Η διαβίωση στις ελληνικές φυλακές

Κανένα σχόλιο

Στοιχεία από έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για το 2007, και της έκθεσης της επιτροπής κατά των βασανιστηρίων (ΕΠΒ), μετά από επίσκεψη στις ελληνικές φυλακές. Πολλές οι φωνές τελευταία για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Τσουβάλιασμα των κρατουμένων, ακατάλληλες συνθήκες διαβίωσης, μη διαχωρισμός των εξαρτημένων ατόμων από ναρκωτικά από τους υπόλοιπους υπόδικους αλλά και ανεπαρκής εκπαίδευση των σωφρονιστικών υπαλλήλων, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που μόνο ευρωπαϊκή χώρα δεν θυμίζει.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

Οι φωνές είναι τόσες πολλές που ανάγκασαν πρόσφατα τον υπουργό δικαιοσύνης να πραγματοποιήσει αιφνιδιαστική επίσκεψη, συγκεκριμένα στο σωφρονιστικό κατάστημα των φυλακών Α. Στεφάνου Πατρών. Οι εντυπώσεις του σαφώς και δεν ήταν οι καλύτερες. Πως θα μπορούσαν να είναι βέβαια, όταν μιλάμε για σωφρονιστικά ιδρύματα στα οποία γίνεται από αθρόα διακίνηση ναρκωτικών, μέχρι βασανισμοί και άλλα αδικήματα. Χρήσιμα είναι τα στοιχεία που μας παρέχει η Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου που καταδεικνύουν την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές από πλευράς χωρητικότητας, όπου μόνο σωφρονισμός δεν υπάρχει. Στην Ελλάδα βρίσκονται στις φυλακές περί τους 10.113 κρατουμένους σε 6.019 θέσεις στα 30 θεραπευτικά καταστήματα της χώρας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και 3.068 υπόδικοι. Η αναλογία των κρατουμένων είναι 99 ανά 100.000 κατοίκους.

Στην Ελλάδα, όπως και διεθνώς διαπιστώνεται αύξηση του σωφρονιστικού πληθυσμού. Το 2006, οι κρατούμενοι ανέρχονταν περίπου σε 8.000. Από τους 10.113 κρατουμένους οι 579 είναι γυναίκες και 5.000 περίπου είναι αλλοδαποί, εκ των οποίων το 28% υπόδικοι. Το προσωπικό των σωφρονιστικών καταστημάτων ανέρχεται σε 4.260 άτομα. Στις 8/2/08 δόθηκε στην δημοσιότητα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων προς την ελληνική κυβέρνηση, μετά από επίσκεψη της στις ελληνικές φυλακές πριν από τρία χρόνια.

Στην έκθεση διαπιστώνεται σειρά παραβάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στην διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης, και ιατρικού ελέγχου στους κρατουμένους, καθώς και πολλά άλλα. Από το 2005 που η Επιτροπή είχε επισκεφθεί ξανά τις φυλακές είχε γίνει σαφές πως αν η κατάσταση δεν βελτιωνόταν, δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή από την ενεργοποίηση της διαδικασίας που προβλέπεται από το άρθρο 10 παρ. 2 της Σύμβασης (δημόσια ανακοίνωση). Η προαναφερθείσα διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί 4 φορές στην ιστορία της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων: μια φορά, αναφορικά με την Τουρκία το 1992, και 3 φορές για την Τσετσενία.

Στην έκθεση σημειώθηκε η έλλειψη πνεύματος συνεργασίας από αξιωματούχους του υπουργείου Δημοσίας Τάξης όπως και η παρακολούθηση των κινήσεών της επιτροπής από συνοδεία ασφαλείας. Από τις εκθέσεις αυτές για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, που βέβαια η ελληνική κυβέρνηση σε απάντησή της λίγο πολύ αμφισβήτησε, γίνεται σαφές ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα που μέχρι στιγμής φαντάζει δυσεπίλυτο. Η ξαφνική επίσκεψη του κου Δένδια στις φυλακές της Πάτρας αποδεικνύει πως το πρόβλημα αυτό έχει γίνει ήδη συνειδητό. Βέβαια τα προβλήματα στις ελληνικές φυλακές με τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης δεν σταματούν παρά τις όποιες αιφνιδιαστικές επισκέψεις υπουργών.

Χρειάζεται επισταμένη και λεπτομερής καταγραφή των περιστατικών βίας που συμβαίνουν στις φυλακές. Αλλά προπάντων θέληση και διάθεση για επίλυση των προβλημάτων που λαμβάνουν χώρα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό αναφορικά με την κατάσταση των φυλακών δεν είναι καλή. Βέβαια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο μεσολάβησαν πολλά και δη σημαντικά. Έγιναν εξεγέρσεις και πολλές προσπάθειες αποδράσεων. Το ίδιο όπως και πολλές αποστολές εγγράφων διαμαρτυρίας προς τις εκάστοτε ηγεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτές οι τελευταίες από σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών της Πάτρας. Απομένει να δούμε τι θα συμβεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Γιατί στις φυλακές «δεν ζουν σκλάβοι, αλλά άνθρωποι», όπως τονιζόταν χαρακτηριστικά στις επιστολές διαμαρτυρίας.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live