Διενέργεια σημαντικής έρευνας για τον τουρισμό στην Κρήτη

Κανένα σχόλιο

Το Εργαστήριο Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων (ΕΡΓΑΣΥΑ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή Νικόλαο Ματσατσίνη, ανέλαβε από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης το έργο: «Διενέργεια έρευνας για τον τουρισμό στην Κρήτη με την υποβολή ερωτηματολογίου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα των επισκεπτών στα αεροδρόμια του νησιού και την εκπόνηση σχετικής μελέτης».

Στόχος του προγράμματος είναι να καταγράψει σε συστηματική βάση το προφίλ, την συμπεριφορά, τις αγοραστικές και καταναλωτικές συνήθειες των τουριστών, τον βαθμό ικανοποίησής τους, μέσα από μία ολοκληρωμένη και πολύπλευρη ανάλυση του τουριστικού προϊόντος, με επισήμανση των δυνατών και αδυνάτων σημείων των προσφερομένων τουριστικών υπηρεσιών.

"Sponsored links"

Τα δεδομένα που θα προκύψουν θα βοηθήσουν έμπρακτα το σύνολο των φορέων της Κρήτης πληροφορώντας τους για τις παραμέτρους που διαμορφώνουν το τουριστικό προϊόν, με τα συμπεράσματα και τις προτάσεις που θα τα συνοδεύουν, ώστε να υποστηριχθούν στην χάραξη τουριστικής στρατηγικής στην περιφέρεια Κρήτης και να ιεραρχήσουν δράσεις και προτεραιότητες για την αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος.

Η έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση, συλλογή και ανάλυση των παρακάτω, ενδεικτικά, πληροφοριών:

 • Των κοινωνικών – οικονομικών και δημογραφικών χαρακτηριστικών των τουριστών.
 • Του τρόπου και των παραγόντων που επηρεάζουν την επιλογή των διακοπών τους στη χώρα προέλευσης τους.
 • Του ρόλου και του βαθμού επίδρασης του διαδικτύου.
 • Της ανάπτυξης δραστηριοτήτων κατά την διαμονή (εστίαση, ψυχαγωγία, αγορές).
 • Των χαρακτηριστικών της διαμονής (πόσο έμειναν, που έμειναν, τι πακέτο αγόρασαν).
 • Του επιπέδου ικανοποίησης τους από τις υπηρεσίες και υποδομές τόσο του προορισμού συνολικά, όσο και του καταλύματος διαμονής τους.
 • Του βαθμού κάλυψης των προσδοκιών τους.
 • Της εκτίμησης της κατά κεφαλή δαπάνης στον προορισμό και την ικανοποίηση με την τιμολόγηση (value for money), κα.

Με στόχο να δοθούν οι πληρέστερες απαντήσεις στους παραπάνω στόχους θα συγκεντρωθούν, διερευνηθούν και αναλυθούν πληροφορίες όσον αφορά:

 • τα γενικά χαρακτηριστικά των τουριστών,
 • οι αγοραστικές και καταναλωτικές τους συνήθειες,
 • η συμπεριφορά των τουριστών, και
 • ο βαθμός ικανοποίησής τους από τις προσφερόμενες υπηρεσίες, υποδομές κα.

Η έρευνα για τη συγκέντρωση της πρωτογενούς πληροφορίας θα γίνει μέσω της συμπλήρωσης κατάλληλων ερωτηματολογίων: στο Αεροδρόμιο Ηρακλείου ‘Νίκος Καζαντζάκης’ (3.000), στο Αεροδρόμιο Χανίων ‘Γ. Δασκαλογιάννης’ (1.500) και στο Νομό Λασηθίου (400). Η συλλογή των δεδομένων θα γίνει μέσω της συμπλήρωσης ερωτηματολογίων στις ακόλουθες έξη (6) γλώσσες: Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά και Σουηδικά.

Η συγκέντρωση των ερωτηματολογίων αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου ενώ η παράδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει στις 15 Ιανουαρίου 2009. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια ημερίδων και στους 4 νομούς της Κρήτης τον Ιανουάριο του 2009.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου είναι ο Καθηγητής Νικόλαος Ματσατσίνης, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ενώ τα υπόλοιπα μέλη της ερευνητικής ομάδας είναι οι: Γιάννης Σίσκος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, Κώστας Ζοπουνίδης, Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Βαγγέλης Γρηγορούδης, Επίκουρος Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευαγγελία Κρασαδάκη, ΕΕΔΙΠ, Μεταπτυχιακοί και Προπτυχιακοί Φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Λόγω της σημαντικότητας της έρευνας για την Κρήτη, ο επιστημονικός υπεύθυνος κ. Ματσατσίνης επεσήμανε: «ζητάμε την συνεργασία και βοήθεια όλων των φορέων αλλά και του καθενός εμπλεκομένου ξεχωριστά στον Τουρισμό ώστε να διευκολυνθούμε στη συγκέντρωση των ερωτηματολογίων, κάτι που θα βοηθήσει στο να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην προσπάθειά μας αυτή.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live