Εκπαιδευτική επίσκεψη σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο

Κανένα σχόλιο

Μια πολύ χρήσιμη εκπαιδευτική δραστηριότητα μπορεί να είναι η επίσκεψη σε ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Τα σχολεία των Χανίων έχουν αυτή τη δυνατότητα, μιας και στο νομό Χανίων υπάρχουν δύο μικρά υδροηλεκτρικά εργοστάσια, ένα στη λίμνη της Αγιάς κι ένα στη Γεωργιούπολη. Μια επίσκεψη σε αυτά μπορεί να γίνει μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους της ΔΕΗ, είτε στα πλαίσια κάποιου προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, είτε στα πλαίσια σχετικών μαθημάτων που υπάρχουν για την ενέργεια και το νερό στα μαθήματα της Φυσικής για την Ε’ και Στ’ τάξη και του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος στις μικρότερες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου.


του Φώτη Ποντικάκη*

image033.jpgΜε πιο απλά λόγια, μπορούμε να μιλήσουμε και στα παιδιά του νηπιαγωγείου εξηγώντας το πώς παράγεται ρεύμα από το νερό, ενώ υπάρχουν και πολύ καλές σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που προτείνονται στο «Βαλιτσάκι για την ενέργεια» που έχει ετοιμάσει το Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης, ιδίως για μικρά παιδιά (επιτραπέζιο παιχνίδι, ηλιακό ελικοπτεράκι, κουκλοθέατρο κλπ). Σχετικό πρόγραμμα για την ενέργεια που περιλαμβάνει και επίσκεψη στο υδροηλεκτρικό της Γεωργιούπολης μπορεί να παρακολουθήσει ένα τμήμα σχολείου που επισκέπτεται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βάμου (πρέπει να συμπληρωθεί σχετική αίτηση στην αρχή της σχολικής χρονιάς).

"Sponsored links"

Γενικοί κανόνες σε μια τέτοια επίσκεψη είναι:

  • ο μικρός αριθμός των μαθητών (1-2 τμήματα), έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής, να υπάρχει ασφάλεια και να μη δημιουργείται πρόβλημα στο χώρο που επισκεπτόμαστε.
  • Η πρόβλεψη χρόνου και χώρου για ξεκούραση και παιχνίδι των παιδιών, μιας και δεν μπορεί να έχουμε την απαίτηση να συμμετέχουν προσεκτικά χωρίς διάλειμμα όλο το πρωινό.
  • η αναγνωριστική επίσκεψη στο χώρο ενός τουλάχιστον εκπαιδευτικού από αυτούς που θα συμμετάσχουν, πριν γίνει η επίσκεψη του τμήματος (για να εντοπιστούν τυχόν δυσκολίες, να καθοριστούν διαδρομές, πιθανοί χώροι ξεκούρασης κλπ.
idroilektriko02 idroilektriko03

Στο χώρο αυτό μπορούν να γίνουν (έξω) και παιχνίδια για την αξία του νερού, να γίνει παρατήρηση πουλιών αλλά και άλλων ζώων (π.χ. χελώνες) μιας και πρόκειται για σημαντικούς υγρότοπους, χρησιμοποιώντας κιάλια και σχετικούς οδηγούς με εικόνες ζώων. Έτσι, τα παιδιά μπορούν να συνειδητοποιήσουν την πολλαπλή χρησιμότητα και αξία του νερού για τα ζώα, για τα φυτά και για τους ανθρώπους, τη χρήση του για την ύδρευση αλλά και για το πότισμα των χωραφιών και των καλλιεργειών, αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που δε δημιουργεί καυσαέρια, δε μολύνει την ατμόσφαιρα και το περιβάλλον γενικά, ιδίως όταν πρόκειται για μικρά υδροηλεκτρικά όπως αυτά της Γεωργιούπολης και της Αγιάς στα Χανιά.

Βέβαια, την επίσκεψη αυτή εμείς θα τη συνιστούσαμε και σε πολλούς ενήλικες, ιδίως εκείνους που αποφασίζουν για την ενεργειακή πολιτική στην Κρήτη και μας φλομώνουν στο νέφος της Ξυλοκαμάρας και των άλλων πετρελαϊκών σταθμών. Για να δούνε ιδίοις όμμασι, με τα μάτια τους, πώς μπορούμε να έχουμε ρεύμα χωρίς να μολύνουμε την ατμόσφαιρα, χωρίς να συμβάλλουμε στην κλιματική αλλαγή, χωρίς να εξαρτιόμαστε από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και τους πολέμους που το συνοδεύουν.

*Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Αγωγής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Κανένα σχόλιο

  1. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    kali i prospathia sas alla theli ligo perisoteri douleia giati apo oti exw paratirisi mpenoun pol paidia kai pernoun diafores plirofories gia to nero pou tous dinonte gia ergasia sto sxoleio…..!

  2. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    kali i prospathia sas alla theli ligo perisoteri douleia giati apo oti exw paratirisi mpenoun pol paidia kai pernoun diafores plirofories gia to nero pou tous dinonte gia ergasia sto sxoleio…..!

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live