Δυσαρεστημένοι αγρότες και κτηνοτρόφοι από την επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στα Χανιά

Κανένα σχόλιο

Στα Χανιά βρέθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στο Νομό. Την Παρασκευή, ο Υπουργός προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη αγροτικών φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων του νομού, παρουσία του επιτίμου προέδρου της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, των τεσσάρων βουλευτών του νομού, του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Σεραφείμ Τσόκα, του νομάρχη Χανίων, κ. Γρηγόρη Αρχοντάκη και δημάρχων του νομού με θέμα τα έργα που προγραμματίζονται στο πλαίσιο της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου.

KONTOS Κατά τη διάρκεια τη σύσκεψης ο Υπουργός, κ. Κοντός επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης “Αλέξανδρος Μπαλτατζής” 2007-2013, αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. “Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είναι δημόσιας δαπάνης 6 δισ. ευρώ.

"Sponsored links"

Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, έτσι ώστε να τονώσουμε την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα, να αξιοποιήσουμε τους υδάτινους πόρους, να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε το δασικό πλούτο της χώρας μας”, τόνισε σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο κ. Κοντός. Όπως είπε, οι προτεραιότητες που βάζει το Υπουργείο, είναι η κατασκευή μεγάλων και μικρών έργων για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, η αγροτική οδοποιία και ο αναδασμός. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από τους παριστάμενους φορείς των Χανίων, μέσα σε ένα μήνα να καταθέσουν στο Υπουργείο ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα έργα που έχει άμεση ανάγκη ο νομός.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη στο ΥΠΑΑ&Τ, όπου και θα δρομολογηθεί η κατασκευή των έργων. Αναφερόμενος στην πρόταση αγροτικών φορέων του νομού Χανίων για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών εσπεριδοειδών με λεμονιές, ο κ. Κοντός επεσήμανε ότι το ζήτημα θα τεθεί σε σύσκεψη που θα γίνει στην Αθήνα, ενώ ανακοίνωσε πως βρίσκεται στην τελική της φάση μελέτη που εκπονεί το γεωπονικό πανεπιστήμιο και αφορά την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Κρήτη. Το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Κοντός εγκαινίασε στο παλιό λιμάνι των Χανίων την έκθεση αγροτικών προϊόντων που γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων “Αγροτικός Αύγουστος 2008 – Γη – Πολιτισμός” και την οποία οργανώνει για 10η συνεχή χρονιά η Νομαρχία Χανίων.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού αναφέρθηκε στις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου για ανάπτυξη της υπαίθρου, τόνισε πώς η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία καλούνται σήμερα να κερδίσουν το στοίχημα της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. Στην τελετή των εγκαινίων το παρών έδωσαν η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Ούρσουλα Πλάζνιτς, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, βουλευτές, οι Νομάρχες Χανίων και Ηρακλείου και το σύνολο των τοπικών αρχών. Το Σάββατο ο Υπουργός προήδρευσε σε ευρεία σύσκεψη επαγγελματικών αλιέων από όλη την Κρήτη, που πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Χανίων, κατά τη διάρκεια της οποίας ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχωρεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς τις διαδικασίες για το μητρώο αλιέων.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «Με την σύσταση του μητρώου θα γνωρίζουμε ποιοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς και να μπορούμε να παίρνουμε μέτρα για την ενίσχυσή τους». Στην σύσκεψη τέθηκαν επί τάπητος όλα τα προβλήματα των αλιέων της Κρήτης με σημαντικότερα, την παράνομη αλιεία στα διεθνή ύδατα από Ιταλούς, Ισπανούς και Τούρκους, τα προβλήματα με τους ερασιτέχνες αλιείς, το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και το γεγονός πώς σε ορισμένες περιοχές δεν υπάρχουν ιχθυαγορές και ιχθυόσκαλες.

Συνεργασία νομαρχών

Η προώθηση Κρητικής διατροφής ως διατροφικού προτύπου, είναι ένα από τα θέματα που θα συνεργαστούν οι νομάρχες της Κρήτης που αποφάσισαν πλέον να υλοποιήσουν ένα σχέδιο για το νησί. Και οι τέσσερις νομάρχες συμφώνησαν ότι όσα ενώνουν την Κρήτη είναι περισσότερα από αυτά που την χωρίζουν, και δεν έχει νόημα να αναλώνονται σε χαμηλού επιπέδου διενέξεις. Έτσι είναι έτοιμοι να συζητήσουν και να σχεδιάσουν την ανάπτυξη του νησιού, να συμφωνήσουν για τα έργα υποδομής, την ασφάλεια και ό,τι άλλο χρειάζεται για να πάει ο τόπος μπροστά.

Δυσαρεστημένοι οι αγρότες

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το Σάββατο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων Ηλίας Χαλακατεβάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Μανώλης Επιτροπάκης και ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης τόνισαν ότι η Επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, άφησε πίσω της αναπάντητα ερωτήματα και άλυτα προβλήματα. Παράλληλα, χαρακτήρισαν απαράδεκτη την επιλογή του υπουργού να μην συναντηθεί με τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live