Εκδρομή του Ανοιχτού Λαϊκού Πανεπιστημίου Δήμου Χανίων σε Χίο και Σμύρνη

Κανένα σχόλιο

Της Ελένης Βουγιούκαλου

Ομάδα μαθητών από το Ανοιχτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Χανίων πραγματοποιήσαμε 5ήμερη εκδρομή στη Μυροβόλο Χίο από 27 έως 31 Μαρτίου, στη διάρκεια της οποίας επισκεφτήκαμε, μένοντας κυριολεχτικά εντυπωσιασμένοι τόσο από το φυσικό όσο και από το ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά δομημένο περιβάλλον, την Δασκαλόπετρα, τόπος όπου ο Όμηρος, σύμφωνα με την παράδοση, δίδασκε τα αθάνατα έπη του. Την Νέα Μονή, το σπουδαιότερο βυζαντινό μνημείο της Χίου, το μοναδικό κτισμένο από το βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Μονομάχο, το καστροχώρι του Ανάβατου, χτισμένο σε έναν απότομο λόφο με απόκρημνες πλαγιές, προσβάσιμο από ένα μόνο σημείο.

"Sponsored links"

to_group_sto_aipos Την Βολισσό, τα Αυγώνυμα την Αγιά Μαρκέλλα, τα Λημνιά, τα Αρμόλια, γνωστά για τα περίφημα κεραμικά τους, το Πιργί, χωριό κτισμένο σαν κάστρο, με στενούς δρόμους, σπίτια κτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο με χαραχτηριστικές προσόψεις με ξυστά γεωμετρικά σχήματα, τα Μεστά, μεσαιωνικό χωριό η αρχιτεκτονική του οποίου είναι μοναδική στον Ελλαδικό χώρο, σχεδιασμένο και κτισμένο σαν ένας λαβύρινθος, τα Μαύρα Βόλια, με τα μαύρα βότσαλα, τον Καρφά ,αρκετά από τα Μαστιχοχώρια κ.λ.π. Την τελευταία ημέρα αφού περιηγηθήκαμε την πόλη της Χίου, και αφού επισκεφθήκαμε το Κάστρο, την Βιβλιοθήκη Κοραή, το Ομήρειο πνευματικό κέντρο τα διάφορα Μουσεία, κ.λ.π., πραγματοποιήσαμε εθιμοτυπική επίσκεψη στον Δήμαρχο Χίου κ. Παντελή Βουρλή, μεταφέροντας του το χαιρετισμό και τα δώρα του Δημάρχου Χανίων κ. Κυριάκου Βιρβιδάκη, και ενημερώνοντας τον παράλληλα για την λειτουργία του Α.Λ.Π. Ο Δήμαρχος Χίου κ. Παντελής Βουρλής ανταπέδωσε με ανάλογα δώρα αλλά και ευχές για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των δύο Δήμων με πολιτιστικές και άλλες συνεργασίες ενώ προσκάλεσε στη Χίο τον Δήμαρχο Χανίων, κ. Κ. Βιρβιδάκη.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδρομής επισκεφθήκαμε για μια ολόκληρη ημέρα και την Σμύρνη με ότι αυτό vougioukalou_me_dimarxo_xiou συνεπάγεται συναισθηματικά σε σχέση με το παρελθόν, ενώ εντυπωσιαστήκαμε ιδιαίτερα από την σύγχρονη κοσμοπολίτικη και με Ευρωπαϊκό αέρα Σμύρνη. Αξίζει εδώ η αναφορά σ΄ένα Δήμαρχο που η Σμύρνη του οφείλει την σύγχρονη εικόνα της. Ο Δήμαρχος αυτός που δυστυχώς πέθανε πολύ νέος μόλις 52 χρονών, Δημάρχευσε την αντίστοιχη περίοδο με τον Δ. Αβραμόπουλο με το οποίο ήταν και φίλοι, και μέσα σε 5 μόνο χρόνια πραγματοποίησε ένα γιγάντιο έργο επιχωματόνοντας την παραλία του λιμανιού της Σμύρνης σε ακτίνα έκτασης πολλών χιλιομέτρων και πλάτους εκατοντάδων μέτρων, δημιουργώντας ένα μοναδικό αστικό περιβάλλον με ατελείωτα πάρκα, τεράστιες πλατείες με μοντέρνα μνημεία, απίστευτους υπαίθριους χώρους αναψυχής, ποδηλατοδρόμους πεζόδρομους σε όλη την προαναφερόμενη έκταση, παιδικές χαρές, γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, μπάσκετ, καφεζαχαροπλαστεία και πολλά άλλα. που έδωσαν και θα δίνουν μια ανάσα ζωής και σε βάθος χρόνου σε μια μεγαλούπολη 4,5 εκατομυρίων και πλέον κατοίκων. Η αναφορά αυτή γίνεται για να δείξουμε ότι και ένας άνθρωπος αρκεί για να κάνει την διαφορά φτάνει μόνο να έχει όραμα.

Από την Χίο φύγαμε όλοι με τις καλύτερες των εντυπώσεων τόσο από τα προαναφερόμενα όσο και από την θερμή φιλοξενία όλων των Χιωτών και ιδιαίτερα των επαγγελματιών με την άριστη ποιότητα των υπηρεσιών τους, και με την προσδοκία σύντομα να επιστρέψουμε για να δούμε όσα παραλείψαμε τα οποία είναι σίγουρα πολλά.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live