Ημερίδα της ΔΕΥΑΧ με θέμα τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στους υδατικούς πόρους

Κανένα σχόλιο

Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) αναλαμβάνει τον Ιούνιο του 2008, εκπροσωπώντας το σύνολο του τομέα Ύδρευσης – Αποχέτευσης της χώρας μας, την Προεδρία της Πανευρωπαϊκής Ένωσης των Ενώσεων και των Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (EUREAU). Στα πλαίσια της ανάληψης της Προεδρίας, η Ε.Δ.Ε.Υ.Α σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων και την υποστήριξη της Κ.Ε.Δ.Κ.Ε., διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στους υδατικούς πόρους με έμφαση στο πόσιμο νερό», την Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008 στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.).

Η ημερίδα έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Σταύρου Δήμα και οι εισηγητές της είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επιστήμονες διεθνούς κύρους από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα σηματοδοτήσει την έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της EUREAU μέχρι τον Ιούνιο του 2009. Για τον λόγο αυτό εκτιμάται ότι θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του τομέα ύδρευσης-αποχέτευσης.

"Sponsored links"

Για τον ίδιο σκοπό το Δ.Σ. της EUREAU θα συνεδριάσει την Παρασκευή 27-06-2008 στις 09:30 σε αίθουσα συνεδριάσεων του Μ.Α.Ι.Χ. Παράλληλα, την Παρασκευή 27-06-2008, με την ευκαιρία της παρουσίας της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στα Χανιά έχουν προσκληθεί:

 • τα στελέχη των Οικονομικών Υπηρεσιών των Δ.Ε.Υ.Α. της Κρήτης να συμμετέχουν στην Περιφερειακή συνάντηση της Οικονομικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, με ώρα έναρξης 09:30 και θέματα της συνεδρίασης:
 1. Απολογισμός της Συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής στην 20η Τακτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. (Καστοριά 4/6/2008).
 2. Προγραμματισμός δράσης της Οικονομικής Επιτροπής για το χρονικό διάστημα 2008-2009.
 3. Προτάσεις – Προβλήματα των Δ.Ε.Υ.Α. της Κρήτης.
 4. Διάφορα.
 • τα στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δ.Ε.Υ.Α. της Κρήτης να συμμετέχουν στην Περιφερειακή συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Γιάννης Ν. Γεωργακάκης» της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων της Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, στην περιοχή Σόδυ – Κουμπελή, με ώρα έναρξης 09:30 και θέμα της συνεδρίασης: «Προγραμματισμός ενεργειών της Τεχνικής Επιτροπής για την περίοδο 2008-2009».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

1η Συνεδρία

Προεδρείο: K. Bιρβιδάκης και Α. Αγγελάκης

 • Καλωσόρισμα, Κ. Βιρβιδάκης, Δήμαρχος Χανίων.
 • Χαιρετισμός, Α. Βούλγαρης, Δήμαρχος Βόλου, Πρόεδρος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Λάρισα, Ελλάδα.
 • Xαιρετισμός, Γ. Κοτρωνιάς, Δήμαρχος Λαμίας, Εκπρόσωπος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος, Αθήνα, Ελλάδα.
 • Xαιρετισμός, D. Vilessot, Πρόεδροςτης EUREAU
 • Εναρκτήρια Ομιλία, A. Αγγελάκης, Αντιπρόεδρος της EUREAU – Η Πολιτική της EΕ για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής Cr. Gutierrez-Cortines, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νερού, Βρυξέλλες, Βέλγιο
 • Προβλήματα και Προκλήσεις για το Πόσιμο νερό στον 21ο αιώνα, G. Tchobanoglous, UC Davis, Davis, California, USA.
 • Δυνατότητες Προσαρμογής των Επιχειρήσεων Ύδρευσης στην Κλιματική Αλλαγή,R. Kruize, Πρόεδρος του Specialist Group του IWA
 • Η Κλιματική Αλλαγή ως Δικαιολογία για την μη Ορθολογική Διαχείριση των Υδατικών Πόρων, Δ. Κουτσογιάννης, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Αθήνα, Ελλάδα
 • Ενιαία Διαχείριση των Υδατικών Πόρων της Λεκάνης του Ποταμού Ευρώτα:Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, N. Nικολαϊδης, Πολυτεχνείο Κρήτης, Χανιά, Ελλάδα
 • Η Πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου για την Κλιματική Αλλαγή σε Σχέση με τους Υδατικούς Πόρους, G. Suzenet, Water UK

2η Συνεδρία

Προεδρείο: D. Vilessot και Α. Αγγελάκης

 • Η Κλιματική Αλλαγή, ο Μεγαλύτερος Φίλος του Τομέα Υδατικών Πόρων:Προκλήσεις και Ευκαιρίες για τον Τομέα Υδατικών Πόρων στον 21ο Αιώνα,Leo Joostens, Climate Change, AG Leiden, the Netherlands
 • Στρογγυλό τραπέζι για την στρατηγική της EUREAU (Συντονιστής ο D. Vilessot)
 • Παρεμβάσεις, Σχόλια κ.λ.π.
 • Συμπεράσματα

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

Να τονισθεί η σημασία των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών στους υδατικούς πόρους. Οι εμφανείς επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών είναι ο αυξημένος κίνδυνος πλημμυρών, η αυξανόμενη συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων και η μειωμένη διαθεσιμότητα νερού σε περιοχές με έλλειμμα υδατικών πόρων. Οι επιπτώσεις αυτές συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τους υδατικούς πόρους και την υδροδότηση.

Η διαχείριση των υδατικών πόρων κάτω από μεταβαλλόμενες υδρολογικές συνθήκες θέτει μια νέα πρόκληση στον Ευρωπαϊκό τομέα υδατικών πόρων και ειδικά στις επιχειρήσεις ύδρευσης. Η EUREAU έχει ένα διαρκές και ενεργό ενδιαφέρον για τους υδατικούς πόρους και το κλίμα. Πρόσφατα γεγονότα που αφορούν στο θέμα μας αυξάνουν το ενδιαφέρον. Ανάμεσα στους στόχους περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι: Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στους υδατικούς πόρους (ποιότητα και ποσότητα), παραδείγματα μηχανισμών και στρατηγικών προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και η ανάπτυξη μιας ενιαίας στρατηγικής από την EUREAU.

"Sponsored links"

EUREAU: Η EUREAU είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση των Εθνικών Ενώσεων και των επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης, εκπροσωπώντας εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης που παρέχουν υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης σε περίπου 405 εκατομμύρια πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Τα μέλη της αντλούν νερό από τον φυσικό κύκλο, το επεξεργάζονται όπου είναι απαραίτητο, το διανέμουν ως καθαρό και ασφαλές πόσιμο νερό, το συλλέγουν ως απόβλητο και το αποδίδουν στον κύκλο του νερού ως επεξεργασμένα υγρά απόβλητα. Τα μέλη της EUREAU λαμβάνουν υπόψη τους την αειφορία σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων τους και υποστηρίζουν πλήρως τους στόχους και τις αρχές της ευρωπαϊκής Οδηγίας-Πλαίσιο για τους υδατικούς πόρους. Επίσης, εκπροσωπούν όλο το φάσμα του Ευρωπαϊκού τομέα των υδατικών πόρων τόσο το δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό.(www.eureau.org)

ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ: Η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) ιδρύθηκε το 1989. Έχει έδρα την πόλη της Λάρισας. Η Ένωση έχει 176 Δ.Ε.Υ.Α. (Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης) μέλη σε όλη την Ελλάδα. Οι Δ.Ε.Υ.Α. έχουν ιδρυθεί με τον Νόμο 1069/80. Κύρια αντικείμενα των Δ.Ε.Υ.Α είναι η ύδρευση των πόλεών τους και η διαχείριση των αστικών υγρών αποβλήτων (συλλογή, επεξεργασία και διάθεση). Η Ένωση είναι ο σύμβουλος των Δ.Ε.Υ.Α. και εκπροσωπεί τις Δ.Ε.Υ.Α. στην Πολιτεία. Έχει πάρει μέρος ως εταίρος σε διάφορα εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, κυρίως πιλοτικά. Η Ένωση των Δ.Ε.Υ.Α. διοικείται από ενδεκαμελές Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από Δήμαρχους. Η Ένωση είναι πλήρες μέλος της EUREAU από το 1993.(www.edeya.gr)

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ: Η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και αποτελεί τον βασικό φορέα εκπροσώπησης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού στη χώρα. Η ίδρυση της ΚΕΔΚΕ αποφασίσθηκε το 1927 και δημοσιεύθηκε με προεδρικό διάταγμα το 1931. Οι στόχοι της ΚΕΔΚΕ είναι η προώθηση όλων των θεμάτων που αφορούν στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προώθηση και υποστήριξη κάθε Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συλλογή πληροφοριών για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η συνεργασία με την Κυβέρνηση για κάθε θέμα που συμβάλλει στην ανάπτυξη και στην αποκέντρωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η παροχή τεχνικής βοήθειας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η συμμετοχή στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Οργανισμούς που εκπροσωπούν τοπικά συμφέροντα.(www.kedke.gr)

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ – ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΧΑΝΙΩΝ: Η Δ.Ε.Υ.Α. Χανίων, ιδρύθηκε το 1981 με σκοπό να αναλάβει την ύδρευση, την αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων υδάτων, καθώς και την εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών υγρών αποβλήτων της πόλης των Χανίων. Η Δ.Ε.Υ.Α.Χ. είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, Δημοτική Επιχείρηση κοινωφελούς χαρακτήρα. Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από ένδεκα μέλη, από τα οποία εννέα ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο, ένα από κοινωνικό φορέα και ένα εκπροσωπεί τους 134 εργαζόμενους. Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης καλύπτουν τις ανάγκες του Δήμου Χανίων και εν μέρει του Δήμου Θερίσου. Η εγκατάσταση επεξεργασίας των αστικών υγρών αποβλήτων επεξεργάζεται τα απόβλητα των Δήμων Χανίων, Θερίσου, Ακρωτηρίου, Σούδας, Ελευθέριου Βενιζέλου. Όσον αφορά στο δίκτυο ομβρίων, καλύπτει την περιοχή του Δήμου Χανίων. Το μήκος του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης είναι 360 χιλιόμετρα. (www.deyax.org.gr)

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live