Νέα δραστική ουσία δημιουργεί ελπίδες θεραπείας του καρκίνου του προστάτη

Κανένα σχόλιο

Ερευνητές από το Ερευνητικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο της Μ. Βρετανίας χαιρετίζουν ένα νέο φάρμακο για την αντιμετώπιση του επιθετικού καρκίνου του προστάτη, ως την πλέον σημαντική πρόοδο στην αντικαρκινική έρευνα τα τελευταία 70 χρόνια. Η δραστική ουσία abiraterone μπορεί ενδεχομένως να θεραπεύσει το 80% των ασθενών με προηγμένο καρκίνο του προστάτη που είναι μάλιστα ανθεκτικός στην χημειοθεραπεία. Η ουσία δρα μπλοκάρωντας τις ορμόνες που δίνουν το έναυσμα στον καρκίνο.

clip_image001Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής μελέτη με τη συμμετοχή περίπου 1.200 ασθενών απ’ όλο τον κόσμο, ενώ αναμένεται μέχρι το τέλους του χρόνου να ξεκινήσουν και νέες δοκιμές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος του προστάτη είναι σχετικά συχνός μεταξύ των ανδρών και το προσδόκιμο επιβίωσης μετά την χημειοθεραπεία δεν υπερβαίνει τους 18 μήνες.

"Sponsored links"

Έχει διαπιστωθεί ότι προκαλείται από τις ορμόνες του φύλου όπως η τεστοστερόνη που παράγεται από τους όρχεις. Οι ισχύουσες αντικαρκινικές θεραπείες επικεντρώνονται στην διακοπή της παραγωγής τεστοστερόνης από τους όρχεις. Ωστόσο, οι Βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο καρκίνος μπορεί να τραφεί από τις ορμόνες του φύλου, περιλαμβανομένων και των παροχών της ορμόνης που παράγεται από τον ίδιο τον όγκο.

Η abiraterone δρα μπλοκάρωντας την παραγωγή των ορμονών από όλο τον οργανισμό. Η μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Clinical Oncology, συγκρότησε δείγμα 21 ασθενών με προηγμένο, επιθετικό καρκίνο του προστάτη που είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με τη δραστική ουσία.

Διαπιστώθηκε σημαντική συρρίκνωση του όγκου, πτώση των επιπέδων του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) που παράγεται από τον καρκίνο στην πλειοψηφία των ασθενών. Πολλοί ασθενείς ανέφεραν βελτιώσεις στην ποιότητα ζωής τους. Ορισμένοι ήταν ικανοί να σταματήσουν τη λήψη μορφίνης για τη ανακούφιση του πόνου που προκαλεί η μετάσταση του καρκίνου στα οστά.

Ο Δρ Γιοχαν ντε Μπόνο εξηγεί ότι επί του παρόντος κανείς εκ των ασθενών δεν έχει πάρει την δραστική ουσία abiraterone για περισσότερα από δυόμισι χρόνια και έτσι δεν είναι δυνατόν να καθοριστεί η ακριβής επίδρασή της στο προσδόκιμο επιβίωσης. Πιστεύει πάντως ότι έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα προς την θεραπεία του τελικού σταδίου καρκίνου του προστάτη.

Πηγή: doctors.in.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live