Δήμος Μουσούρων: Απολογισμός πεπραγμένων του Δήμου από…την αντιπολίτευση

Κανένα σχόλιο

Κάθε χρόνο τον Ιούνιο, σύμφωνα με το άρθρο 217 του Δημοτικού – Κοινοτικού Κώδικα, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να παρουσιάζει στο Δημοτικό Συμβούλιο και στους δημότες του, Απολογισμό Πεπραγμένων για το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Έχουν περάσει άπρακτοι δυο Ιούνηδες (2007 και 2008) και ο δήμος Μουσούρων δεν παρουσίασε απολύτως κανέναν Απολογισμό έργου.  Ως αντιπολίτευση ασκούμε -όπως έχουμε υποχρέωση- έλεγχο και κριτική στις αποφάσεις και στις πρακτικές της δημοτικής πλειοψηφίας. Δεν ακολουθήσαμε, σε καμιά περίπτωση, τη στείρα τακτική να βάζουμε εμπόδια στο έργο του δήμου μόνο και μόνο για αντιπολιτευτικούς λόγους.

Στα δυο χρόνια απολογισμού, διαπιστώνουμε ότι ο δήμος παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη αποτελεσματικότητας για το σήμερα και πλήρη αδυναμία να εργαστεί με όραμα για το αύριο του τόπου. (Δυσκολίες υπάρχουν για όλη την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά στην πραγματικότητα, άλλοι δήμοι τα καταφέρνουν καλύτερα και άλλοι – όπως ο δικός μας- ελάχιστα). Εμείς φυσικά ως αντιπολίτευση δεν μπορούμε θεσμικά να αναπληρώσουμε τις αδυναμίες της δημοτικής πλειοψηφίας. Καταγράψαμε όμως μια σύντομη εικόνα της λειτουργίας του μέχρι σήμερα και την αντίστοιχη κριτική μας, στα κύρια θέματα του δήμου όπως παρακάτω:

"Sponsored links"

ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΑ:

Το μοναδικό κάπως σοβαρό έργο που χρηματοδότησε το κράτος στην περιοχή του δήμου την τελευταία τετραετία, ήταν το νέο δημαρχείο το έτος 2005. (Γνωστό από το θόρυβο που δημιουργήθηκε με την απ΄ ευθείας ανάθεση της κατασκευής του).

Σχόλιο: Δεν είναι γνωστή καμιά ενέργεια του δήμου να διεκδικήσει από την κυβέρνηση σοβαρά έργα υποδομής, ούτε και κινείται να αναζητήσει τρόπους να αξιοποιήσει παραγωγικά τη δημοτική περιουσία. Ο δήμος, για τις ανάγκες της περιοχής σε σοβαρά έργα, στέλνει προς τους προϊστάμενους αρμόδιους, τις συνήθεις γραφειοκρατικές καταστάσεις που παίρνουν το συνήθη δρόμο του ….αρχείου. Για πολεοδομικά – αναπτυξιακά σχέδια, ΣΧΟΟΑΠ, καθορισμό χρήσης γης κλπ στην περιοχή του Δήμου, …ούτε λόγος.

ΜΙΚΡΑ ΕΡΓΑ

Συνεχίζεται η τακτική που έχουμε καταγγείλει στο παρελθόν, ότι δηλ. ομοειδή μικροέργα, (τσιμεντοστρώσεις, τοιχία, καθαρισμοί κλπ), αντί να εκτελούνται συγκεντρωτικά με διαγωνισμό, ‘’σπάνε’’, σχεδόν στο σύνολό τους, σε προϋπολογισμούς κάτω των 7.000 ή 12.000 Ευρώ, για να είναι νομιμοφανής η απ΄ ευθείας ανάθεσή τους, με αποτέλεσμα ο δήμος να χάνει τα χρήματα των εκπτώσεων από τους διαγωνισμούς, με τα οποία θα κατασκεύαζε περισσότερα έργα για τους δημότες. Σε ότι αφορά την οδοποιία και τα τεχνικά έργα, στον Προ/Υπολογισμό του 2007 είχαν προγραμματιστεί περίπου 80 μικροέργα. Όλα ανατέθηκαν σε εργολάβους, πλην όμως εκτελέστηκαν περίπου μόνο τα μισά. Τα άλλα μισά μεταφέρθηκαν να εκτελεστούν μαζί με τα παρόμοια έργα που έχουν προβλεφθεί στον Π/Υ του 2008.

Σχόλιο: Όπου και να κοιτάξεις στις αγροτικές περιοχές βλέπεις ασυντήρητους και ακαθάριστους δρόμους που οι αγρότες δυσκολεύονται να κινηθούν και ‘’σπάνε’’ τα αυτοκίνητά τους. Η τακτική της σημερινής δημοτικής πλειοψηφίας να μεταφέρει έργα σε επόμενους προϋπολογισμούς, είναι ακριβώς η ίδια της προηγούμενης 4ετίας. Δηλ. εκτελεί κάτι λίγα έργα τα τρία πρώτα χρόνια και μαζεύει χρήματα να τα διασπαθίσει λίγο πριν τις επόμενες εκλογές, για να εκβιάζει με έμμεσο τρόπο ψήφους. Δηλ. καλά κρατεί η πρωτόγονη πολιτική πρακτική: ‘’Θειά, θα μας ψηφίσεις την Κυριακή κι’ εμείς σου έχουμε δυο τσουβάλια τσιμέντο για το στρατάκι σου’’.

Ως παράταξη, δίνουμε και εμείς, μεγάλη σημασία στα μικροέργα που διευκολύνουν την καθημερινότητα των δημοτών. Όχι όμως με την αντίληψη ότι τα έργα για τους δημότες μπορούν να χρησιμοποιούνται σαν ένα σπάταλο προεκλογικό εργαλείο με στόχο τα ‘’ψηφαλάκια’’. Θεωρούμε ότι είναι κάτι πιο σοβαρό για την ποιότητα της ζωής και το μέλλον του τόπου, με διάρκεια 4ετίας.

Μένει στους ίδιους τους δημότες να αξιολογήσουν τι σόι μέλλον μπορούν να περιμένουν για τον τόπο από εκλεγμένους που κινούνται για τα θέματα του δήμου με τέτοια ακραία παλαιοπολιτικάντικη αντίληψη και πρακτική.

ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ

"Sponsored links"

Η δημοτική πλειοψηφία δεν στηρίζει και δεν ενισχύει τα Τοπικά Συμβούλια, όπως επιβάλλει ο νόμος, ώστε να μπορούν να εκτελέσουν το έργο τους στα χωριά, έχοντας τα σε πλήρη απαξίωση.

Σχόλιο: Οι αρμόδιοι του δήμου θυμούνται τα Τοπικά Συμβούλια μόνο όταν κάποια θέματα τους ‘’ζορίζουν’’.

Όπως για παράδειγμα, αποφάσισαν να τα βγάλουν από το διακοσμητικό ρόλο και να τα χρησιμοποιήσουν για να εισπράξουν παλιές οφειλές δημοτών προς το δήμο. Δηλ. να ξεφορτώσουν σε πλάτες άλλων το όποιο πολιτικό κόστος.  Ο δήμος πριν ζητήσει τη βοήθειά τους πρέπει πριν απ’ όλα να στηρίξει τη δράση τους, να δώσει την ανάλογη σημασία στις προτάσεις τους για τα χωριά τους και να τα αντιμετωπίζει ως αναπόσπαστα στηρίγματα της λειτουργίας του. Μετά, ας τους ζητά το έργο που τους αναλογεί.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δόθηκαν σε κάποιους πολιτιστικούς συλλόγους, τα πενιχρότατα ποσά που είχαν προβλεφθεί στον Π/Υ. Ο δήμος, για την Ιστορία και τον Πολιτισμό, περιορίστηκε μόνο στις ελάχιστες παραδοσιακά καθιερωμένες και τις υποχρεωτικές εθνικοτοπικές εκδηλώσεις.

Σχόλιο: Για κάτι παραπάνω από τα ελάχιστα, οι δημότες πρέπει να κάνουν υπομονή …μέχρι την επόμενη προεκλογική χρονιά. Το καλοκαίρι του 2010 -όπως έγινε και το 2006- θα ξαναθυμηθεί ο δήμος το σεβασμό, την ευαισθησία και τις υποχρεώσεις που οφείλει απέναντι στον πολιτιστικό θησαυρό της περιοχής μας. Ευτυχώς που οι πολιτιστικοί Σύλλογοι αγωνίζονται με πρωτοβουλία και φιλότιμο.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Στον περσινό Π/Υ είχε προβλεφθεί ένα μικρό ποσό για να ξεκινήσει η μελέτη αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Το ποσό σβήστηκε, παρά τις έντονες αντιδράσεις μας, στο τέλος του 2007 και διατέθηκε σε άσχετα αντικείμενα. Από την άλλη πλευρά, στον Π/Υ του 2008, ούτε …ένα ευρώ δεν προβλέφθηκε έστω για μια ‘’πέτρα αστραλίκι’’ για την περιουσία του δήμου. Όσο για την αδιαφορία στην περιφρούρηση της δημοτικής περιουσίας το τελευταίο παράδειγμα στον Ομαλό είναι χαρακτηριστικό. Μόνο μετά που ‘’χάλασαν τον κόσμο’’ οι καταγγελίες και μετά από παρέμβασή μας ο δήμος εδέησε να ασχοληθεί ποιοι είναι αυτοί οι λίγοι που ζητούν να αποκτήσουν μέσα από παραδιαδικασίες μεγάλες εκτάσεις ‘’Μαδάρας’’

Σχόλιο: Οι δημοτικές εκτάσεις είναι ανοιχτές σε κάθε λογής καταπατήσεις. Είναι προφανής η έλλειψη αντίληψης ‘’νοικοκυροσύνης’’ στο δήμο αλλά και η αδυναμία και απροθυμία του να χειριστεί το σοβαρό θέμα όχι μόνο να αξιοποιήσει αλλά και πολύ περισσότερο να περιφρουρήσει τη δημοτική περιουσία. Πέρα από τα παραπάνω ενημερώνουμε τους δημότες ότι σύντομα κλιμάκιο της παράταξής μας θα επισκεφθεί τα Τοπικά Διαμερίσματα του δήμου για να συζητήσει με τους δημότες και τα Τοπικά Συμβούλια πιο αναλυτικά τα τοπικά προβλήματα.

Οι δημοτικοί Σύμβουλοι της μειοψηφίας

Ανδριάνης Στέφανος

Κουρουπάκης Τάσσος

Κατράκης Γιάννης

Μιχελάκης Γεώργος

Κολοκυθά Κατερίνα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live