Οι ζωοτροφές

Κανένα σχόλιο

Η «σιωπή των αμνών» (στην κυριολεκτική της έκφανση) είναι δεδομένη. Η «σιωπή των αμνών» με τη μεταφορική της έννοια, όπου «αμνοί» εκλαμβάνονται οι κτηνοτρόφοι, είναι για τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία Τροφίμων, Ανάπτυξης και Οικονομικών, το… ζητούμενο! Δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί, οι επιφορτισμένοι με το θέμα της επάρκειας της αγοράς και τις τιμές των αμνοεριφίων, θέλουν πάση θυσία να μην ενοχληθεί η αγορά. Και προς τούτο μετέρχονται (εμφανώς ή αφανώς) παντός είδους… «κόλπα»!

Γράφει ο Χρήστος Ι. Πετράκης

"Sponsored links"

Θέλουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, «και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο»! Όπου «πίτα» είναι οι καταναλωτές και οι τιμές των αμνοεριφίων και «σκύλοι» που πρέπει να είναι «χορτάτοι» (και επομένως σιωπούντες) είναι οι κτηνοτρόφοι – παραγωγοί. Πώς να σιωπήσουν όμως οι ταλαίπωροι κτηνοτρόφοι, όταν, πέρα από το ανάλγητο κράτος που επιτρέπει την αυθαίρετη αύξηση των ζωοτροφών, αντιμετωπίζουν και τους παμφάγους μεσάζοντες και κρεοπώλες;

Οι ζωοτροφές, πάνω στις οποίες στηρίζεται ΟΛΟΚΛΗΡΗ η κτηνοτροφία (της Κρήτης εν προκειμένω) γίνονται με την πρόσμιξη διαφόρων γεωργικών προϊόντων, όπως είναι το καλαμπόκι, το κριθάρι, η ταγή, και άλλα. Και κοντά σ’ αυτά άριστη ζωοτροφή είναι και το τριφύλλι. Ε, λοιπόν όλ’ αυτά πήραν τον τελευταίο καιρό τερατώδεις αυξήσεις!

Με αποτέλεσμα να κοστολογούν οι μύλοι το μείγμα των ζωοτροφών κατά… 40% πάνω!!! (Ο γραφών που είναι… αιγοτρόφος, αγόραζε μέχρι πρότινος το μείγμα 12,5 ευρώ το δάκι και προχθές το πλήρωσε… 17,5 ευρώ!!! Και άντε να ‘σαι κτηνοτρόφος από χόμπι, η διαφορά δεν φαίνεται μεγάλη. Άντε να ‘χεις να ταΐσεις όμως 200, 300 ή και παραπάνω ζώα, τότε η κατάσταση γίνεται τραγική!

Τι ζητούν λοιπόν οι κτηνοτρόφοι; Μα, το αυτονόητο: Να διατεθούν τα αμνοερίφιά τους σε τιμές κατά το ίδιο ποσοστό υψηλότερες. Αν δηλαδή, έδιναν πέρσι τ’ αρνιά τους ας πούμε 6 ευρώ, να τα δώσουν φέτος 8 ή 8,5 ευρώ! Αυτό λέει η αυτονόητη δικαιοσύνη. Μήπως οι βιομήχανοι δεν «μετακυλίουν» αμέσως στις πλάτες των καταναλωτών τις αυξήσεις του κόστους που προέρχονται από την άνοδο του πετρελαίου; Το ίδιο δεν πράττουν και οι βενζινοπώλες ή η… ΔΕΗ με την τιμή του ρεύματος; Γιατί όχι και οι κτηνοτρόφοι;

Αντ’ αυτού γίνονται παντός είδους κόλπα για να «φάνε» τα προϊόντα των κτηνοτρόφων με κυριότερο απ’ αυτά τις διαβόητες «ελληνοποιήσεις» των αμνοεριφίων από την Αλβανία, τα Σκόπια ή τη Βουλγαρία. Τις οποίες «ελληνοποιήσεις» «κυνηγά» ο κ. Κοντός και ο κ. Φώλιας (ο οποίος εμπνεύσθηκε και το θρυλικό μέτρο της «απόδειξης για την ελληνικότητα του κρέατος!…) αλλά ποτέ δεν τις πιάνουν!… (όπως ακριβώς γίνεται και με την λαθρεμπορία του πετρελαίου…)

Αν η κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους θα έπαιρνε μέτρα ώστε να κρατηθούν χαμηλά οι ζωοτροφές (όπως ήταν το μέτρο που οι ΕΑΣ πουλούσαν το καλαμπόκι, το κριθάρι και τις λοιπές ζωοτροφές φτηνότερα από το εμπόριο). Αλλά αυτά τα ‘κανε το «κακό ΠΑΣΟΚ». Σήμερα που παραδόθηκαν όλα στην αδηφάγο «οικονομία της αγοράς» οι παραγωγικές τάξεις όπως είναι οι κτηνοτρόφοι, οδηγούνται στον αφανισμό.

Και τους καλούν να μην… φωνάζουν κιόλας!…

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live