Κυνικές ομολογίες

Κανένα σχόλιο

Υπουργοί, τηλεοπτικοί αστέρες και ειδικοί επιχειρηματολογούν για την ακρίβεια. Με τον καιρό, τα πράγματα δυσκολεύουν. Θα βρουν, λένε τις λύσεις. ΚΕ.Π.ΚΑ και ΙΝΚΑ προειδοποιούν. Αλλά οι ιθύνοντες το χαβά τους. Ποιος δεν είδε τους παρουσιαστές με το καθόλα σοβαρό ύφος να ομολογούν τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί σωρείας αυξήσεων και καταβολής κάθε προσπάθειας για τον περιορισμό τους και δεν τους φοβήθηκε… Ποιος δεν παρατήρησε την κυνική ομολογία των κάθε λογής υπουργών που χωρίς να συμβαίνει τίποτα, χωρίς να έχουν καμία σχεδόν επαφή με την κοινωνία, δηλώνουν πως όλα θα εξελιχθούν ομαλά και τα μαύρα κοινωνικά στίγματα θα επουλωθούν!

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

ΚΥΝΙΚΕΣ ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ - ΦΩΤΟ 1 Στην σημερινή ελληνική πραγματικότητα με τα μύρια όσα προβλήματα, οι κατέχοντες τα εξουσιαστικά πόστα κρίνουν πως η οικονομική κρίση είναι προσπελάσιμη και πως η παροχή προνομίων σε κοινωνικές ομάδες θα συνεχιστεί. Αλήθεια, ποιες κοινωνικές ομάδες εννοούν; Σαν τις προάλλες όπου αναφορικά με τις διαφαινόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, ανακοινώθηκε ότι εξαιρούνται οι «ειδικές – ευπαθείς κοινωνικές ομάδες» και αυτό παρουσιάστηκε ως σημαντικό επίτευγμα!

Οι υπόλοιποι πάντως θα υποστούν μοιραία τις μεγάλες αυξήσεις. Δεν έχει σημασία πόσο αντέχει η τσέπη του καθενός, αυτό που προέχει για τους έχοντες και κατέχοντες είναι να γίνει η πολύκροτη αύξηση και όποιος αντέξει! Και με αυτές τις προϋποθέσεις δομούν την ελληνική κοινωνία και αξιώνουν από τους καταναλωτές να είναι ψύχραιμοι! Και καλοκαιριού ελθόντος, τα πράγματα δυσκολεύουν. Σε πρόσφατη πανελλαδική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (INKA), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο, περισσότεροι από 47 στους 100 Έλληνες καταναλωτές δήλωσαν ότι δεν προγραμματίζουν ούτε πιστεύουν ότι τελικά θα πραγματοποιήσουν διακοπές το καλοκαίρι του 2008.

Αλήθεια λέει κάτι αυτό; Οι αιτίες για τη μη πραγματοποίηση των διακοπών είναι: οικονομικοί λόγοι 73%, επαγγελματικές υποχρεώσεις 20% και άλλοι λόγοι 7%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, το 72% κάνει διακοπές σε ιδιόκτητο, συγγενικό ή φιλικό σπίτι. Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΙΝΚΑ, το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας 4μελούς οικογένειας αγγίζει πλέον τα 3.300 ευρώ!! Η φετινή έρευνα του ΙΝΚΑ, δείχνει περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης δυνατότητας διακοπών, σε σχέση με τα αποτελέσματα της αντίστοιχης περυσινής (45% του 2007, 44% του 2006 αντί 41% του 2005 και 39,6% του 2004), παρά το γεγονός ότι η διάθεση των καταναλωτών κατά το 2007 είχε επηρεαστεί δυσμενώς από τα έκτακτα φαινόμενα και την ανησυχία από τις Εθνικές πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία και σε συνδυασμό με τις επικείμενες αυξήσεις που θα επιβαρύνουν την τσέπη του καταναλωτή, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες όχι απλά δυσκολεύουν αλλά προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία. Και όλα στο τέλος τα πληρώνουν οι καταναλωτές. Οι πρώτοι και τελευταίοι θιγόμενοι. Όπως όμως υπογραμμίζουν από το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕ.Π.ΚΑ), «η αδιαφάνεια, στην κοστολόγηση, που επικρατεί, στην αγορά, δεν αποτελεί ευθύνη του καταναλωτή. Τα σούπερ μάρκετ επιρρίπτουν ευθύνες, στη βιομηχανία και τις πολυεθνικές, η βιομηχανία και οι πολυεθνικές ρίχνουν την ευθύνη, στα σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση ζήτησε κοστολογικά στοιχεία, αλλά σιωπά, για το ποιος, επώνυμα, αισχροκερδεί. Όμως, όλοι μαζί ρίχνουν την ευθύνη, στον καταναλωτή».

Που είναι ο μόνος αθώος και ανυποψίαστος αποδέκτης των κάθε λογής αλόγιστων αλλαγών, θα έλεγα. Έτσι, παρά την μεγάλη οικονομική κρίση, και με δεδομένο ότι τα προβλήματα δεν αναμένεται να αντιμετωπισθούν στο εγγύς μέλλον, οι τηλεοπτικοί αστέρες θα συνεχίζουν να μας βομβαρδίζουν με την συνεχιζόμενη ακρίβεια, μη προτείνοντας ουσιαστικά καμία λύση για την αποφυγή και υπερκέραση των δυσκολιών. Τα πράγματα με την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια θα διογκώνονται, οι κομματικοί σχηματισμοί θα επιρρίπτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και στο τέλος αυτό που θα μένει σταθερό θα είναι η ολοένα και μεγαλύτερη απώλεια της αξίας του ευρώ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι κήρυκες της οικονομικής εξυγίανσης θα παραμένουν στις θέσεις τους ακλόνητοι και πάντα με τον «καλό» λόγο στο στόμα! Κοινώς, «πλήρωνε εσύ και εμείς φροντίζουμε για σένα! Κατέθεσε τον οβολόν σου για μια ακόμη φορά και εμείς θα βρούμε τρόπο να τον πάρεις στο μέλλον πίσω..» Ξέρετε.. τότε που το ευρώ θα έχει γίνει δεκάρα! Αλήθεια, είναι να μην τους φοβάται κανείς;

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις