Παρέμβαση του Μ. Σκουλάκη στη Βουλή για βρεφονηπιακούς σταθμούς και ΚΔΑΠ

Κανένα σχόλιο

Ανησυχία για το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας αυτών — Ερώτηση προς τους υπουργούς Απασχόλησης, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομίας αναφορικά με την επιχειρούμενη απαξίωση του θεσμού των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μεΑ) και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε φορείς, εργαζόμενους κα πολίτες το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, κατέθεσε ο Εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ και Βουλευτής Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Στην ερώτηση του ο κ. Σκουλάκης επισημαίνει πως «η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) (46855/1622/26-6-2008) των παραπάνω συναρμόδιων Υπουργών έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρίες (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ μεΑ) αφού τίθενται αυστηρότερα κριτήρια για τις εγγραφές παιδιών σε αυτά ενώ προβλέπονται και χαμηλότερες πιστώσεις για κάθε παιδί».

"Sponsored links"

Ο κ. Σκουλάκης τονίζει πως «με το νέο σχέδιο του Υπουργείου Απασχόλησης ο θεσμός των ΚΔΑΠ οδηγείται προς πλήρη απαξίωση σύμφωνα με τις καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου  Εργαζομένων Κ.Δ.Α.Π.–Κ.Δ.Α.Π.μεΑ, ενώ πολλοί Δήμαρχοι και Πρόεδροι Δημοτικών Επιχειρήσεων εξέφρασαν την ανησυχία τους – πως με το νέο σχέδιο από 1/9/2008 – ΔΕΝ θα έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν οικονομικά  το συνολικό κόστος για την εύρυθμη λειτουργία των Βρεφονηπιακών σταθμών και των Κ.Δ.Α.Π. με συνέπεια το κλείσιμο των Δομών και την απόλυση των εργαζομένων. Παράλληλα, συμπληρώνει πως «τις ενστάσεις της αναφορικά με την εν λόγω ΚΥΑ εξέφρασε και η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Υγείας, τονίζοντας την ανάγκη επανεξέτασης και διευθέτησης των ρυθμίσεων αυτής».

Καταλήγοντας, ο κ. Σκουλάκης υπογραμμίζει πως:

  • οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί και τα 240 Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (μεταξύ των οποίων 34 από αυτά είναι για παιδιά με αναπηρίες) προσφέρουν σπουδαίο έργο στο τομέα της κοινωνικής φροντίδας, όντας – μαζί με τα υπόλοιπα κοινωνικά προγράμματα (Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, κ.α) η ραχοκοκαλιά της κοινωνικής πολιτικής στη χώρα μας.
  • η συμμετοχή σε αυτά τα προγράμματα αποτελεί δικαίωμα και όχι πολυτέλεια και ως εκ τούτου πρέπει να προσφέρεται δωρεάν, χωρίς κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο χωριό της χώρας.

και ερωτά τους συναρμόδιους Υπουργούς:

  1. Αν προτίθενται να αποσύρουν τις ρυθμίσεις («εντολές τοποθέτησης») που περιλαμβάνοντα στη ΚΥΑ 46855/1622/26-6-2008 και οι οποίες αποκλείουν πολλές οικογένειες από το παιδαγωγικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των Κ.Δ.Α.Π.
  2. Αν θα προχωρήσουν σε τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να μην ισχύσει περιορισμένος αριθμός εγγραφών παιδιών στις παραπάνω δομές.
  3. Αν θα προχωρήσουν σε κατάργηση του ορίου ηλικίας των επωφελούμενων.
  4. Αν θα προχωρήσουν σε αύξηση της επιχορήγησης των θέσεων των παιδιών, καθώς τα χρήματα που δίνονται δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των σταθμών.
  5. Ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη δημιουργία Κοινωνικών Υπηρεσιών στους Δήμους και τη μεταφορά όλων των  εργαζομένων σε αυτές.
  6. Αν υπάρχει πρόβλεψη ώστε να εξασφαλιστεί σταθερή χρηματοδότηση από Εθνικούς Πόρους των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των Κ.Δ.Α.Π εξασφαλίζοντας έτσι όλα τα παιδιά, τους γονείς και τους εργαζόμενους.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live