Οι κλιματικές αλλαγές θα πλήξουν κυρίως τους φτωχούς και τους ηλικιωμένους, επισημαίνει μελέτη

Κανένα σχόλιο

Οι φτωχοί και οι ηλικιωμένοι του Σίδνεϊ θα είναι οι πρώτοι που θα πληγούν από τις κλιματικές αλλαγές καθώς οι περισσότεροι ζουν στις νότιες παράκτιες περιοχές της πόλης που κινδυνεύουν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Οι πολίτες αυτοί δεν μπορούν να αγοράσουν τον εξοπλισμό που θα τους προστατεύσει από τα κύματα καύσωνα, όπως προκύπτει από μελέτη του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας της Κοινοπολιτείας (CSIRO) σε 15 παράκτιες περιοχές του Σίδνεϊ όπου κατοικούν 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι.

klimatikes Σύμφωνα με την έρευνα, τα παραθαλάσσια προάστια Ροκντέιλ και Μπότανι Μπέι, στη νότια πλευρά του Σίδνεϊ όπου βρίσκεται και το διεθνές αεροδρόμιο, αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, τις πλημμύρες και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα δύο προάστια θεωρούνται ως τα πλέον ευάλωτα καθώς εκεί κατοικεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ηλικιωμένων και των φτωχών που δύσκολα θα μπορέσουν να αγοράσουν κλιματιστικά για να αντιμετωπίσουν τα φονικά κύματα του καύσωνα.

"Sponsored links"

Αντίθετα τα πλούσια προάστια του Σίδνεϊ, όπως το Μόσμαν και το Ουάρινγκα, τα οποία είναι χτισμένα στη βόρεια πλευρά του αλλά και το Ουαλάρα και το Ουέβερλι που είναι χτισμένα στους ανατολικούς λόφους της πόλης, κατατάχθηκαν πρώτα στον κατάλογο ως προς τη δυνατότητά τους να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

«Οι συνέπειες της αλλαγής του κλίματος στην παραλιακή ζώνη του Σίδνεϊ θα καθοριστούν τόσο από τους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες όσο και από τους κινδύνους από τα κύματα καύσωνα και τις ξαφνικές καταιγίδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της CSIRO, Μπέντζαμιν Πρέστον. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «οι περιοχές του Σίδνεϊ θα αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές με διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση, τη δημογραφία και τα εργαλεία που θα διαθέτουν για να διαχειριστούν τους κινδύνους από τη μελλοντική αλλαγή του κλίματος».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το κλίμα που θα έχει μελλοντικά η παράκτια ζώνη του Σίδνεϊ θα είναι πιο θερμό και πιο ξηρό με πιο σφοδρές βροχοπτώσεις και πιο ανεξέλεγκτες φωτιές στα δάση σε σχέση με σήμερα, ενώ η αύξηση της στάθμης της θάλασσας θα προκαλέσει μεγάλες πλημμύρες και διάβρωση των ακτών.
Η θερμοκρασία της πόλης αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου έως το 2030 και 4,7 έως το 2070, αν υπολογίσει κανείς ότι η θερμοκρασία το καλοκαίρι κυμαίνεται μεταξύ 26 και 29 βαθμούς.

Αντίστοιχα η ηλιακή ακτινοβολία θα αυξηθεί στις ίδιες περιόδους κατά 2% και 6%, ενώ η στάθμη της επιφάνειας της θάλασσας θα ανέβει από τρία έως 16 εκατοστά μέχρι το 2030 και από επτά έως 50 εκατοστά μέχρι το 2070, με ακραία παλιρροιακά φαινόμενα και καταιγίδες που θα επιδεινώσουν την διάβρωση των ακτών.
Η μελέτη αναφέρει ότι σήμερα 176 άνθρωποι άνω των 65 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο στην πόλη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ εκτιμά ότι ο αριθμός τους μπορεί να αυξηθεί σε 432 αλλά και να φθάσει τα 1.042 μέχρι το τέλος του αιώνα. Τα νέα θύματα βρίσκονται στις τάξεις των ηλικιωμένων αλλά και των παιδιών, οι οικογένειες των οποίων δεν θα μπορούν να μεριμνήσουν για το ασφαλές περιβάλλον τους. Στόχος της έρευνας ήταν να εντοπισθεί ποιές περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο ώστε να μπορέσουν οι τοπικές αρχές να σχεδιάσουν την παροχή βοήθειας και την ανάπτυξή τους.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live