Ειδήσεις από την «Βασιλεύουσα»

Κανένα σχόλιο

Του ανταποκριτού μας. Μέγας σάλος εγένετο κατά την σημερινήν ημέρας εις τας οδούς της Βασιλίδος των Πόλεων: Εις μίαν όξυνσιν της διαμάχης μεταξύ Βένετων – Γαλάζιων, ενεφανίσθησαν κήρυκες τινές, που δια της χρήσεως τετράγωνων μεγαφώνων, κατήγγειλαν υψηλόβαθμον μέλος της αυτοκρατορικής αυλής, δια φοροδιαφυγήν, ανερχομένην εις αρκετάς χιλιάδας σιστέρτια! Ο εν λόγω, δραγκάριος των ανακτόρων, ονόματι Βουλγαρίων, εδήλωσεν δια την πώλησιν ακινήτων (συγκροτήματος οικιών εις την συνοικίαν «Φανάριον») γελοίον τίμημα πώλησης. Μη εμπίπτον εις τας προβλέψεις των Ιουστινιάνειων Κωδίκων, περί αποδόσεως φόρων.

Του Α. Χαρχαλάκη

"Sponsored links"

karamanlis Ο αυτοκράτωρ Κωνσταντίνος ο Β, ο επιλεγόμενος και Μπουχέσας, ερωτηθείς εκάλυψεν αυτόν δια της λακωνικής δηλώσεως: «ουδέν σχόλιον». Οι Βυζαντινοί πολίται, εις τας οδούς, τα στάδια (γήπεδα), τα καταγώγια και καπηλεία, τους ιερούς ναούς, όπου συμφύρονται, ήκουσαν την καταγγελίαν που εξαπέλυσαν, δια των κηρύκων, οι Βένετοι. Ήκουσαν και τον Αυτοκράτορα και εκίνησαν ελαφρώς τας (ελαφράς) κεφαλάς των.

Τινές εξ αυτών είπαν κατ’ ιδίαν: Όλοι το ίδιοι είναι…

Ολίγοι εξ αυτών, ελεεινολόγησαν τον αυτοκράτορα, και διέβλεψαν την πτώσιν, εν καιρώ τω μέλλοντι, της Βυζαντ. Αυτοκρατορίας. Που ήδη κινδυνεύει να ακρωτηριαστεί από βάρβαρους γείτονες των βορείων, ανατολικών, δυτικών συνόρων. Υποκινούμενους από σκοτεινές δυνάμεις. Οι βάρβαροι αυτοί, φέρουν τα ονόματα: Δάρδανοι – Τούρκοι – Τσάμηδες.

Κάτοικοι της Βασιλεύουσας, είπαν πως «Η πτώσις μας είναι βεβαία». Και επιμέρισαν ευθύνες, πέραν του Μπουχέσα, εις την πριγκήπισσα Θεοδώρα, του Δυναστικού οίκου των Μητσοτών, την έχουσα την ευθύνην της αντιμετώπισης των ως άνω βαρβάρων.

Ο θόρυβος που ηγέρθη λόγω του Βουλγαρίωνος, ο θόρυβος που ηγέρθη πρότερον λόγω του δρουγκάριου δια τα ναυτικά της αυτοκρατορίας ονόματα Παυλιανού, και ο θόρυβος παλαιότερον λόγω του προβλεπτού δια την κληρονομίαν του νεκρού ελληνισμού, ονόματι Ζαχοπουλέως, θα ημπορούσαν από κοινού – όλοι οι εν λόγω θόρυβοι – να προκαλέσουν σεισμούς πολλών ρίχτερ. Όμως οι κάτοικοι της Βασιλεύουσας, έχουν σοβαρότερα πράγματα με τα οποία ασχολούνται: Άλλοι εξ αυτών, έχουν συμβάσεις με την αυτοκρατορική καμαρίλα. Άλλοι είναι τακτικοί θαμώνες της Αγίας Σοφίας και της «Παναγίας των Βλαχερνών». Άλλοι παίζουν… το βιολοντζέλο εις τα σκέλη των. Άλλοι μονολογούν: «εγώ καλώς διέρχομαι την οδόν του βίου, εσθίων – πίνων, καθότι μία των ημερών θα παραδώσω το πνεύμα μου εις τον Κύριον. Ελπίζω εις την μακροθυμίαν δια τας μαλακίας μου.

Οι πένητες κάτοικοι βεβαίως, ενοχλημένου άκρως, από τα σκάνδαλα του Βουλγαρίωνος και των άλλων, της αυτοκρατορικής αυλής, σχεδόν έκλαιαν: Ιδές εκεί τους επικατάρατους! Ημείς τι αξιόλογον έχωμε και φορολογούμεθα; Πόσα σιστέρτια είναι αι αμοιβαί μας και ρημαζόμεθα από φόρους; Αγία Σοφία, πολιούχε της Βασιλεύουσας και προστάτις των Ρωμαιο – Βυζαντινών πληθυσμών, τιμώρησον αυτούς! Να συγκεντρώνουν αμύθητον πλούτον, αυτοκράτωρ και παρακοιμώμενοι, όμως να κατατρώγουν τα εντόσθια και τας σάρκας των, δια περισσότερον! Ανεξαρτήτως αν καταβροχθίσουν ημάς.

Βοήθησον και ημάς, ν ανθέξωμεν τας… αντιχριστιανικάς ανατιμήσεις! Και να αποτανάξωμεν τον τριπλόν ζυγόν, Γαλάζιων, Βένετων, Νεορωμαίων. Που οι έσχατοι αυτοί, στηρίζουν τον αυτοκράτορα και τους δρουγκάριους, ερήμην μας (;;;) Με τους δρόμωνές των συχνά εις τον Κεράτιον Κόλπον.

Κατά την διάρκεια των διαλογισμών αυτών, παρουσιάστηκε – σαν σε οπτασία – ένα χέρι και τους μούτζωσε. Ταυτόχρονα ακούσθηκε δυνατή και οργική φωνή: «Νααά μαλ… Είστε άξιοι της μοίρας σας! Δεν θα γίνετε ποτέ πραγματικοί πολίτες! Εσσαεί θα έρπετε έμπροσθεν του αυτοκράτωρος (όποιος κι αν είναι αυτός) και θα εκλιπαρείτε όπως τον Πτωχοπρόδρομο, που έλεγε στον τότε αυτοκράτορα:

«Ακρίδες ου σιτεύομαι, ουδ’ αγαπώ βοτάνια,

"Sponsored links"

αλλά μονό κυθρον παχύν και παστομαγειρίαν…

και λιπαρόν προβατικόν από το μεσονέφριν»

Έτσι λοιπόν και τώρα, θα εκλιπαρείτε: Δός μου την ευλογίαν σου και μίαν θέσιν εις τον αείζωον ήλιον (του Δημοσίο)! Κι εγώ θα καθαρίζω τα χρυσοποίκιλτα σανδάλια σου, δια να μην ρυπαίνουν τα ψηφιδωτά της αγίας Σοφίας και τους ερυθρούς τάπητας που στρώνουν όταν επισκέπτεσαι την αλλοδαπήν!… (που να μην έσωνες να επιστρέψεις!)

Υ.Γ. Νομίζετε αγαπητοί μου – κάτοικοι …της αθανάτου νέας Βυζαντ. Αυτοκρατορίας – πως κάνω πλάκα; Απλώς διακωμωδώ την κατάσταση όλων μας. Και των μη εχόντων, αλλά και των εχόντων τσίμα – τσίμα, όσα επαρκούν για μια μίζερη και ισοπεδωμένη μικροαστική ζωή…

Αυτό τον καιρό (πάλι) γινόμαστε μάρτυρες και «μάρτυρες» (από τη λέξη μαρτύριο) μιας φοροεπιδρομής. Που θα διαλύσει κυριολεκτικά τις οικονομικές και κοινωνικές μας ιδιαιτερότητες. Που χαρακτηρίζονται κυρίως από το Μικρο – Μεσαίο εμπόριο και τη Βιοτεχνία. Και θάχει σαν συνέπεια, αμέτρητα λουκέτα και οικονομικά ναυάγια. Την ίδια ώρα που ανοίγεται διάπλατα ο δρόμος για τους οικονομικούς γίγαντες.

Την ίδια ώρα που οι νέοι «δρουγκάριοι» θησαυρίζουν με τη φοροδιαφυγή. Κι ο Μπουχέσας σφίγγει – για λογαριασμό των εντολέων του – τις θηλειές στους λαιμούς μας! Μερικές ακόμη… στροφές σ’ αυτές τις θηλειές, τις έσφιξε προ ημερών στην ΔΕΘ. Αθωώνοντας επι πλέον, με τα «ουδέν σχόλιον», όλους εκείνους που διευρύνουν τη «μαύρη τρύπα» των δημοσίων ελλειμμάτων. Και καλώντας, εμμέσως (αλλά και σαφώς) εμάς με τα μονίμως οικογενειακά ελλείμματά μας, να βουλώσουμε αυτή την τρύπα. Ειδ’ άλλως να… πέσουμε μέσα σ’ αυτήν, που ήδη δηλαδή προς τα εκεί πάμε… Αθάνατο Βυζάντιο!!!

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live