Έκθεση ζωγραφικής: «Πέρα από το πραγματικό – Απόχηοι του σουρεαλισμού στην Ελλάδα»

Κανένα σχόλιο

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή 29 Μαΐου στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων η έκθεση ζωγραφικής: «Πέρα από το Πραγματικό: Απόηχοι του σουρεαλισμού στην Ελλάδα», με επιμέλεια της Ιστορικού Τέχνης Μπίας Παπαδοπούλου. Η έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Χανίων με τον συλλέκτη Κώστα Ιωαννίδη περιλαμβάνει έργα των: Νίκου Εγγονόπουλου και Antoine Mayo (Αντώνη Μαλλιαράκη), Δημήτρη Γέρου, Άλκη Γκίνη, Γιώργου Δέρπαπα, Αλέξανδρου Ίσαρη, Σαράντη Καραβούζη, Θόδωρου Πανταλέοντα και και του νέου ζωγράφου Θεόφιλου Κατσιπάνου.

Αφετηρία της έκθεσης αποτελεί ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου «Σιδηροδρομικός Σταθμός» του 1936, ένα από τα πρώτα σουρεαλιστικά έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης και το οποίο συμπεριλήφθηκε στη Μπιενάλε Βενετίας το 1954 όταν εκπροσώπησε μόνος του την Ελλάδα. Ο συνομήλικός του, ο «Έλλην εξ΄ Αιγύπτου» Antoine Mayo βρέθηκε στο Παρίσι τη δεκαετία του ’20. Εισχώρησε στους κόλπους των ξένων σουρεαλιστών αλλά δεν εντάχθηκε επισήμως στην ομάδα τους. Παρ΄ όλο που οι δύο καλλιτέχνες έπλευσαν παράλληλα, το βάρος της σουρεαλιστικής ζωγραφικής στον ελληνικό εικαστικό χάρτη έπεσε αποκλειστικά στους ώμους του Εγγονόπουλου. Πίνακες του Mayo παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα μας το 1983 στο Γαλλικό Ινστιτούτου Αθηνών, όταν είχαν ήδη εμφανιστεί οι έλληνες εικαστικοί επίγονοι που ανίχνευαν τo αίτημα της υπερπραγματικότητας (surréalité).

"Sponsored links"

Τη δεκαετία του ’60, με τον Εγγονόπουλο παρόντα και υπό άνθηση, δραστηριοποιήθηκαν προς την κατεύθυνση του ονείρου ο Άλκης Γκίνης, ο Γεώργιος Δέρπαπας και ο Αλέξανδρος Ίσαρης. Προς τα τέλη της ίδιας δεκαετίας, ο Σαράντης Καραβούζης στράφηκε σε μια ζωγραφική η οποία ανακαλούσε τα πρώιμα έργα του Giorgio Morandi, ενός από τους ελάχιστους άμεσους και πιστούς οπαδούς της «Μεταφυσικής Σχολής» του De Chirico.

Η βραχύβια «Μεταφυσική Σχολή», που είχε διάρκεια δύο μόνο χρόνια (1917-1919), επηρέασε βαθύτατα το εκκολαπτόμενο τότε κίνημα του σουρεαλισμού. Ο Δημήτρης Γέρος και ο Θόδωρος Πανταλέων ακολούθησαν τα μονοπάτια του σουρεαλισμού στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Γεννημένοι μεταξύ του 1933 και του 1948 –με παλαιότερο τον Γκίνη και νεώτερο τον Γέρο– οι προαναφερθέντες καλλιτέχνες ανήκουν θεωρητικά στην ίδια γενιά. Αφοσιώνονται έως σήμερα σε μια ζωγραφική με σαφείς σουρεαλιστικές ή μεταφυσικές προεκτάσεις. Η ενασχόληση αυτή δεν εμφανίζεται μόνο περιστασιακά, όπως σε πολλούς άλλους έλληνες καλλιτέχνες, αλλά χαρακτηρίζει το σύνολο του έργου τους.

Οι συγκεκριμένοι ζωγράφοι δεν συγκροτούν ομάδα ή κίνημα. Ο καθένας πορεύτηκε και συνεχίζει να πορεύεται μόνος του. Δεν έγραψαν ποτέ συλλογικά μανιφέστα με κοινές ιδέες ή στόχους και δεν καλλιεργήθηκε ανάμεσά τους ένα κλίμα φιλικής και γόνιμης συνεργασίας. Ο συνδετικός τους κρίκος είναι η αποποίηση του ορθολογισμού στη ζωγραφική που οδηγεί στην ανάπλαση ενός κόσμου πέρα από το πραγματικό.

Η έκθεση σκιαγραφεί τους απόηχους του σουρεαλισμού στη ζωγραφική του τόπου μας, από τη δεκαετία του ’30 έως τις μέρες μας. Ο Θεόφιλος Κατσιπάνος, καλλιτέχνης που πρωτοεμφανίζεται στη χαραυγή του 21ου αιώνα, αποτελεί την καταληκτική αναφορά αυτής της έκθεσης. Οι πίνακές του αποδεικνύουν ότι η κατάργηση της λογικής σκέψης και η απελευθέρωση εικόνων από το ασυνείδητο αποτελούν ακόμα επίκαιρα ζητούμενα.

Στην έκθεση, που διαρκεί μέχρι τις 21 Αυγούστου 2009, παρουσιάζονται περίπου εβδομήντα πίνακες από την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, τη συλλογή της Εθνικής Τραπέζης, την Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, το Μουσείο Ίωνος Βορρέ, την Πινακοθήκη Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου, από ιδιωτικές συλλογές και από τους ίδιους τους ζωγράφους.

«Πέρα από το Πραγματικό: Απόηχοι του σουρεαλισμού στην Ελλάδα»

29 Μαΐου- 21 Αυγούστου 2009

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-14:00 και 19:00-22:00, Σάββατο 10:00-14:00

"Sponsored links"

Κυριακή κλειστά

Γενική Είσοδος: 2€

Φοιτητικό: 1€

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live