Φοροδιαφυγή και μικρομεσαίοι

Κανένα σχόλιο

Το Υπουργείο Οικονομικών έχει υστέρηση εσόδων από τον κρατικό προϋπολογισμό και ετοιμάζεται να εισπράξει φορο – έσοδα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες των ΜΜΕ εξετάζονται από το οικονομικό επιτελείο να επανέλθουν τα αντικειμενικά κριτήρια με ελάχιστη καταβολή (1000) ευρώ κατά ετήσια χρήση. Κανείς εχέφρων συμπολίτης δεν πρέπει να έχει αντίρρηση για μια δίκαιη φορολογία. Να πληρώνει ο καθένας σύμφωνα με την φοροδοτική του ικανότητα.

Γράφει ο Μανούσος Γ. Δασκαλάκης

"Sponsored links"

asArticleRecords-882.eforia Επειδή όμως στην Ελλάδα υπάρχει εκτεταμένη παραοικονομία και το κράτος είναι ανίκανο να γνωρίσει την φορολογητέα ύλη και να την φορολογήσει παίρνει μέτρα τα οποία κυρίως αφορούν τα μικρομάγαζα, τις οικοτεχνίες και τα περίπτερα. Με την οικονομική κρίση, την μείωση του τζίρου των μικρών επιχειρήσεων, τα 1.000 ευρώ ετησίως φαντάζουν τεράστιο ποσό για τον μικρό επιχειρηματία που πρέπει να πληρώσει και το ΤΕΒΕ το οποίο συνεχώς ανεβαίνει. Μήπως το κράτος προσφέρει στους μικροεπαγγελματίες επαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αναβαθμισμένη ποιοτική παιδεία, και ικανοποιητικές συντάξεις;

Ή πηγαίνει η φορολογία σε μία ελίτ υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων με πλήθος φανερών και κρυφών προνομίων; Όπως ξαναείπα, τα έσοδά της από το ΦΠΑ κατά 70% που πληρώνουν πάλι οι μη προνομιούχοι και το 30% προέρχεται από την άμεση φορολογία. Η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο άδικα φορολογικά συστήματα της Ευρώπης.

Οι μεγάλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, πάντα νόμιμα, επειδή οι άνθρωποί τους ψηφίζουν τους νόμους φοροδιαφεύγουν. «Στην χώρα μας η οικονομική πολιτική έχει μπολιαστεί από ορισμένα ιδεολογήματα και έχουμε αιχμαλωτιστεί όχι από κάποια δόγματα, που δεν μας επιτρέπουν να χαράξουμε μια σωστή φορολογική πολιτική, σε όλες αναλογικά τις κοινωνικές τάξεις. Ποιες είναι αυτές οι ιδεοληψίες και τα δόγματα; Ότι φοροφυγάδες είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματίες, το μεγάλο κεφάλαιο, και συνεπώς αυτούς πρέπει να κυνηγήσει μόνο το Κράτος» γράφει ο Νίκος Νικολάου στην «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ». Τα δόγματα όμως κ. Νικολάου έχουν ως αφετηρία την πραγματικότητα που είναι σκληρή για τους φτωχούς και γενναιόδωρη για τους πλούσιους.

Δεν αφορά ένα φανταστικό κόσμο.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live