Εξέγερση στις δικαστικές φυλακές Χανίων – Αρνούνται να μπουν στα κελιά τους οι κρατούμενοι της φυλακής

Κανένα σχόλιο

Σάββατο 21 Μαρτίου, 10.00 το πρωί. Εξέγερση ξεκίνησε στις δικαστικές φυλακές Χανίων. Στις φυλακές όπου απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης αντιμετωπίζουν οι υπεράριθμοι «τρόφιμοι» του «σωφρονιστικού ιδρύματος». Τα αιτήματα των κρατουμένων είναι η αποσυμφόρηση της φυλακής αφού οι κρατούμενοι είναι υπερδιπλάσιοι από τις θέσεις και τις κλίνες της φυλακής καθώς και για τις συνθήκες κράτησης, όπως τα επίπεδα υγιεινής, ο σεβασμός της αξιοπρέπειας της κάθε ανθρώπινης ύπαρξης και ο σεβασμός κάθε διεθνής συνθήκης.

Σύμφωνα με καταγγελίες των κρατουμένων ο διευθυντής της φυλακής πριν λίγες βδομάδες είχε κλείσει 20 αλλοδαπούς μετανάστες γυμνούς στην απομόνωση για δυο μέρες. Οι κρατούμενοι έχουν καταλάβει τη φυλακή. Περιμένουν επέμβαση της αστυνομίας. Με ανακοίνωση της η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης που επικοινώνησε με κρατούμενους των φυλακών δηλώνει τα παρακάτω:

"Sponsored links"

«Έχουμε επικοινωνήσει με κρατούμενους της φυλακής Χανίων και ενημερωθήκαμε πως ζητούν άμεση αποσυμφόρηση της φυλακής (157 άτομα σε φυλακή θέσεων 70, 108 κρεβάτια, σε δυο κρεβάτια κοιμούνται τρία άτομα, μία τουαλέτα για 57 άτομα, όχι ζεστό νερό), ως λύση δε, προτείνουν την άμεση μεταγωγή των περισσότερων από αυτούς. Ζητούν να συνομιλήσουν με εκπρόσωπο του υπουργείου δικαιοσύνης. Με τον εισαγγελέα μίλησαν και αυτός τους πρότεινε να γυρίσουν στα κελιά ζητώντας μίας εβδομάδας προθεσμία για να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους. Οι κρατούμενοι αρνήθηκαν και συνεχίζουν να κρατούν τη φυλακή, ψηφίζοντας για αυτό δια βοής και αποφασίζοντας ομόφωνα».

Έξω από τις φυλακές ομάδα Χανιωτών συγκεντρώθηκε για να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των κρατουμένων ενώ στις 5 το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού των Χανίων όπου και μεταδόθηκε ζωντανή συνέντευξη με κρατούμενο των φυλακών (απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης στην σελ. 17).

Οι κρατούμενοι των φυλακών με ανακοίνωση που εξέδωσαν δηλώνουν τα παρακάτω:

«Εμείς οι κρατούμενοι της δικαστικής φυλακής Χανίων, σήμερα 21 Μαρτίου 2009, αντιδρώντας στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης αρνηθήκαμε να μπούμε στα κελιά μας, ζητώντας την άμεση αποσυμφόρηση της παραπάνω φυλακής. Ως λύση σε αυτό, θεωρούμε την άμεση μεταγωγή μεγάλου αριθμού από εμάς, σε άλλες φυλακές της χώρας. Ζητάμε δηλαδή, το αυτονόητο. Αυτό που κανένας δεν αντέχει να στερείται ούτε μια στιγμή : ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ… ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Πως να μην το πράξουμε άλλωστε, όταν στοιβαζόμαστε 157 άτομα σε μια φυλακή (πρώην τουρκικό διοικητήριο) θέσεων 70, όταν αναγκαζόμαστε να ζούμε 57 άτομα σε ένα θάλαμο που προορίζεται για 20, όταν χρησιμοποιούμε οι ίδιοι μία τουαλέτα, κλείνοντας ραντεβού από χτες για σήμερα, όταν ενώνουμε δυο-δυο κρεβάτια, για να κοιμηθούμε τρεις σε αυτά, όταν δεν έχουμε ζεστό νερό και κρυώνουμε, όταν φωνάζουμε και δεν ακουγόμαστε, όταν το κράτος κρύβει από την κοινωνία την αλήθεια που δεν λέγεται!!

Για άλλη μια φορά το κράτος γίνεται ηθικός αυτουργός μιας εξέγερσης που κρίνεται αναπόφευκτη! Οι απειλές που εκτοξεύει για καταστολή της εξέγερσης και για ποινική καταδίκη μας, όσων συμμετέχουμε σε αυτήν, ως στασιαστές – κακοποιοί – εγκληματίες, δεν μας φοβίζει. Θα μας βρίσκει πάντα απέναντι του! Η τρομοκρατία του δεν θα περάσει! Ψηφίσαμε δια βοής και ομοφώνως και αποφασίσαμε ότι:

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να μιλήσουμε με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματά μας…

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΦΥΛΑΚΗΣ ΧΑΝΙΩΝ».

Το μεσημέρι της Κυριακής πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση 150 τουλάχιστον ατόμων έξω από τις φυλακές. Συνθήματα, σφυρίγματα, φωνές. Στις 3 το μεσημέρι βγήκαν οι κρατούμενοι στο προαύλιο κι άρχισε η ανταλλαγή συνθημάτων. Οι συγκεντρωμένοι διαδηλωτές ενημέρωσαν τους κρατούμενους για τις εξελίξεις της εξέγερσης στις φυλακές της Θήβας καθώς και για τον Κορυδαλλό.  Έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες των συγκεντρωμένων έξω από τις φυλακές και των κρατουμένων διαπιστώθηκε ότι ετοιμάζονται μεταγωγές 20 ατόμων το βράδυ της Κυριακής (με το καράβι από Σούδα), ανάμεσα τους και των 4-5 συντονιστών της εξέγερσης. Οι κρατούμενοι ζήτησαν από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές να βοηθήσουν να ακυρωθεί η απόφαση. Αποφασίστηκε η παραμονή στην είσοδο της φυλακής 20-30 ατόμων (2 βάρδιες) μέχρι τις 7μμ.

"Sponsored links"

Τελικά έγινε η μεταγωγή περιορισμένου αριθμού κρατουμένων που το επιθυμούσαν, και όχι των συντονιστών της εξέγερσης. Ο διευθυντής όμως, τους δήλωσε ότι την Δευτέρα κατά τις 7 το απόγευμα θα τους διώξει κι αυτούς, ότι κι αν γίνει, όσους κι αν μαζέψουν απ’ έξω. Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση (22/3/2009-17.51) της ιστοσελίδας TVXS.gr και ρεπορτάζ του Κούλογλου:

«Αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι τέλους δηλώνουν οι κρατούμενοι των φυλακών Χανίων. Δεν διαμαρτύρονται στο όνομα κανενός, διεκδικούν απλώς ανθρώπινες συνθήκες κράτησης. Κόσμος έχει συγκεντρωθεί έξω από τις φυλακές, αποφασισμένος να κάνει βάρδιες μήπως αποφευχθεί η καταστολή λόγω της παρουσίας τους. Ούτε ο εισαγγελέας ούτε ο διευθυντής έχουν εμφανιστεί.

Διαμαρτύρονται αυτή την ώρα οι κρατούμενοι των φυλακών Χανίων για τις συνθήκες κράτησης και την αποσυμφόρηση των φυλακών. Οι κρατούμενοι αρνούνται να μπουν στα κελιά τους, με αφορμή το γεγονός ότι σήμερα κρατούνται 250 άτομα, σε μια φυλακή χωρητικότητας 120 ατόμων.
Έξω από τη φυλακή έχουν μαζευτεί κλούβες των ΜΑΤ και αναμένεται από στιγμή σε στιγμή η επέμβασή τους. Οι κρατούμενοι περιμένουν να μιλήσουν με τον Εισαγγελέα, ο οποίος όμως δεν έχει εμφανιστεί ακόμα. Παράλληλα, αντιπολεμική πορεία που βρισκόταν σε εξέλιξη στην πόλη των Χανίων, κατευθύνεται τώρα (σ.σ.: Κυριακή 22 Μαρτίου) προς τις φυλακές σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κρατούμενους.
Το TVXS συνομίλησε με την Ιωάννα Δρόσου, μέλος της Πρωτοβουλίας για τα Διακιώματα των Κρατουμένων. Η κ. Δρόσου τόνισε τη σκληρότητα της συγκεκριμένης φυλακής, καθώς πριν από λίγες μόλις εβδομάδες, 20 φυλακισμένοι κρατήθηκαν γυμνοί σε κελί απομόνωσης για 2 ολόκληρες μέρες.».

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live