Τέλος στην ακράτεια ούρων βάζουν οι ουρολόγοι

Κανένα σχόλιο

Τέλος στις σοβαρές επιπλοκές (ακράτειας ούρων, στυτικής δυσλειτουργίας, στενωμάτων ουρήθρας, κ.α ) που παρουσιάζονται μετά από επεμβάσεις για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος, βάζουν οι ουρολόγοι στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Το ειδικό Ιατρείο Επιπλοκών Ογκολογικών Επεμβάσεων Ουροποιητικού Συστήματος, που λειτουργεί τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο, αντιμετωπίζει οριστικά τις σοβαρές αυτές επιπλοκές αναβαθμίζοντας έτσι σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής των ασθενών.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ριζικών επεμβάσεων για την αντιμετώπιση καρκίνων του ουροποιογεννητικού συστήματος. Αυτό οφείλεται και σε πραγματική αύξηση των περιστατικών, ιδίως καρκίνων προστάτη και ουροδόχου κύστης, αλλά και σε πλασματική αύξηση λόγω πιο έγκαιρης διάγνωσης στα πλαίσια διαφόρων προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου (προγράμματα screening)» τόνισε ο κ Θωμάς Αρβανιτάκης, Αν/τής Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής και επικεφαλής του ειδικού ιατρείου.

"Sponsored links"

«Αυτό έχει, συνέχισε ο κ Αρβανιτάκης, ως αποτέλεσμα να βλέπουμε σημαντικό αριθμό με επιπλοκές από τις ριζικές αυτές επεμβάσεις που επηρεάζουν δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών. Οι κυριότερες από αυτές είναι : η ακράτεια ούρων μετά από ριζική προστατεκτομή και κυστεκτομή, στυτική δυσλειτουργία, στενώματα ουρήθρας αναστομωτικά κ.α.»

Στα πλαίσια λειτουργίας του εξειδικευμένου ιατρείου αντιμετώπισης των επιπλοκών μετά από ριζικές επεμβάσεις, έγιναν πριν από μερικές ημέρες αριθμός χειρουργικών επεμβάσεων με τη συμμετοχή του διάσημου ειδικού για την αντιμετώπιση αυτών των επιπλοκών, καθηγητού Wilson από τις Η.Π.Α. Παράλληλα ο υπεύθυνος του τμήματος Αναπληρωτής Διευθυντής κ Αρβανιτάκης Θωμάς στο πλαίσιο του 20 ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Ουρολογίας, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο, παρακολούθησε εξειδικευμένο σεμινάριο ακράτειας και τοποθέτησης ταινιών ακράτειας Ad Vance.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιστημόνων στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο:

  • Περίπου 2000-2200 ριζικές προστατεκτομές. Και
  • Περίπου 200 ριζικές κυστεκτομές.
  • Tα ποσοστά ακράτειας είναι περίπου 5% με πλήρη ακράτεια και 25% με μικρού και μεσαίου τύπου ακράτεια.
  • Το ποσοστό στυτικής δυσλειτουργίας είναι 50 μέχρι 60%.
  • Για την αντιμετώπιση των επιπλοκών αυτών, ανάλογα με τη μορφή, οι γιατροί τοποθετούν στους ασθενείς ειδικές ταινίες ανδρικής ακράτειας, τεχνητούς σφιγκτήρες, πεϊκές προθέσεων κ.α.
  • Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί περίπου 1000 πεικές προθέσεις τα τελευταία 20 χρόνια και 80 με 100 σφιγκτήρες. Στο εξωτερικό αντίστοιχα 350000 πεικες προθέσεις και 100000 σφιγκτήρες.
  • Οι ταινίες εγκράτειας που έχουν τοποθετηθεί στο εξωτερικό είναι 15000 τα τελευταία 6 χρόνια.
  • Στην Ελλάδα έχουν τοποθετηθεί από το 2004, 30 ταινίες εγκράτειας ,εκ των οποίων οι 20 στο νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». Το νούμερο φαίνεται μικρό διότι ακόμα οι Έλληνες ασθενείς δεν έχουν ενημερωθεί σωστά και διότι οι γιατροί δεν προωθούν τα περιστατικά αυτά στους εξειδικευμένους Ουρολόγους.
  • Ο χειρουργικός χρόνος για την τοποθέτηση των πεικών προθέσεων και των ταινιών εγκράτειας είναι 30 με 45 λεπτά και ο ασθενής την επόμενη μέρα βγαίνει από το Νοσοκομείο.

Τέλος όπως τόνισε ο διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής κ Τάσος Θάνος « Το εξειδικευμένο ιατρείο αντιμετώπισης των επιπλοκών αυτών, μετά την αποκτηθείσα εμπειρία στην τοποθέτηση ταινιών ανδρικής ακράτειας, τεχνητών σφιγκτήρων, πεϊκών προθέσεων κ.α. θα λειτουργήσει σαν εκπαιδευτικό κέντρο για την εκπαίδευση ουρολόγων από διάφορα κράτη της ευρύτερης περιοχής μας». Για το σκοπό αυτό το πρώτο τέτοιο εκπαιδευτικό σεμινάριο με ζωντανές χειρουργικές επεμβάσεις θα διεξαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live