«Ίδωμεν το φως το αληθινόν;»

Κανένα σχόλιο

Του Φίλιππου Ζάχαρη

Ακόμη και η Εκκλησία έφτασε να παρέμβει ενεργά στα οικονομικά της χώρας, στηλιτεύοντας την εξάρτηση και υποτέλεια από το ΔΝΤ. Έφτασε μέχρι και η Αρχιεπισκοπή να εκφράζει την οδύνη της για την εμπλοκή της χώρας με το ΔΝΤ και την χρόνια εξάρτηση που δημιουργεί ο δανεισμός. Και όλα αυτά, την στιγμή που η κυβέρνηση επιμένει πως η καταφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ήταν ο μόνος σωστός δρόμος και πως τα οικονομικά της χώρας θα φτιάξουν με τον καιρό. «Δεν έχουμε πουλήσει την ψυχή μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας πως η ακολουθούμενη πολιτική, είναι η μόνη που μπορεί – παρά τα όποια λάθη – να σώσει την ελληνική οικονομία από τη χρεοκοπία. Ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης λοιπόν και δανεικά που παρέχονται ή χορηγούνται με προσοχή, με προφανή στόχο την διάσωση της ευρωζώνης.

Οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, πρότειναν μάλιστα και την δημιουργία, από τα μέσα του 2013, μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος θα επιφορτιστεί με τη στήριξη, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα. Τι αρμοδιότητες όμως θα έχει, άραγε, αυτός ο μηχανισμός στήριξης και ειδικά όταν τα προβλήματα στην ευρωζώνη μεγαλώνουν αλματωδώς;  Να σκεφθούμε μόνο τι όροι θα μπαίνουν εφεξής, προκειμένου να χορηγείται η πολυπόθητη αυτή βοήθεια. Να αναλογιστούμε μόνο τις προϋποθέσεις οικονομικής στήριξης και τα δεδομένα που θα κάνουν δυνατή την χορήγηση της εν λόγω βοήθειας. Θα είναι τουλάχιστον χρόνια η εξάρτηση και η υποτέλεια. Θα είναι επιεικώς τεράστια τα επιτόκια των δανεισμών και πολλοί κερδοσκόποι θα τρίβουν – για ευνόητους λόγους – τα χέρια τους. Γιατί έτσι δημιουργείται η κερδοσκοπία.

"Sponsored links"

Με αυτό τον τρόπο, κράτη ολόκληρα βυθίζονται σε παρατεταμένη κρίση, με μόνο αιτιολογικό την στιγμιαία διάσωση από την συνδρομή του υποτιθέμενα «σωτήριου» δανεισμό. Αλήθεια, όταν δανειζόμαστε από τις τράπεζες, δεν «δουλεύει στο φουλ» το επιτόκιο; Ρίξτε μια ματιά στις πιστωτικές κάρτες. Δέστε τι ποσά δίδονται στις τράπεζες που όχι απλά βγαίνουν ωφελημένες αλλά καταγράφουν υψηλά ποσοστά κερδών. Αλλά και πόσο αδειάζει η τσέπη των καταναλωτών με την χρόνια χρήση τους. Όμως, μερικές φορές η χρήση πιστωτικών καρτών φαντάζει μονόδρομος σε αυτούς που δεν έχουν υψηλά εισοδήματα και αποδοχές.

Και έτσι η κερδοσκοπία ανακυκλώνεται και οι τράπεζες αναδεικνύονται σε μέγα τοκογλύφο. Αφού λοιπόν έφτασε μέχρι και η εκκλησία να αγανακτεί για αυτού του είδους την εξάρτηση, αφού έφτασε μέχρι και ο αρχιεπίσκοπος – παρά τις όποιες επιφυλάξεις – να εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα, μπορούμε τότε να πούμε με βεβαιότητα ότι και «τα Θεία» είναι εναντίον του δανεισμού. Τι απομένει λοιπόν να δούμε στην συνέχεια; Να αλλάζει μέχρι και η κυβέρνηση τα σχέδιά της, όταν θα ανακαλύπτει με τον καιρό ότι «δεν της βγαίνουντα κουκιά». Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή. Και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπου ο κόσμος κάνει βόλτες έξω από τα εμπορικά μαγαζιά αλλά δύσκολα αγοράζει. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού και όλοι έχουν κάνει σημαία την οικονομική κρίση, και ειδικά η κυβέρνηση όταν αφορά απαιτήσεις των εργαζομένων. Οδεύουμε ολοταχώς προς μια παρατεταμένη λιτότητα και μια άνευ προηγουμένου μιζέρια.

Το βλέπει κανείς στα πρόσωπα όλων, στις κυβερνητικές αποφάσεις και τα σενάρια για ελεγχόμενη πτώχευση. Αγωνία, παρατεταμένη η σιωπή, βουβές οι αντιδράσεις. Και να σκεφθεί κανείς ότι έφτασαν μέχρι και οι ιερείς να αναθεματίζουν την επικρατούσα κατάσταση. Απηύδησαν μέχρι και οι μητροπολίτες που στα εκκλησιαστικά τους κηρύγματα αναθεματίζουν το ΔΝΤ! Να δούμε τι άλλο θα ακούσουμε ακόμη…Γιατί έχει μέλλον η κρίση αυτή και μεγάλο ενδιαφέρον από πλευράς αντιδράσεων. Γιατί οι κυβερνώντες με την πολιτική τους, κατάφεραν να ξεσηκώσουν ακόμη και τις πέτρες, με την αιματηρή  καταφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και το ΔΝΤ.

Κοινώς, θα κλείσουν μέχρι και οι ναοί από την οικονομική κρίση και τις υποσχέσεις της κυβέρνησης πως «θα δούμε φως» μετά το 2013!

Το φως το αληθινόν, που ακόμη και οι παπάδες έχουν ξεχάσει πώς να το μεταλαμπαδεύσουν στους πιστούς τους.

phil.zaharis@gmail.com

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live