Ανησυχία Νικηφοράκη για την απάντηση του υπουργού σχετικά με τη λειτουργία κέντρου πρόληψης

Κανένα σχόλιο

Τον προβληματισμό του εξέφρασε ο Βουλευτής Χανίων της ΝΔ Στέλιος Νικηφοράκης για την καθυστερημένη ασαφή και γενικόλογη απάντηση που έδωσε ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιος Κωνσταντόπουλος στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων και συγκεκριμένα για την καθυστερημένη απόδοση των συσσωρευμένων οφειλών του ΟΚΑΝΑ προς το Κέντρο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο τον Δεκέμβριο του 2007 καταβλήθηκε, μέσω του ΟΚΑΝΑ προς τα Κέντρα πρόληψης όλης της χώρας το ποσό των 1.500.000 ευρώ ενώ τον Μάρτιο του 2008 υπήρξε πρόσθετη ενίσχυση με το ποσό των 2.000.000ευρώ. Ειδικότερα για το Κέντρο Πρόληψης εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων αναφέρεται ότι έχει ήδη ξεκινήσει η αποπληρωμή μέρους του οφειλόμενου ποσού- συγκεκριμένα έχουν καταβληθεί 33.707 ευρώ και προβλέπεται η περαιτέρω μείωση της οφειλής έως την οριστική εξόφλησή της, χωρίς όμως να αναλαμβάνεται κάποια σαφή χρονική δέσμευση.

"Sponsored links"

Όσον αφορά το θέμα της μη έγκριση του νέου τριετούς σχεδιασμού για τη χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 2007- Σεπτέμβριος 2010, η θέση του Υπουργείου είναι ότι για το θέμα αυτό έχουν προκύψει κάποιες νομικές εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη μισθοδοσία των εργαζομένων στο Κέντρο και για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί η παραπομπή του θέματος αυτού στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ.

Ο κ. Νικηφοράκης έχοντας πλήρη επίγνωση του τεράστιου έργου που προσφέρει στην κοινωνία των Χανίων το Κέντρο Πρόληψης, δεσμεύεται να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του ζητήματος αυτού και θα επανέλθει με νέες πρωτοβουλίες σε περίπτωση που σημειωθούν καθυστερήσεις σχετικά με την αποπληρωμή των οφειλών ή την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης του Κέντρου. Είναι, εξάλλου κοινή διαπίστωση ότι τα ναρκωτικά αποτελούν στις μέρες μας ένα ιδιαίτερα οξύ κοινωνικό πρόβλημα και ως εκ τούτου η πολιτεία δεν επιτρέπεται να επιδεικνύει την παραμικρή αδράνεια και ολιγωρία.

Η ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής καθώς και η απάντηση του Υφυπουργού στη συνέχεια.

Η ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο με θέμα: Ανάγκη άμεσης παρέμβασης στο Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών του Νομού Χανίων. Το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Χανίων αποτελεί ένα από τα 72 που έχουν συσταθεί στη χώρα μας με σκοπό την πρόληψη και την παροχή άμεσης βοήθειας σε άτομα που έχουν εθιστεί στη χρήση τέτοιων ουσιών.

Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο τους τελευταίους μήνες, με συνεχείς παρεμβάσεις τους στο Υπουργείο κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική βιωσιμότητα αυτού μια και δυστυχώς οφείλει στο κέντρο πρόληψης Χανίων τα παρακάτω ποσά

Α’ Εξάμηνο γ’ έτους Σεπτέμβριος 2006 – Μάρτιος 12007 το ποσό των 57.820,15 ευρώ

Β’ Εξάμηνο γ’ έτους Απρίλιος 2007-Σεπτεμβριος 2007 το ποσό των 67.944,25ευρω

Η κατάσταση αυτή όπως εύλογα αντιλαμβάνεστε έχει προκαλέσει στους εργαζόμενους ένα έντονο αίσθημα εργασιακής ανασφάλειας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες αλλά και συνάμα βαθιάς απογοήτευσης καθώς βλέπουν το έργο τους να απαξιώνεται, εξαιτίας της συνεχούς λειτουργικής υποβάθμισης του Κέντρου.

Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι ενώ το Κέντρο Πρόληψης Χανίων έχει καταθέσει, ως όφειλε, στον ΟΚΑΝΑ από τα τέλη Αυγούστου 2007 το νέο τριετή σχεδιασμό για την χρονική περίοδο Σεπτέμβριος 2007-Σεπτέμβριςο 2010 δεν έχει λάβει καμία απάντηση για την ανανέωση αυτής της πρότασης η οποία περιλαμβάνει τον επιστημονικό σχεδιασμό μαζί με τον οικονομικό προϋπολογισμό του Κέντρου.

"Sponsored links"

Η εκκρεμότητα αυτή εξακολουθεί να δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίηση του επιστημονικού του έργου και κυρίως στην πλήρη και ομαλή εφαρμογή των προγραμμάτων πρόληψης παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλει το προσωπικό η προσφορά του οποίου οφειλών να τονίσω στη καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών αναγνωρίζεται από ολόκληρη την κοινωνία των Χανίων.

Κατόπιν όλων αυτών καθίσταται άμεση και επιτακτική η άμεση χρηματοδότησης του Κέντρου και για το λόγο αυτό , ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

  • Α) Προτίθεται να παρέμβει στον ΟΚΑΝΑ για την απόδοση των οφειλών του Οργανισμού στο Κέντρο καθώς και για την έγκριση της σύμβασης ανανέωσης του τριετούς σχεδιασμού αυτού.
  • Β) Σε περίπτωση που δεν δύναται να ανταποκριθεί ο ΟΚΑΝΑ στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του, τι σκοπεύει να πράξει το Υπουργείο ούτως ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία Του Κέντρου.

Η απάντηση

Απαντώντας στη με αρ. 12194/15-05-08 ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Σ. Νικηφοράκη σχετικά με το πρόγραμμα του Κέντρου Πρόληψης του Νομού Χανίων σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ήδη, από τον Δεκέμβριο του 2007 καταβλήθηκε το ποσό του 1.500.000ευρώ προς τα Κέντρα Πρόληψης από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω του ΟΚΑΝΑ και από την 19η Μαρτίου 2008 υπεγράφη απόφαση από τον Υπουργό Υγείας κο Αβραμόπουλο για μεταφορά στον κωδικό του ΟΚΑΝΑ επιπλέον του ποσού 2.000.000ευρώ. Παράλληλα από τις αρχές Ιουνίου 2008 καταβάλλεται μέρος τω οφειλούμενων ποσών προς τα Κέντρα Πρόληψης ολόκληρης της χώρας . Συγκεκριμένα έχει ήδη καταβληθεί από τον ΟΚΑΝΑ προς το Κέντρο Πρόληψης του Νομού Χανίων το ποσό των 33.707 ευρώ και προγραμματίζεται η περαιτέρω μείωση της οφειλής έως την εξόφλησή της.

Αναφορικά με την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης του Κέντρου Πρόληψης Νομού Χανίων σας ενημερώνουμε ότι δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμη λόγω νομικών εκκρεμοτήτων που υφίστανται σχετικά με την έγκριση του προϋπολογισμού του νε λόγω Κέντρου Πρόληψης για τη νέα 3ετία και ειδικότερα όσον αφορά στη μισθοδοσία των εργαζομένων σε αυτό. Το θέμα έχει παραπεμφθεί στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΚΑΝΑ για αν αποφανθεί επ’ αυτού.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live