Απαντήσεις υπ. Εσωτερικών και Οικονομίας σε Μ. Σκουλάκη για ένταξη έργου επέκτασης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Χανίων

Κανένα σχόλιο

Απάντηση στην αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης με βάση έγγραφο του Δήμου Χανίων και αναφορικά με την ανάγκη επέκτασης – εκσυγχρονισμού της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Χανίων (ΕΕΛΧ) ώστε να μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των 4 περιαστικών Δήμων (Ελ. Βενιζέλου, Σούδας, Ακρωτηρίου, Θερίσου) του Δήμου Χανίων και την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2007-2013, έδωσαν τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας.

Το Υπ. Εσωτερικών

"Sponsored links"

Σε περιγραφικές αναφορές των έργων-ενεργειών-μελετών για τη κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων καθώς και το προϋπολογισμό αυτών που έχουν προταθεί από τους ΟΤΑ του Ν. Χανίων περιορίζεται η απάντηση του ΥΠΕΣ προς το κ. Σκουλάκη. Μέχρι σήμερα όπως επισημαίνεται από το κ. Νάκο «έχουν προταθεί από τους οικείους δήμους του Ν. Χανίων έργα για χρηματοδότηση – μέσω του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ-συνολικού προϋπολογισμού 48.062.050,41 €. Στα έργα αυτά έχει συμπεριληφθεί και η προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού για τη ΔΕΥΑ Χανίων με προϋπολογισμό 412.500 € και φορέα υλοποίησης το Δ. Χανίων.

Παράλληλα στο πλαίσιο της υλοποίησης οριζόντιων δράσεων έχουν προταθεί και ακολούθως ενταχθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 5.419.000 € στα οποία περιλαμβάνονται και η μελέτη με τίτλο «Απογραφή και αξιολόγηση δυνατοτήτων διάθεσης και επεξεργασίας ιλύος στη Περιφέρεια Κρήτης – πρόταση εναλλακτικών σεναρίων διαχείρισης» με φορέα υλοποίησης το Δ. Χανίων και προϋπολογισμό 25.000 €, το έργο «Ολοκλήρωση Βιολογικού Καθαρισμού Βόρειου Άξονα Ν. Χανίων» με φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑΒΟΑ Ν. Χανίων και προϋπολογισμό 440.000 € και η ενέργεια με τίτλο «Αγορά οικοπέδου για την εγκατάσταση (νέα θέση) του βιολογικού καθαρισμού Γεωργιούπολης με φορέα υλοποίησης το Δήμο Γεωργιούπολης και προϋπολογισμό 690.000 €».

Το Υπ. Οικονομίας

Από την άλλη, το Υπ. Οικονομίας διαμέσου του Υφυπουργού κ. Παπαθανασίου, επισημαίνει πως «σύμφωνα με το κανονισμό που ισχύει για τα Ταμεία που συγχρηματοδοτούν τα Επιχειρησιακά Προγράμματα (Ε.Π.) του ΕΣΠΑ, τα έργα επιλέγονται από τη Διαχειριστική Αρχή, με την εφαρμογή κριτηρίων που καθορίζονται από την Επιτροπή Παρακολούθησης. Προηγείται η δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης προς τους δυνητικούς δικαιούχους για την υποβολή προτάσεων. Προαπαιτούμενο για τη σύνταξη και δημοσίευση της πρόσκλησης αυτής από τη Διαχειριστική Αρχή είναι να έχει εξειδικευτεί το αντίστοιχο θέμα προτεραιότητας του Ε.Π., η οποία σύμφωνα με τον Υφυπουργό Οικονομίας «βρίσκεται σε εξέλιξη».Από τα παραπάνω προκύπτει, σύμφωνα με την απάντηση του Υπ. Οικονομίας ότι:

Α. Οι αρμόδιες Διαχειριστικές Αρχές των Ε.Π. – και μόνο αυτές – είναι δυνατόν να εντάξουν ή μη, συγκεκριμένα έργα σ’ ένα πρόγραμμα.

Β. Για την επιλογή των έργων, τα οποία θα ενταχθούν σ’ ένα Ε.Π. ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία θα είναι δυνατό να ξεκινήσει μετά την εξειδίκευση του αντίστοιχου θέματος προτεραιότητας.

Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΔΕΥΑΧ

Στην ανάγκη παραγραφής του υπόλοιπου χρέους της ΔΕΥΑ Χανίων ή την άτοκη ρύθμιση του σε βάθος 30ετίας, συμφώνησε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που έλαβε χώρα την περασμένη Παρασκευή για το ζήτημα του δανεισμού της Δημοτικής Επιχείρησης, ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης. Ο κ. Σκουλάκης επισήμανε πως «είναι κοινωνικά άδικο, οι πολίτες των Χανίων να συνεχίσουν να καταβάλλουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΧ υπέρογκα ποσά έως το 2017 για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων» και υπογράμμισε πως «βρίσκεται δίπλα στον αγώνα του σωματείου των εργαζομένων στις ΔΕΥΑ των ΟΤΑ του Ν. Χανίων και βεβαίως σε κάθε συλλογική διεκδίκηση του για την επίλυση αυτού του σημαντικού προβλήματος που βάζει εμπόδια στη βιωσιμότητα και την παραπέρα ανάπτυξη της ΔΕΥΑΧ».

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live