Οι νικητές δικάζουν και γράφουν την ιστορία

Κανένα σχόλιο

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράντοβαν Κάρατζις θα κουρέψει την γενειάδα του, θα κοντύνει τα μακριά του μαλλιά και χωρίς την μεταμφίεση θα παρουσιαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου. Αναμένεται από τους Αμερικανούς και την Ε. Ένωση να παραδοθεί και ο στρατηγός Ράνκου Μπλάντις για να πάρει η Σερβία το «καλώς έχειν» και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή οικογένεια. Τα δύο αυτά πρωτοπαλίκαρα των Σερβοβόσνιων ευθύνονται για σφαγές στην Στρεμπενίτσα και Σεράγεβο.

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

"Sponsored links"

922936_b Ασφαλώς δεν ευθύνονται μονάχα αυτοί αλλά όλοι οι τοπικοί ηγέτες απ’ όλες τις πλευρές που διέλυσαν ένα μεγάλο κράτος όπως η Γιουγκοσλαβία το οποίο έχαιρε εκτιμήσεως από την διεθνή κοινότητα. Ο ορισμός του παραλόγου είναι αυτό που έγινε στην πρώην Γιουγκοσλαβία να χωρίσει σε μικρά κρατίδια τα οποία σιγά – σιγά εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εθνικισμοί υποδαυλισμένοι από τους ηγέτες της Ευρώπης που θυμίζουν 19ο αιώνα στην καρδιά του 21ου αιώνα.

Οι Αμερικανο – Ευρωπαίοι του ΝΑΤΟ αφού βομβάρδισαν και διέλυσαν την Γιουγκοσλαβία τώρα δικάζουν τους ηττημένους ηγέτες. «Ουαί τους ηττημένοις» λοιπόν. Όμως οι Αμερικανοί «φρονίμως» ποιούντες δεν αναγνωρίζουν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι και οι ενοχές που αισθάνονται και ο φόβος για το Γκουαντάναμο; Αλήθεια ποιος θα δικάσει τους Αμερικανούς Ιμπεριαλιστές για την φονική επίθεση στο Ιράκ και τους 100.000 νεκρούς; Για την κατοχή του Αφγανιστάν; Για το μακελειό στο Βιετνάμ παλιότερα;

Για την στήριξη της δικτατορίας στη Χιλή και το πραξικόπημα εναντίον του Σοσιαλιστή προέδρου Αλιέντε το 1973; Για την στήριξη των δικτατοριών όπου γης στον μεταπολεμικό κόσμο; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη στον κόσμο. Υπάρχουν όμως μονίμως οι νικητές και οι ηττημένοι. Οι δυνατοί και οι αδύνατοι. Στις διεθνείς σχέσεις, όπως και στο εσωτερικό δίκαιο των κρατών. Αυτοί διαθέτουν και το μαχαίρι και το καρπούζι. Κόβουν και ράβουν τους νόμους στα μέτρα τους. Κι «έξω ουδέν ακούν οι λαοί την βοή των επερχομένων γεγονότων» όπως είπε σε στίχους, ο μεγάλος Αλεξανδρινός.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live