Έκθεση ζωγραφικής για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο δήμο Καντάνου Κρήτης

Κανένα σχόλιο

Εικαστική παρέμβαση με θέμα Κλαδί Ελιάς και Ολυμπιακοί Αγώνες στο Πεκίνο, διοργανώνει ο ‘Όμιλος UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Καντάνου και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, στις 7-8-9 Αυγούστου 2008. Η Κάντανος, – Πόλη της Νίκης- όπως σημαίνει το όνομά της, ίσως είναι η πιο κατάλληλη πόλη, για να υποδεχτεί αυτή την έκθεση ζωγραφικής, που αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και τούτο, διότι ο Δήμος Καντάνου, καταστράφηκε ολοκληρωτικά τρεις φορές, όπως έχει καταγραφτεί στην ιστορία του, με τελευταία την καταστροφή που υπέστη από τους Ναζί, στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο (3/6/1943).

Και όμως κατάφερε να ορθοποδήσει, να αναδιοργανώσει την τοπική του οικονομία. Έτσι, αυτό το καλοκαίρι του 2008- η πόλη που κάποτε καταστράφηκε ολοσχερώς- φιλοξενεί την έκθεση με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αυτή την παγκόσμια και πανανθρώπινη γιορτή της Ανθρωπότητας, που πρεσβεύει την Αδελφοσύνη, τη Συνεργασία, την Ειρήνη και τη Φιλία μεταξύ των λαών του πλανήτη.

"Sponsored links"

Επιπλέον, με αυτήν την παρέμβαση, ο Όμιλος UNESCO Πειραιά και ο Δήμος Καντάνου, επιθυμούν να φέρουν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το Ολυμπιακό Ιδεώδες, σε μια εποχή που οι Αγώνες έχουν βάση την οικονομική εκμετάλλευση και έχουν εμπορευματοποιηθεί. Παράλληλα επιχειρείται να γίνει ένας συνδυασμός Τέχνης και Ολυμπιακών Αγώνων, με σκοπό να θεσμοθετηθούν αγώνες Τεχνών και Γραμμάτων.

Ο Όμιλος UNESCO Πειραιά, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες, να θέσουν σε εγρήγορση την φαντασία τους και τους καλεί να ζωγραφίσουν θέματα παρμένα από τους Αγώνες αλλά και το κλαδί ελιάς, με το οποίο οι Αρχαίοι Έλληνες στεφάνωναν τους νικητές, αναδεικνύοντας έτσι το βασικό και παντοτινό μήνυμα των Αγώνων, που συνθέτει το Ολυμπιακό Ιδεώδες, ότι δηλαδή σημασία έχει να αγωνίζεσαι με άμιλλα.

Παράλληλα,, οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν έχουν την δυνατότητα να ζωγραφίσουν ζωντανά, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, με φόντο την φυσική ομορφιά της πόλης, το γαλάζιο του Αιγαίου και το πανάρχαιο δάσος της ελιάς.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και ο Δήμαρχος του Δήμου Καντάνου κ. Ευτύχιος Δασκαλάκης, τόνισαν πως μέσα από αυτή την έκθεση, οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν ποικίλλα έργα και δημιουργίες, γύρω από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα από αυτά, οι ζωγράφοι θα παρουσιάσουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες και σκηνές από διάφορα αθλήματα, που δεν θα αφήσουν ασυγκίνητο τον επισκέπτη.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως στόχος του Ομίλου UNESCO Πειραιά, είναι να πάρουν κλαδί ελιάς, από την πόλη της Καντάνου, όπου βρίσκεται η αρχαιότερη ελιά στον κόσμο, και να στεφανωθούν οι αθλητές στους Αγώνες του Πεκίνου. Είναι μια ιδιαίτερη κίνηση, που αν ευοδωθεί, θα έχει μεγάλη σημασία και αξία. Αυτή η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί στην Πρεσβεία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και στην Ολυμπιακή Επιτροπή του Πεκίνου.

Η έκθεση θα επαναληφτεί τον Οκτώβριο στην Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά, του Δημάρχου Παναγιώτη Φασούλα και του Εντεταλμένου Συμβούλου για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό Δημήτρη Βρόντο.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live