Ανοικτή επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργίας για τα αγροτικά προβλήματα του Σελίνου

Κανένα σχόλιο

Κύριε Υπουργέ, σύμφωνα με το Σύνταγμα της Χώρας υποχρέωση της Πολιτείας είναι να μεριμνά για την ηθική και υλική εξύψωση των εργαζομένων του αγροτικού και αστικού πληθυσμού. Το Σέλινο που βρίσκεται στα Χανιά της Κρήτης, συνήθως αγνοείται με πολιτικές αποφάσεις της εκάστοτε κυβέρνησης με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να είναι ανύπαρκτες και να μη καλύπτουν τις στοιχειώδεις ανάγκες των κατοίκων τους, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Έχετε ενημερωθεί από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τους θεσμοθετημένους φορείς του νομού Χανίων για τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στην επαρχία Σέλινου στις 16-18/2/2008

Οι παραγωγοί, νέοι αγρότες στο σύνολο τους, και οι αγρότες σε μεγάλη ηλικία βρίσκονται στα όρια της φτώχιας και ζητούν την άμεση καταβολή πραγματικών αποζημιώσεων για να καλυφθούν οι μεγάλες ζημιές που προκλήθηκαν στις υποδομές και στην παραγωγή. Οι ζημιές αυτές έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην οικογενειακή και την κοινωνική ζωή τους. Το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και εσείς προσωπικά πρέπει να γνωρίζεται ότι το Σέλινο έχει την εξαιρετική ποικιλία της Τσουνάτης ελιάς οι παραγωγοί του Σέλινου καταβάλουν κανονικά τις εισφορές τους, στον ΕΛΓΑ αλλά ουδέποτε αντιμετωπίστηκαν σαν παραγωγοί πρώτης κατηγορίας.

"Sponsored links"

Οι αποζημιώσεις στο Σέλινο ήταν πάντα λειψές και λιγοστές και σε πρόσωπα συγκεκριμένα όταν σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και των ΠΣΕΑ (πάνω από 50%) σε περιπτώσεις καταστροφών. Οι Παραγωγοί απαιτούν να δοθούν πραγματικές αποζημιώσεις για την θεομηνία του Φεβρουαρίου. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ περιέχει ένα σωρό τεχνικούς αποκλεισμούς που στόχο έχουν να ευνοήσουν επιλεκτικά και να αποκλείσουν περιπτώσεις αποζημιώσεων όπως είναι η επαρχία Σελίνου που έχει την τσουνάτη ελιά.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η τσουνάτη ελιά έχει διαφορετικό κύκλο ωρίμανσης και αποδεικνύεται από τις δηλώσεις των παραγωγών και τις γνωματεύσεις των επιστημόνων. Είναι ανάγκη λοιπόν να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανάδειξης προστασίας και αποζημίωσης της τσουνάτης ελιάς βασισμένο σε μια υπεύθυνη αγροτική πολιτική που θα απορρέει και θα ελέγχεται από το Υπουργείο Γεωργίας. Όμως κύριε Υπουργέ σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσετε άμεσα στην καταβολή αποζημιώσεων, χρήματα υπάρχουν, όπως αυτά από το ποιοτικό παρακράτημα για να μπορέσουν οι αγρότες μας να σταθούν στα πόδια τους.

Είμαστε σίγουροι ότι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του νομού μας στηρίζουν την πρόταση της άμεσης καταβολής. Το θέμα των άμεσων αποζημιώσεων το καταθέτουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς Λήψη Απόφασης. Σήμερα έχουν εκταμιευθεί χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να πληρωθούν τα μεροκάματα κοπής και το κάψιμο των Ελιών για να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τα εισοδήματα της επόμενης Οκταετίας.

Ζητούμε την άμεση καταβολή κάλυψης των εξόδων αυτών .Το ποιοτικό παρακράτημα που καταβάλουν οι αγρότες μας αλλά και τα τέλη που καταβάλλουν στον ΕΛΓΑ έχουν καθαρά Ανταποδοτικό χαρακτήρα είναι οι πηγές κάλυψης των αποζημιώσεων στο Σέλινο . Εσείς είστε υποχρεωμένος να στηρίξετε το οικογενειακό εισόδημα των αγροτών του Σέλινου Κύριε Υπουργέ η άρνηση καταβολής άμεσα των αποζημιώσεων είναι ενέργεια εχθρική προς τον αγροτικό πληθυσμό του Σέλινου

ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΝΤΑΝΟΥ

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live