Εκλογές Ι.Σ. Χανίων: Διακήρυξη της Δημοκρατικής πανεπιστημονικής κίνησης γιατρών

Κανένα σχόλιο

Η επιδείνωση των προβλημάτων μας, όπως και όλων των άλλων εργαζόμενων είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Της πολιτικής που σταθερά εφαρμόζουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και το ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που βρίσκει στήριγμα στις δυνάμεις του Ευρωμονόδρομου, στον ΣΥΝ – ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προωθεί την κοινωνική συναίνεση. Την αυταπάτη ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική διαχείριση που να ωφελούνται και οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι. Αυτήν την στιγμή που γίνονται οι εκλογές μας, ψήφισε η Ε.Ε. την ατομική διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου έως 65 ώρες εργασία την εβδομάδα. Αυτή η πολιτική και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί, γεννάει αυτό που βιώνουμε όλοι. Την όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων.

"Sponsored links"

Ενώ η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει τεράστια άλματα. Ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Αυτές οι αντιθέσεις, που γίνονται όλο και πιο έντονες στο χώρο της υγείας, έχουν σαν αιτία την ανάπτυξη που στηρίζεται στο κέρδος, στην επιχειρηματικότητα και στον ανταγωνισμό. Οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ οι εργαζόμενοι είναι οι αποκλειστικοί παραγωγοί του πλούτου, αυτός αποτελεί ιδιοκτησία των πλουτοκρατών. Για να υπηρετήσουν αυτήν την ανάπτυξη, εντείνουν την εκμετάλλευση, θέτουν την επιστήμη και τους επιστήμονες στην υπηρεσία της εξασφάλισης ακόμα μεγαλύτερων κερδών και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Η θέση και η στάση απέναντι σ’ αυτή την πολιτική αποτελεί βασικό κριτήριο για το ρόλο των πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων. Είναι κριτήριο επιλογής, συνέπειας, συσπείρωσης και αποτελεσματικότητας της πάλης για την λύση των προβλημάτων. Ο καθημερινός αγώνας για να έχει προοπτική, πρέπει να καθορίζεται από το στόχο της ανατροπής αυτής της πολιτικής και των αιτιών που δημιουργούν τα προβλήματα.

 • ΠΑΛΕΨΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ
 • ΟΠΛΟ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ
 • Μην αφήσεις την πολιτική που εξυπηρετεί την κοινωνική μειοψηφία των επιχειρηματιών στην υγεία, να γίνεται πλειοψηφία με την ψήφο και την στάση σου.
 • Άλλαξε τους συσχετισμούς, άλλαξε τις επιλογές σου, για να αλλάξει η κατάσταση.

Οι πλειοψηφούσες παρατάξεις στον ΙΣΧ έχουν στηρίξει τη στρατηγική της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έχουν συμβάλει στην εμπορευματοποίηση της υγείας, στην αφαίρεση δικαιωμάτων. Υπερασπίζονται την πολιτική της αύξησης της ανταγωνιστικότητας και της ανταποδοτικότητας, την λειτουργία των νόμων της αγοράς στον τομέα της υγείας.

Σε καλούμε να στηρίξεις τη ΔΗΠΑΚ. Να ενισχύσεις τους αγώνες για:

 • Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας, με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα
 • Ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας με δημιουργία κέντρων υγείας στις πόλεις και την ύπαιθρο και κέντρων αποκατάστασης, ενταγμένα στο δωρεάν σύστημα υγείας.
 • Δημιουργία κρατικού οργανισμού για την παραγωγή, εισαγωγή και δωρεάν διάθεση φαρμάκων με επιστημονικά κριτήρια.
 • Δημιουργία δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου με τη λειτουργία τμημάτων – κλινικών ιατρικής της εργασίας σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμιο επίπεδο ενταγμένων στο δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, κέντρων αναφοράς της επαγγελματικής νοσηρότητας, κρατικού σώματος ιατρών εργασίας και τεχνικών ασφαλείας. Κατάργηση των ιδιωτικών ΕΞΥΠΠ.
 • Αποκλειστικά δημόσια κοινωνική ασφάλιση. Σταδιακή μείωση μέχρι να καταργηθούν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο σύνταξης και άμεση κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της υγείας για όλους. Στους αυτοαπασχολούμενους η χρηματοδότηση στον κλάδο σύνταξης, να προέρχεται κατά το 1/3 από τους ασφαλισμένους και κατά τα 2/3 από το κράτος. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης με πλήρη δικαιώματα στα 55 – 50 αντίστοιχα στους άντρες και τις γυναίκες. Ασφαλιστική κάλυψη του επαγγελματικού κινδύνου. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Κατώτερη σύνταξη 1360 ευρώ, πλήρη σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού για όλους.
 • Να σταματήσει τώρα η λεηλασία των αποθεματικών του ΤΣΑΥ, να σταματήσει κάθε μορφή τζογαρίσματος και εκμετάλλευσης. Επιστροφή όλων των κλεμμένων και χρεωστούμενων
 • Σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, 6ώρο – 5ήμερο – 30ωρο με μια εφημερία την εβδομάδα. Αύξηση του αριθμού των εφημερευόντων, ειδικευόμενων και ειδικευμένων γιατρών, ώστε να καλύπτονται οι πραγματικές ανάγκες και να παρέχονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας.
 • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Οι εφημερίδες δεν πρέπει να αποτελούν μέσο συμπλήρωσης του μισθού. 1700 ευρώ στον νεοεισερχόμενο ειδικευόμενο, με ανάλογη κλιμάκωση για όλες τις βαθμίδες. 1700 ευρώ κατώτερο μισθό στον ανειδίκευτο γιατρό στον ιδιωτικό τομέα. Κατάργηση των δελτίων παροχής υπηρεσιών και της πληρωμής με το κομμάτι μόνο για εφημερίες. Να εφαρμοστεί η ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ για τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.
 • Την στελέχωση των νοσοκομείων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό κλπ προσωπικό. Μονιμοποίηση των επικουρικών και όλων των συμβασιούχων.
 • Την μονιμοποίηση των συμβασιούχων του ΙΚΑ, με σχέση εργασίας πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
 • Πλήρης και αποκλειστική απασχόληση όλων των πανεπιστημιακών
 • Την αύξηση των θέσεων για ειδικότητα ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες με κύρια προτεραιότητα στις ειδικότητες που εμφανίζουν τις σοβαρότερες ελλείψεις, όπως η Ιατρική της Εργασίας, η Γενική Ιατρική κλπ.
 • Την μείωση της αναμονής για την έναρξη της ειδικότητας. Έως ότου μηδενιστεί ο χρόνος αυτός να είναι συντάξιμος χρόνος, να καλύπτεται ασφαλιστικά ο ειδικευόμενος και να επιδοτείται με το 80% του μισθού. Καταδικάζουμε την πλασματική και επικίνδυνη μείωση της αναμονής με τρόπους που οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της ιατρικής εκπαίδευσης, με τη μείωση του χρόνου ειδίκευσης των γιατρών.
 • Ουσιαστική συστηματική εκπαίδευση κατά την ειδικότητα. Αποσύνδεση της εκπαίδευσης των ιατρών από τις επιχορηγήσεις των διαφόρων φαρμακευτικών εταιρειών, για την προώθηση των προϊόντων τους. Η έρευνα και η εκπαίδευση, να είναι δωρεάν μέσα από το δημόσιο σύστημα Παιδείας και Υγείας.
 • Λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας. Οργάνωση υπηρεσιών προστασίας της υγείας των εργαζομένων στα νοσοκομεία και πρόληψης της επαγγελματικής νοσηρότητας, στελεχωμένες με Ιατρούς Εργασίας και Τεχνικούς Ασφαλείας και το απαραίτητο εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό. Ένταξη στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Η ΔΗΠΑΚ υποστηρίζει ότι οι γιατροί δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε δικαιώματα που να ικανοποιούν τις σημερινές ανάγκες, όσο κυριαρχεί η πολιτική που στηρίζει το κεφάλαιο, την επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγείας. Σε αυτές τις συνθήκες οι μόνοι που ωφελούνται είναι οι επιχειρηματίες της υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρίες, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και της πλειοψηφίας των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων γιατρών.

Η πραγματική διέξοδος, συνδέεται με τον αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, με την διεκδίκηση και την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος υγείας. Η δικαίωση των διεκδικήσεων, μπορεί να προκύψει από:

 • Τον κοινό ταξικό αγώνα, με την συμπόρευση των εργαζόμενων μισθωτών γιατρών, των αυτοαπασχολούμενων και των άνεργων γιατρών με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.
 • Με τη διεκδίκηση μιας πολιτικής που θα στηρίζει την ανάπτυξη με βάση τα λαϊκά συμφέροντα και όχι τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Που θα θέτει την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.

Σε αυτές τις συνθήκες ο γιατρός:

 • Απαλλαγμένος από τον ανταγωνισμό και την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα μπορεί να επιτελέσει τον κοινωνικό του ρόλο.
 • Οι κατακτήσεις της επιστήμης δεν θα αποτελούν ιδιοκτησία των λίγων, με κριτήριο το κέρδος, αλλά θα αποτελούν εφόδιο όλων των γιατρών, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Η πάλη πρέπει να έχει στόχο την ανατροπή των συσχετισμών δύναμης, τις βαθύτερες αλλαγές στο συνδικαλιστικό και το κοινωνικό επίπεδο. Για να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη, με κεντρικό σχεδιασμό και λαϊκό έλεγχο που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Που οι παραγωγοί του πλούτου θα είναι και ιδιοκτήτες του.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΠΑΚ

"Sponsored links"

ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (ΒΙΒΗ) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΙΚΑ

ΛΙΟΝΑΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΟΣ – ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΣ ΓΝΧ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live