Το περασμένο Σάββατο στο Ρέθυμνο: Η ετήσια γενική συνέλευση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών

Κανένα σχόλιο

Χαιρετισμός Νομάρχη Ρεθύμνου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών — Οι ελλείψεις βασικών υποδομών στο οδικό δίκτυο της Κρήτης, ήταν το θέμα το οποίο κυριάρχησε στην ετήσια γενική συνέλευση του  Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, που έγινε στο Ρέθυμνο. Στη συνέλευση παρέστη και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου. Στη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, χαιρετισμό απηύθυνε μεταξύ των άλλων, ο Νομάρχης Ρεθύμνου, Γιώργης Παπαδάκης.

Ο Χαιρετισμός

"Sponsored links"

Σεβασμιότατε, κ. Βουλευτές, συνάδελφοι της Ν & Τ Αυτοδιοίκησης, Αγαπητοί φίλοι και συντοπίτες, Μετά από δύο χρόνια το Ρέθυμνο έχει τη χαρά να φιλοξενεί και πάλι τις εργασίες της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.  Μία συνάντηση, όπου Κρητικοί από όλα τα πλάτη και μήκη της υφηλίου, σμίγουμε στην ιδιαίτερη πατρίδα με κινητήρια δύναμη, την βαθιά και ειλικρινή αγάπη για τον τόπο μας!

Στόχος μας να ανταλλάξουμε απόψεις, να ενημερωθούμε για τα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, αλλά και να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τους προβληματισμούς μας για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι όλοι οι απόδημοι συντοπίτες μας, που δεν «κατοικείτε στην Κρήτη, αλλά που η Κρήτη κατοικεί στην Καρδιά σας» αντιμετωπίζετε με ιδιαίτερη πάντα ευαισθησία και ενδιαφέρον, την πορεία του τόπου μας και τα προβλήματά του, γεγονός για το οποίο έχετε δικαίως κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμησή μας.

Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές που οι πιέσεις και οι προσπάθειες του απόδημου κρητικού στοιχείου αποδείχθηκαν καθοριστικής σημασίας στον κοινό μας αγώνα για την προώθηση αιτημάτων και την επίτευξη στόχων. Ο κυριότερος όλων αυτών των στόχων είναι ασφαλώς η ισόρροπη , βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη του νησιού μας. Μια ανάπτυξη «υψηλών» και όχι «δύο» ταχυτήτων.

Μια ανάπτυξη και για τους τέσσερις Νομούς, για τα αστικά κέντρα και την ενδοχώρα, για όλες τις κοινωνικές ομάδες. Μια ανάπτυξη με έμφαση στις υποδομές, τον τουρισμό, τη γεωργία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση. Μια ανάπτυξη ισόρροπη με επίκεντρο τον άνθρωπο και σεβασμό στο περιβάλλον. Στο νομό μας έχομε δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ενδοχώρας και κυρίως των περιοχών που απέχουν από το αστικό κέντρο. Αυτό το κάνουμε πράξη μέσα από την δημιουργία υποδομών, μέσα από τα προγράμματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, μέσα από την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, μέσα από την ενεργοποίηση όλων των φορέων.

Θέλουμε μια ανάπτυξη που να στοχεύει πρωτίστως στον άνθρωπο, στον πολίτη που η εποχή επιβάλλει να είναι ενημερωμένος, ενεργός και συμμέτοχος στα δρώμενα του τόπου μας. Αξιοποιώντας τις υποδομές, δίδοντας παράλληλα ώθηση στους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης αυτού του τόπου στον τουρισμό, τη γεωργία, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Δυστυχώς πρόσφατα ψηφίστηκε το Γενικό Χωροταξικό Σχέδιο της χώρας και το οποίο δεν περιλαμβάνει τα στοιχεία εκείνα που να εγγυώνται για μια τέτοια ανάπτυξη της Κρήτης που να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και να ανοίξει νέους δρόμους προς νέες Ηπείρους. Ως Νομός – που ιδιαίτερα αδικείται απ΄αυτό – εκφράσαμε πολλάκις την αντίθεσή μας σ’ αυτό το Σχέδιο μετά από διαβούλευση με τους φορείς του νομού μας. Δυστυχώς οι προτάσεις μας δεν ελήφθησαν υπόψη.

Εμείς όμως επιμένουμε να θέλομε μια Κρήτη ισχυρή, μια Κρήτη ενωμένη και ενοποιημένη, διατηρώντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής για να μπορέσει να πρωταγωνιστήσει στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία.

Η 4η χρηματοδοτική ευκαιρία με το ΕΣΠΑ, είναι η ελπίδα μας. Έχει γίνει σημαντική προετοιμασία & συνεργασία σε πολιτικό, τεχνοκρατικό & διοικητικό επίπεδο. Έχουν γίνει συνέδρια, ημερίδες, συμβούλια και πολύς διάλογος. Έχουν προσδιοριστεί τα προβλήματα, οι προτεραιότητες, έχουν υποδειχθεί οι λύσεις.

"Sponsored links"

Για τις αναγκαίες υποδομές όπως :

οδοποιίας, λιμένων & αερολιμένων, σχολικής στέγης, νέου νοσοκομείου, της αξιοποίησης του υδάτινου πλούτου, αξιοποίησης των μνημείων, προστασίας του περιβάλλοντος από τα στερεά απορρίμματα & τα υγρά λύματα.

Απομένει η λήψη πολιτικών αποφάσεων από το κεντρικό και περιφερειακό κράτος – που έχουν το προνόμιο αυτών των αποφάσεων .

Εμείς ως αποκεντρωτικοί θεσμοί ζητούμε την εφαρμογή του δημοκρατικού προγραμματισμού που θα εξασφαλίσει διαφάνεια, δικαιοσύνη και ορθολογικότητα.

Η Ανάπτυξη είναι μια διαρκής και δύσκολη πολιτική διαδικασία όπου όλοι δοκιμάζονται – Συστήματα, Φορείς και πρόσωπα – .

Είναι υπόθεση όλων μας και απαιτεί συλλογικότητα, υπευθυνότητα, όραμα και δικαιοσύνη.

Στην πορεία προς την Ανάπτυξη η Ποιότητα αναδεικνύεται σε κεντρικό πρωταγωνιστή. Ποιότητα στα προϊόντα και τις Υπηρεσίες μας, Ποιότητα στο Περιβάλλον.

Ο Εκσυγχρονισμός, η Καινοτομία και η Εκπαίδευση, είναι βέβαιο ότι πρέπει να συνυπάρχουν σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια. Σε κάθε στάδιο του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού με στόχο την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Είναι οι όροι του παιχνιδιού στον Ανταγωνισμό σε μία αγορά παγκοσμιοποιημένη, χωρίς όρια και διακριτά σύνορα.

Για αυτό και ο Πολιτισμός μας, όπως και το Περιβάλλον στο οποίο ζούμε αποτελούν κύριο στοιχείο ταυτότητας και ταυτόχρονα συγκριτικό μας πλεονέκτημα σε διεθνές επίπεδο. Στοιχεία που οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να συνδέσουμε αρμονικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της Κρήτης.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται η συμμετοχή όλων των Κρητικών όπου κι αν ζούν.

«Εμείς οι Κρήτες μπορούμε να κάνουμε πολλά… και ενωμένοι ακόμα περισσότερα». Η ιστορία άλλωστε το έχει αποδείξει περίτρανα..

Καλή επιτυχία στις εργασίες της Γενικής συνέλευσης με την ευχή τα συμπεράσματά που θα προκύψουν να ανοίξουν το δρόμο για νέες δράσεις και να χαράξουν νέους στόχους για τη μελλοντική μας πορεία. Καλή διαμονή στο Ρέθυμνο.

Σας ευχαριστώ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live