Δίπτυχο αφιέρωμα στο θεατρικό έργο του ποιητή Αργύρη Χιόνη

Κανένα σχόλιο

Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει από τις 30 Μαΐου έως και τις 14 Ιουνίου, στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, ένα δίπτυχο αφιέρωμα στο άγνωστο μέχρι σήμερα θεατρικό έργο του Αργύρη Χιόνη, σημαντικού σύγχρονου ποιητή, που κατάγεται από την πλευρά της μητέρας του από το χωριό Βούβες Χανίων.

Οι 2 παραστάσεις του αφιερώματος, «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη και «ΒΡΟΧΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ» σε σκηνοθεσία Δέσποινας Πολλαναγνωστάκη, θα παίζονται εναλλάξ στο θέατρο Κυδωνία, τις εξής ημερομηνίες:

"Sponsored links"

  • ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ: 30/5 και 4,5,10,14/6 στις 9.30 το βράδυ
  • ΒΡΟΧΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ: 31/5 και 3,11,12,13,/6 στις 9.30 το βράδυ

Στις πρεμιέρες των έργων, στις 30 και 31 Μαΐου, θα παρευρίσκεται και ο ίδιος ο ποιητής.

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Παλιεράκης, Γιάννης Βιολάκης, Salih Hatιsaru, Μαρία Μπουλουγούρη, Λίλα Τρουλλινού, Θοδωρής Σεραφείδης και ο τσελίστας Arnold Smith. Η σύνθεση των ήχων είναι του Δημήτρη Ιατρόπουλου, οι φωτισμοί της Μαρίας Μπαλαντίνου, ενώ το εικαστικό μέρος των παραστάσεων συνυπογράφουν οι σκηνοθέτες τους Μιχάλης Βιρβιδάκης και Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη.

Η πρώτη πτυχή του αφιερώματος αφορά στο θεατρικό έργο «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ», Φάρσα σε 4 εικόνες, γραμμένο στο Άμστερνταμ το 1973, και παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Η δεύτερη πτυχή με γενικό τίτλο «ΒΡΟΧΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ» περιλαμβάνει τις παντομίμες «Ο ρήτορας ή ο κανιβαλισμός», Ελάχιστο στιγμιότυπο από τη δράση Μεγίστου Ανδρός, και «Αυτός εντός και εκτός του κοστουμιού του», Βουβό θεατρικό ποίημα, γραμμένες επίσης στο Άμστερνταμ το 1971. Στη δεύτερη αυτή πτυχή του αφιερώματος που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Δέσποινας Πολλαναγνωστάκη συνυπάρχουν στην παράσταση μαζί με τις δύο παντομίμες και 32 ποιήματα από το συγκεντρωτικό τόμο «Η Φωνή της Σιωπής» (1966-2000).

Τα θεατρικά έργα του συγγραφέα μαζί με τη διανομή των παραστάσεων θα εκδοθούν από τις εκδόσεις «Κίχλη» σε έναν τόμο με τίτλο Το μήνυμα και άλλες δύο φάρσες και θα κυκλοφορήσουν στο εμπόριο ταυτόχρονα με τις παραστάσεις τους στα Χανιά.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ:

«Το μήνυμα»: Δύο μαντατοφόροι, που δεν θυμούνται από πού ξεκίνησαν, οφείλουν να μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα, που κάποιοι τους εμπιστεύθηκαν και που έχουν ξεχάσει, σε κάποιο εξέχον πρόσωπο, που δεν ξέρουν ούτε ποιο είναι ούτε πού βρίσκεται. Στην πορεία τους αυτή προς το πουθενά και προς τον κανένα, φτιάχνουν, αδιάκοπα, καινούργια μηνύματα που, αδιάκοπα, ξεχνούν, ώσπου να καταλήξουν στην αποδοχή της μοίρας τους, στην παραδοχή ότι είναι ανίκανοι να απαντήσουν στο προαιώνιο ερώτημα: «Ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πού πηγαίνουμε;»

Στο έργο «Ο ρήτορας ή ο κανιβαλισμός», ένας βουβός, αειφάγος και αδηφάγος πολιτικάντης γοητεύει το κουφό πλήθος. Στο «Αυτός εντός και εκτός του κοστουμιού του», παρακολουθούμε τον βίο και την πολιτεία ενός ανδρείκελου που παριστάνει τον άνθρωπο.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Πολίτης σε κείμενό του που έγραψε για το πρόγραμμα των 2 παραστάσεων, σημειώνει: «…Αυτά τα έργα γράφτηκαν πριν τριάντα πέντε ολόκληρα χρόνια, και δεν παίχτηκαν ποτέ από τότε. Πώς είναι όταν κάποια στιγμή ανοίγουμε το παλιό μπαούλο και βρίσκουμε μια φορεσιά ανέγγιχτη, αγορασμένη κάποτε, που η θεά Τύχη δεν θέλησε να τη φορέσουμε ποτέ; Αν την είχαμε βάλει τότε, ίσως να φάνταζε περισσότερο, καινουριοραμμένη και μοντέρνα. Σήμερα όμως έχει μιαν άλλη χάρη – καθώς τέτοια υφάσματα δεν βρίσκονται εύκολα, ούτε τόσο καλοί ράφτες. Μπορεί η μόδα της να ’χει περάσει, μα η αρχοντιά κι η ομορφιά της είναι πάντα εδώ. Κρίμα όμως, επειδή αν τα έργα ετούτα είχαν παιχτεί στην ώρα τους, θα μιλούσαμε τώρα, νομίζω, για κλασικές, σταθερές αξίες.»

Το μέχρι στιγμής λογοτεχνικό έργο του Αργύρη Χιόνη απαρτίζεται από:

"Sponsored links"

  • – ένδεκα ποιητικές συλλογές, οι δέκα από τις οποίες κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΝΕΦΕΛΗ, σ’ ένα συγκεντρωτικό τόμο που φέρει τον τίτλο Η φωνή της σιωπής. Η ενδέκατη, με τον τίτλο Στο υπόγειο, έχει επίσης εκδοθεί από τη ΝΕΦΕΛΗ.
  • – πέντε συλλογές αφηγημάτων, δύο εκ των οποίων, Όντα και μη όντα (βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ 2007) και Περί αγγέλων και δαιμόνων, διατίθενται στο εμπόριο από τις εκδόσεις ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ. Από τις εκδόσεις ΚΙΧΛΗ έχει κυκλοφορήσει το βιβλίο του Το οριζόντιο ύψος και άλλες αφύσικες ιστορίες (2008).
  • – πλήθος μεταφράσεων, πεζών και ποιημάτων, από τα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και ολλανδικά.

Ποιήματα και πεζογραφήματα του ίδιου έχουν μεταφραστεί και δημοσιευτεί στα αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, ολλανδικά, σερβοκροάτικα και ρουμάνικα.

Κρατήσεις θέσεων, πληροφορίες στο τηλέφωνο 28210 92395 και 6973005570 . Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ και 13 ευρώ το φοιτητικό.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live