Σε κρίση η ελληνική κοινωνία

Κανένα σχόλιο

Επικίνδυνος ο μιμητισμός των πολιτών από τις εκκωφαντικές εμπλοκές πολιτικών σε σκάνδαλα και διαφθορά. Οι άδειες τσέπες από την ακρίβεια, άλλοθι για μίζες και προμήθειες. Σε κρίση η ελληνική κοινωνία προσπαθεί να βγει από το αδιέξοδο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κατάσταση με την υπόθεση της Siemens αλλά και την ακρίβεια στην Ελλάδα. Όλοι οι πολιτικοί σχηματισμοί αξιώνουν εδώ και τώρα κάθαρση, διαμηνύοντας προς όλες τις κατευθύνσεις πως ένοχοι είναι άλλοι και όχι αυτοί.

Του Φίλιππου Ζάχαρη

"Sponsored links"

fr-revol Όλοι επιμένουν πως όλα πρέπει να βγουν στο φως και πως η λύση του μυστηρίου θα έλθει μόνο μέσα από επισταμένες έρευνες που θα βγάλουν και άλλους στη φόρα πλην των δικών τους. «Άβουλος και άτολμος ο πρωθυπουργός», φωνάζει ο Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας την κυβέρνηση να προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις με ύφος και στόμφο. Καλεί επίσης την κυβέρνηση να ενεργοποιήσει την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και τη δραστηριοποίηση της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος, ενώ επεσήμανε ότι δεν μπορεί να παίρνει προμήθειες του Δημοσίου μια εταιρεία που έχει ομολογήσει ότι δίνει μίζες.

Οι ενέργειες αυτές του ΠΑΣΟΚ που ακολούθησαν την ομολογία Τσουκάτου για τα χρήματα που μπήκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ από την Siemens, δείχνει προσπάθεια εξιλέωσης και αποβολής του στίγματος πως στο ΠΑΣΟΚ εισέρρευσαν λεφτά από την εν λόγω εταιρεία. Το εσωκομματικό ξεκαθάρισμα επίσης φαίνεται πως αποτελεί προτεραιότητα του αρχηγού του, μετά και την πρόσφατη αποπομπή Σημίτη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Αυτό που θέλει να περάσει προς τα έξω ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν υπάρχει κανένας φόβος για εμπλοκή και άλλων ονομάτων από τον δικό του χώρο. Ζητά λοιπόν επίμονα Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή για να πέσει όσο το δυνατό περισσότερο φως στην υπόθεση.

Από την κυβέρνηση βέβαια θεωρούν ότι επιβραδύνεται η δουλειά του αρμόδιου εισαγγελέα από το αργοπορημένο τελικό πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής. Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με την Siemens, συνεπικουρούμενων των δηλώσεων και των υπόλοιπων κομμάτων που καταγγέλλουν το δικομματισμό, η ακρίβεια συνεχίζει να πλήττει τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα προκαλώντας οικονομική ασφυξία. Η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού, διαμηνύει πως έχει κάνει ότι μπορεί για να απαλύνει την κατάσταση, πως τα αποτελέσματα της ακρίβειας θα συνεχίσουν να προκαλούν προβλήματα και πως οι δανειολήπτες πρέπει να προσέχουν!

Την ίδια στιγμή βέβαια οι τράπεζες αφήνονται ελεύθερες να χορηγούν πλήθος δανείων με ασύμφορα επιτόκια που πνίγουν στην κυριολεξία τον καταναλωτή και οι μισθοί παγώνουν προκαλώντας οικονομική καταστροφή στα φτωχά λαϊκά στρώματα. Φαινόμενα τεφτεριών στις αγορές προϊόντων ξανακάνουν την εμφάνισή τους, «δανεικά και αγύριστα» κατακλύζουν την αγορά που υποφέρει από ρευστότητα και η κατρακύλα συνεχίζεται χωρίς σταματημό, πληθαίνοντας τις τάξεις των ανέργων και υποαπασχολούμενων.

Τα δε μικρά κόμματα δε σταματούν να μιλούν για καταπολέμηση του δικομματισμού, όπως προανέφερα – έχοντας να προτείνουν όμως τι; Αλήθεια, τι θα έκαναν ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ στη θέση των δύο μεγάλων κομμάτων; Η επιχειρηματολογική πενία δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο των δύο μεγάλων κομμάτων αλλά όλων των πτερύγων του Κοινοβουλίου. Με τέτοια κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η κινητοποίηση του κόσμου από τα κόμματα της αντιπολίτευσης έπρεπε να είναι μνημειώδης και τα λόγια έπρεπε να είχαν γίνει πράξεις και δη άμεσες. Από την άλλη βέβαια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει πως για όλα δεν ευθύνεται αυτή και πως κάνει ότι μπορεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση! Επόμενο ήταν. Με αυτά και με αυτά, τα κάθε λογής σκάνδαλα συνεχίζουν να αφήνουν την πικρή τους γεύση από μια κοινωνία σε κρίση.

Αν δεν υπάρξει το συντομότερο αλλαγή στην νοοτροπία άσκησης της πολιτικής, τότε θα μιλάμε για ολοένα και μεγαλύτερη κατρακύλα στην ελληνική κοινωνία. Μια κοινωνία που παραδειγματιζόμενη από τις μίζες και τη διαφθορά θα βαδίζει στα χνάρια των πρώτων διδαξάντων της, των πολιτικών. Γιατί με άδειες τσέπες από την ακρίβεια, οι μίζες θα αποτελούν την ασφαλή και ενδεδειγμένη λύση.

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live