονομίας στο Ηράκλειο και συνεχίζει και σήμερα στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Οι ευρωεκλογές κάνουν ….πόδια — Το ξεκίνημα του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ορεινών Όγκων Κρήτης με 60 εκ. ευρώ ανακοίνωσε χθες από το Ηράκλειο ο υφυπουργός Οικονομία και Οικονομικών κ. Αθανάσιος Μπούρας σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα Γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης. Ο κ. Μπούρας παράλληλα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους με 71 εκ. ευρώ του φράγματος Αποσελέμη προκειμένου να γίνει ο εμπλουτισμός του με νερό που θα μεταφέρεται από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Επίσης γνωστοποίησε ότι επιχορηγήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης με ένα επιπλέον ποσόν περίπου 11 εκ ευρώ για την εξόφληση των εργοληπτών . Ο κ. Μπούρας το πρωί επισκέφθηκε τα έργα του Φράγματος Αποσελέμη και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης στην οποία πήραν μέρος ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σεραφείμ Τσόκας ,οι βουλευτές κ. Κεφαλογιάννης, Αυγενάκης και Μπαντουβάς, η νομάρχης Ηρακλείου κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη , Δήμαρχοι, ο Γενικός Διευθυντής του υπ. Οικονομίας και Οικονομικών κ .Κατσιαδάκης ο Προϊστάμενος Δημοσίων Επενδύσεων κ. Σαγρέδος και υπηρεσιακοί παράγοντες .

"Sponsored links"

Δηλώσεις Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αθανάσιου Μπούρα:

Ο λόγος της επίσκεψής μου ήταν συγκεκριμένος παρά το γεγονός ότι σε ένα δημοκρατικό διάλογο, όλα τίθενται, όλα ακούγονται και πολύ καλό κάνει να ακούγονται όλα. Εγώ λοιπόν ήρθα σήμερα εδώ με δύο κυρίως σκοπούς. Πρώτον επισκέφτηκα ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο για χρόνια καρκινοβατούσε και τώρα εκτελείται με ταχύτατους ρυθμούς, το φράγμα Αποσελέμη, το οποίο έχει έναν προϋπολογισμό 114 εκ. ευρώ και με απαλλοτριώσεις μαζί έχουμε ήδη φτάσει άλλα 45 εκ. ευρώ. Είναι έργο που συγχρηματοδοτήθηκε από Ταμείο Συνοχής όμως όλες οι απαλλοτριώσεις και ότι άλλο χρειάζεται από εδώ και πέρα πληρώνεται από Εθνικούς Πόρους. Γι αυτό λοιπόν πριν από λίγες μέρες μετά από πρόταση του κ. Σουφλιά του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ , το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενέκρινε επιπλέον χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους με 71 εκ. ευρώ προκειμένου να γίνει ο εμπλουτισμός του φράγματος με νερό που θα μεταφέρεται από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Και ένα δεύτερο θέμα για το οποίο και ήρθα ήταν η ανακοίνωση της υλοποίησης ενός ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος, του Προγράμματος Ορεινών Όγκων Κρήτης. Δηλ. αναφέρεται στους οικισμούς και στους Δήμους και στα χωριά που βρίσκονται πάνω από 400 μ. υψόμετρο στις οροσειρές της Κρήτης. Είναι ένα πρόγραμμα ιδιαίτερο που εφαρμόζεται σε άλλα μέρη στην Ηπειρωτική Ελλάδα , όπως είναι το Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ, κλπ.

Είναι πρόγραμμα που βοηθάει τις τοπικές κοινωνίες, κρατάει τον κόσμο στον τόπο του, βοηθάει στην επίλυση μικρότερων προβλημάτων που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν μέσα από το ΕΣΠΑ ή από Κοινοτικά Προγράμματα, αξιοποιεί τα τοπικά προϊόντα, δημιουργεί αναβάθμιση των πολιτιστικών στοιχείων του κάθε τόπου και τελικά συντείνει στην ανάπτυξη των περιοχών και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος.

Από κει και πέρα ανακοινώσαμε και μερικά θέματα τα οποία χρόνιζαν όπως: Επιχορηγήθηκε η Περιφέρεια Κρήτης με ένα ποσόν επιπλέον περίπου 10.200.000 ευρώ για την πληρωμή όλων των οφειλόμενων μέχρι και τον μήνα Μάιο . Ταυτόχρονα δε πρέπει να πω ότι οι χρηματοδοτήσεις μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων για το κλείσιμο του Γ΄ΚΠΣ το οποίο στην περιοχή της Κρήτης αλλά και σε όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε, δόθηκαν οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται.

Να πω ακόμη ότι, θα προχωρήσει το έργο του φράγματος της Πλακιώτισσας το οποίο είναι πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή. Ήδη έχει ενταχθεί το έργο και ήδη έχουν ενταχθεί και κάποια ποσά για τις απαλλοτριώσεις. Εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα που στις επόμενες ημέρες θα το λύσουμε και σε κάθε περίπτωση το έργο θα προχωρήσει.

Επιλύθηκαν διάφορα θέματα όσον αφορά κάποια μικρότερα προβλήματα κάποιων Δήμων ιδιαίτερα φτωχών και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου βουλευτές της περιοχής του Νομού Ηρακλείου οι οποίοι καθημερινά έχουν αγωνία, πιέζουν και επιλύουν αυτά τα προβλήματα. Γιατί εγώ έχω την εντολή απλά να τα διεκπεραιώνω. Την αγωνία και το ενδιαφέρον για την επίλυση την έχουν οι ίδιοι όπως και εγώ για την περιοχή στην οποία εκλέγομαι.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση του προϋπολογισμού του έργου ο κ. Μπούρας είπε:

"Sponsored links"

«Το φράγμα αυτό πρέπει να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η υδροδότηση δύο μεγάλων πόλεων. Του Ηρακλείου και του Αγ. Νικολάου. Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι θα χρειασθεί εμπλουτισμός. Δηλαδή αύξηση της ποσότητας του νερού. Αυτό λοιπόν που αρχικά δεν είχε προβλεφθεί πρέπει να γίνει. Γιατί θα χαθεί και το υπόλοιπο .

Η επιπλέον χρηματοδότηση έγινε για το καλό του Νομού , της Κρήτης και του έργου προκειμένου να ολοκληρωθεί. Όλα τα έργα όπως ξέρετε παρουσιάζουν στην πορεία τους ανάγκες προκειμένου να ολοκληρωθούν.»

Δηλώσεις Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα:

Ο κ. Μπούρας στην συνάντηση που έγινε σήμερα στην Περιφέρεια δεσμεύτηκε για ορισμένα πράγματα. Το ένα απ αυτά είναι ότι με 11 περίπου εκ. ευρώ εξοφλούμε ότι χρέη υπάρχουν στους εργολήπτες , σε όσους έχουν κάνει έργα και έχουν σχέση με τους Εθνικούς πόρους. Όσοι λοιπόν λογαριασμοί είχαν κατατεθεί μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα θα πληρωθούν όλοι. Το δεύτερο είναι τα 71 εκ ευρώ που δόθηκαν στο φράγμα Αποσελέμη για την σήραγγα μεταφοράς του νερού από το Οροπέδιο προς το φράγμα. Ένα τρίτο και σημαντικό είναι το πρόγραμμα των Ορεινών Όγκων.

Να θυμίσω ότι στο Περιφερειακό Συμβούλιο που κάναμε στο Ρέθυμνο στις 12 Δεκεμβρίου του 2007 , και αφού είχαν συμβεί τότε διάφορα γεγονότα πολύ σημαντικά και αρνητικά για το νησί , υπήρξε μια εισήγηση από την πλευρά μου να φτιαχτεί ένα πρόγραμμα αντίστοιχο του ΠΙΝΔΟΣ. Έτσι λοιπόν το ονομάσαμε πρόγραμμα των Ορεινών Όγκων , αναθέσαμε την μελέτη στην ΕΤΑΜ , η ΕΤΑΜ ολοκλήρωσε την μελέτη, την δώσαμε στο Υπουργείο Οικονομικών και μετά από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό ανακοίνωσε ο κ. Μπούρας το ξεκίνημα του Προγράμματος με 60 εκ. ευρώ. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθήσει αρκετά τους Ορεινούς Όγκους και το καλό που έχει είναι ότι αποτελεί μια δεξαμενή απ όπου μπορούν να μπαίνουν χρήματα και αντίστοιχα να εκταμιεύονται για τους Ορεινούς Όγκους και για συγκεκριμένα έργα. Έχει ένα σύστημα Διοίκησης και θα υπάρξει και ένα χρονικό περιθώριο διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία το πώς θέλουμε να διοικηθεί. Προσπαθούμε να το κάνουμε όσο ποιο απλό γίνεται για να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε και σε χρήματα που δίνονται και για τις ιδιωτικές επενδύσεις από τον Αναπτυξιακό Νόμο.

Για το φράγμα Πλακιώτισσας υπήρξε μια συνάντηση των Δημάρχων με τον κ. Μπούρα .Μου ζητήθηκε από την πλευρά μου να προσφύγω σε δεύτερο βαθμό πράγμα πού έχει γίνει προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο κόστος των 27 εκ. ευρώ που έχουν οι απαλλοτριώσεις και υπάρχει δέσμευση του Υπουργού ότι τηρουμένων των αναλογιών της οικονομικής κρίσης θα κοιτάξουμε να αντεπεξέλθουμε. Και αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσουμε νομικά αν μπορεί μέρος αυτών των χρημάτων να κατατεθεί ή όχι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Επίσκεψη στο Ρέθυμνο και στην Κίσαμο

Στην συνέχεια ο κ. Μπούρας μετέβη στο Ρέθυμνο όπου στα γραφεία της ΤΕΔΚ στη 1 το μεσημέρι είχε σύσκεψη με Βουλευτές, τον Νομάρχη και Δημάρχους του Νομού. Στις 7 το απόγευμα χθες μετέβη στην Κίσσαμο και επισκέφθηκε τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού του Κόλπου Κισσάμου και στη συνέχεια ακολούθησε σύσκεψη για την λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού ενώ στις 8.30 το βράδυ επισκέφθηκε το Καστέλι Κισσάμου.

Σήμερα στον ΟΑΔΥΚ

Σήμερα Παρασκευή ο κ. Μπούρας στις 10.30 το πρωί θα έχει σύσκεψη στον ΟΑΔΥΚ με Βουλευτές, τον Νομάρχη και Δημάρχους.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live