Καλλιτέχνες από τον Όμιλο UNESCO στην ΚΑΝΤΑΝΟ για το «μνημειακό» ελαιόδεντρο

Κανένα σχόλιο

Ο Δήμος Καντάνου σε συνεργασία με τον Όμιλο UNESCO Πειραιά και Νήσων φιλοξένησε πολλούς ζωγράφους και τον Πρόεδρό τους κ. Μαρωνίτη Ιωάννη, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από 7 – 10/08/2008 για να γνωρίσουν και να ζωγραφίσουν την υπεραιωνόβια μνημειακή ελιά, που βρίσκεται στην περιοχή Αγ. Γεωργίου του οικισμού Ανισαράκι στο Δήμο Καντάνου.

Γράφει ο Ι.Γ. Γρηγορομιχελάκης*

"Sponsored links"

DSC03186-R Το ελαιόδεντρο αυτό έχει ανακηρυχθεί από το Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) σαν «μνημειακό». Αυτό όμως για την Δημοτική Αρχή δεν είναι αρκετό και προχωρεί σε ενέργειες, που έχουν σαν ρότα την αναπτυξιακή πορεία του Δήμου μας και γενικότερα του Σελίνου, αφού όλο το θεωρούμε ως ενιαίο, όπως ήταν και στο παρελθόν. Πιστεύουμε ότι έτσι μονάχα θα αναπτυχθεί και τώρα. Το πιστεύει ακράδαντα ο γράφων και το έχει υποστηρίξει σε δισέλιδο άρθρο του το Φεβρουάριο 2007 στο Χανιώτικο Τύπο.

Η ελιά στο Ανισαράκι κατά τη γνώμη των ειδικών με βάση τη μέθοδο των ετήσιων δακτυλίων είναι ηλικίας πάνω από 3.100 έτη. Έχει ειδικό πλατυσμένο σχήμα, ανάγλυφο κορμό και από παλιά οι κάτοικοι την κατέτασσαν στις «δεκαοχτούρες» δηλ. παρήγαγε 18 μίστατα ελαιόλαδο στη βεντέμα ήτοι 220 κιλά. Είναι εμβολιασμένη ψηλά σε υποκείμενο Αγριελιάς. Οι διαστάσεις του δέντρου στη μέγιστη περίμετρο του κορμού είναι 12,32 m και η μέγιστα διάμετρος του κορμού 4,35 m όπως αναφέρεται από τον ΣΕΔΗΚ.

Οι φιλοξενούμενοί μας την επισκέπτηκαν επανειλημμένα ομαδικά και μεμονωμένα. Εργάστηκαν και θα εργαστούν για να έχουμε νέα προβολή της σε Έκθεση στον Πειραιά τον Οκτώβριο 2008 με βράβευση του καλύτερου πίνακα και έπεται συνέχεια. Ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά αυτές τις μέρες στην Κάντανο, στα Χανιά, στα Μ.Μ.Ε. και όσοι διαβάζουν εφημερίδες στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο. Περιμένομε υλοποίηση υποσχέσεων για την ανάπτυξη της Καντάνου, του Σελίνου και γεγονότα που θα ενθαρρύνουν τους νέους για να μείνουν στο όμορφο και παραμελημένο Σέλινο.

Ο τόπος έχει πολύ υπέργειο και υπόγειο πλούτο και περιμένει την ανακάλυψή του. Οι άνθρωποι πρέπει να ζήσουν σαν άρχοντες και όχι σαν ζητιάνοι και έρμαιο των πολιτικάντηδων, των καιροσκόπων και των όψιμα ενδιαφερομένων. Είναι καιρός πια να παύσουν να εκμεταλλεύονται τους ευγενείς και φιλόξενους ανθρώπους του Σελίνου.

Κορύφωμα του γεγονότος της επίσκεψης των ανθρώπων από την UNESCO ήταν το Σάββατο 9 Αυγούστου 2008 στη Κάντανο σε αίθουσα του Δήμου. Οι επισκέπτες μας ντόπιοι και ξένοι: είδαν Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα την πανάρχαια ελιά, τους Ολυμπιακούς αγώνες κτλ. Άκουσαν βαρυσήμαντη ομιλία από τον πανεπιστημιακό καθηγητή και Πρόεδρο κ.κ. Μαρωνίτη Ιωάννη και τον Δήμαρχο κ. Δασκαλάκη. Έγινε απονομή επαίνων στους ζωγράφους, κέρασμα, ακούστηκαν μαντινάδες και ριζίτικο, σχετικά, με την ελιά μας. Τις μαντινάδες και το ριζίτικο τα γράφω για τους αναγνώστες μου γιατί στους φιλοξενούμενους δόθηκαν με φωτοαντίγραφο στον καθένα ξεχωριστά.

1. Μαντινάδες σχετικές με την «μνημειακή» ελιά της Καντάνου

α’ Στην Κάντανο είμαι μια ελιά των δεκαοχτώ (18) μιστάτων

κείνη θα πάρω για προικιό με φτάνει πάνω – κάτω.

β’ Στην Κάντανο είναι μια ελιά, πάνω στ’ Ανισαράκι

"Sponsored links"

που κάνει της τσ’ ελιές δεκάξι (16) στο τζαμπάκι.

2. Ριζίτικο (Ομορφονιός κι η πικρολιά)

Ομορφονιός ψυχομαχεί στση πικρολιάς τη ρίζα΄

Θεριά τον τριγυρίσανε το αίμα ντου να πιούνε.

Και με τα χέργια τάδιωχνε και με το στόμα τάφτυε

Αμέτε θεριά στον τόπο σας…

*Δημ. Σύμβουλος Καντάνου – Επίτ. Λυκειάρχης

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live