Ασήκωτος ο σταυρός των αναβολικών

Κανένα σχόλιο

Ο αθλητισμός τις τελευταίες δεκαετίες από άσκηση μέσα στο πλαίσιο «νους υγιής εν σώματι υγιεί» έχει μετατραπεί σε εμπορευματική αξία. Ακολουθεί και αυτός τους ρυθμούς και τα μέσα της εμπορευματοποιημένης κοινωνίας με την καταναλωτική βουλιμία. Από ευγενική άμιλλα των αθλητών, για «ένα κλωνάρι ελιάς» ως τρόπαιο της νίκης τους, από επίδειξη δυνατοτήτων των αθλουμένων για την ικανοποίηση των ιδίων, αλλά και την πρόκληση θαυμασμού των συνανθρώπων τους, έχει εξελιχθεί σε ανταγωνισμό των αναβολικών, επίτευξη οικονομικών προνομίων, εθνικιστικών αλλά κυρίως κομματικών σκοπιμοτήτων.

Τα διάφορα κίνητρα, οι χορηγοί οι διαφημιστές κ.λ.π. μαρτυρούν του λόγου το αληθές. Βέβαια αυτά αφορούν κυρίως τον πρωταθλητισμό. Αν και δεν λείπει η χρήση αναβολικών σε περιπτώσεις που το ασκούμενο άτομο επιθυμεί τη γρήγορη διαμόρφωση ενός μυώδους σώματος ακόμα και αν μακροπρόθεσμα το σώμα αυτό αποδειχτεί άρρωστο και ίσως οδηγηθεί ακόμα και στο θάνατο. Ακόμα για μια φορά αποδεικνύεται ότι ο εύκολος δρόμος δεν είναι το καλύτερο στη ζωή.

"Sponsored links"

Δυστυχώς η καταναλωτική κοινωνία θέλει προϊόντα «μιας χρήσης». Αδιαφορεί για τη φθορά και αναζητά τρόπους, με οποιοδήποτε τίμημα αρκεί να απολαύσει κάτι καινούργιο, είτε είναι αυτό φαγώσιμο ή κάποιο αξεσουάρ ή αθλητικό ρεκόρ. Μέσα σε αυτό το καθεστώς, κράτος , πολίτες, έμποροι, αθλητές, μαζικά μέσα ενημέρωσης κ.λ.π. αποτελούν ένα φαύλο κύκλο, του οποίου κινητήρια δύναμη είναι η αισχροκέρδεια κι εμβαδόν η υποκρισία!!!!!

Όλοι γνωρίζουν και κανείς δεν μιλάει. Όλοι αποβλέπουν στο δικό τους όφελος που είναι διαφορετικό από εκείνο που επιδιώκουν «Για την Ελλάδα ρε γαμώτο»!!- δηλώνει ο αθλητής-για μια θέση στο κράτος και στην εξασφάλιση του χορηγού και της διαφήμισής του.- Συμπαραστάτης του αθλητισμού δηλώνει η πολιτεία, στο κομματικό όφελος όμως προσδοκά.- Το Ολυμπιακό πνεύμα εκθειάζουν οι έμποροι και στις μπίζνες αποβλέπουν, με χειρότερη περίπτωση αυτή της παραγωγής αναβολικών, που όχι μόνο τα ιδεώδη του Ολυμπισμού εξευτελίζουν, αλλά και εγκληματούν σε βάρος των νέων που σαν σύγχρονοι Φραγκεστάιν μεταλλάσσονται σε άλλη ομοταξία ανθρωποειδών.

Είναι αδύνατον να επιτευχθούν τα σημερνά ρεκόρ με φυσιολογική άσκηση. Δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχει ένας ποδοσφαιριστής σε τόσους αγώνες κάθε χρόνο, με υψηλή απόδοση, χωρίς αναβολικά. Και το χειρότερο : στην περίπτωση δύο αθλητών ή ομάδων των ιδίων περίπου δυνατοτήτων, θα κερδίσει αυτός ή αυτή που έχει πάρει τα ισχυρότερα αναβολικά. Έτσι ο συναγωνισμός γίνεται πλέον μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και πολυεθνικών εταιρειών και όχι μόνο μεταξύ αθλητών ή ομάδων.

Κι όμως η υποκρισία και η διαστρέβλωση της αλήθειας δεν έχουν όρια. Οι αθλητές που αναφέρονται ως χρήστες αναβολικών δεν ξεπερνούν τους εκατό σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα: Για εκατό αθλητές δουλεύουν τόσες φαρμακοβιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα, για τη δημιουργία όλο και αποτελεσματικότερων αναβολικών; «Αιδώς Αργείοι»!!! Είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Και το ερώτημα :Τι μέλλει γενέσθαι; Καθόλου εύκολο να απαντηθεί, αν δεν είναι απλό ευχολόγιο.

Μεγάλα και ποικίλα τα συμφέροντα, διαστροφική και καταστροφική η ψυχοπνευματική μας υπόσταση μέσα στην καθημερινή αλλοτρίωση. Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα οι απαντήσεις αθλητών που ρωτήθηκαν αν θα έπαιρναν αναβολικά για να γίνουν Ολυμπιονίκες ακόμα και αν ήξεραν ότι μετά από λίγα χρόνια θα πέθαιναν: «Ναι» είπαν οι εννέα στους δέκα.

Παρ’ ολ’ αυτά δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Αυτό θα σήμαινε ότι δεν υπάρχουν πια συνειδήσεις και δυνάμεις αντίστασης, όπως αφήνουν να εννοήσουμε πολλοί από τους απαισιόδοξους, αλλά και εκ του πονηρού ορμόμενοι άλλοι.

Ορισμένα άμεσα μέτρα κρίνονται απαραίτητα με βάση τη σύνδεση αιτίου και αποτελέσματος. Επομένως κύριο μέλημα είναι :

  1. Πλήρης ενημέρωση των αθλουμένων και των γονέων τους για τις τραγικές συνέπειες που έχει η χρήση αναβολικών.
  2. Παράλληλα ενημέρωση για τις ευεργετικές συνέπειες της άθλησης στις φυσικές τις διαστάσεις.
  3. Κανένα κίνητρο στους πρωταθλητές εκτός από τη στήριξή τους σε αθλητικό εξοπλισμό και σωστή διατροφή.
  4. Εντατικοί, αιφνιδιαστικοί και αμερόληπτοι έλεγχοι αντιντόπινγκ.
  5. Στελέχωση των κέντρων αντιντόπινγκ με ειδικούς επιστήμονες υψηλού κύρους.
  6. Αυστηρές ποινές στους χρήστες αναβολικών και εξοντωτικές ποινές στους διακινητές και ιδιαίτερα στους παραγωγούς αναβολικών, εργοστάσια και πολυεθνικές εταιρείες.
  7. Έμπρακτη αναβίωση των ιδεωδών του Ολυμπισμού και απομάκρυνση κάθε μορφής εμπόρων από το Ναό του αθλητισμού.

Η Ελλάδα το λίκνο του Ολυμπισμού και του αθλητικού ιδεώδους οφείλει να γίνει παράδειγμα και μοχλός πίεσης. Μόνο έτσι θα γίνει και πάλι ο αθλητισμός, αλλά και ο πρωταθλητισμός ένας αγώνας άμιλλας, για τη ζωή και όχι για το θάνατο.

Διαφορετικά η μπάρα με τα βάρη των αναβολικών θα γίνει ασήκωτος σταυρός και οι επευφημίες για τη νίκη, θα είναι ουσιαστικά επιδοκιμασίες στην υποκρισία, στην αισχροκέρδεια και τη διαπλοκή.

"Sponsored links"

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live