Πρωτοβουλία κατοίκων Παπαδιανών Κακοδικίου – Τα καθαρό πόσιμο νερό είναι δικαίωμα όλων μας!

Κανένα σχόλιο

Είναι σε όλους γνωστή η σπουδαιότητα του νερού στην ανθρώπινη επιβίωση. Χωρίς φαγητό ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει πολλές ημέρες, ακόμα και μήνα, όμως χωρίς νερό ελάχιστα. Δεδομένο και αναφαίρετο δικαίωμα θεωρείτε από την ιατρική, αλλά και από τους νόμους της πολιτείας, ότι το νερό που καταναλώνεται από τους ανθρώπους πρέπει να είναι εξαιρετικής ποιότητας, απηλλαγμένο από κάθε χημικό ή μικροβιολογικό παράγοντα που θέτει σε κίνδυνο την υγεία ή και την ζωή τους.

Όμως αυτή η αυτονόητη προϋπόθεση υγιεινής διαβίωσης και ασφαλούς χρήσης πόσιμου νερού στην γειτονιά μας δεν υφίσταται! Θα θέλαμε λοιπόν να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας για την πέρα από κάθε λογική καθυστέρηση λήψης μέτρων από την δημοτική αρχή Καντάνου, καθώς και την έλλειψη ενημέρωσης όσον αφορά το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σχετικά με την ποιότητα του πόσιμου νερού στον οικισμό Παπαδιανά του δημοτικού Διαμερίσματος Κακοδικίου του Δήμου Καντάνου. Έπειτα από ενέργειες των κατοίκων που υπέγραψαν αίτημα- αφού η δημοτική αρχή αρνήθηκε να πράξει η ίδια- έγιναν αναλύσεις από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτ. Χανίων στις 18/09/2008.

"Sponsored links"

Τα αποτελέσματα(3620 / 3-11-2008) των δειγμάτων πόσιμου νερού από τις πηγές που υδρεύουν την περιοχή Παπαδιανών δόθηκαν εγγράφως από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτ. Χανίων στο Δήμο Καντάνου στις αρχές Νοεμβρίου, όμως παρόλο που έχει περάσει χρονικό διάστημα 4 μηνών δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για την επίλυση του προβλήματος.

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο τα νερά που εξετάστηκαν από το εργαστήριο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν είναι «πόσιμα», αφού δεν πληρούν τους όρους από μικροβιολογικούς άποψης λόγω παρουσίας ολικών κολοβακτηριδίων, κολοβακτηριδίων του εντέρου και στρεπτόκοκκου κοπράνων και φυσικά κρίθηκαν ακατάλληλα για πόση. Στη συνέχεια και στο ίδιο έγγραφο δίνονται αναλυτικές οδηγίες για την επίλυση του προβλήματος και αναφέρεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία (ΚΥΑ Υ2/2006/21-06-2001, άρθρο 12) ο Δήμος είναι «υπεύθυνος ύδρευσης» και στα πλαίσια των υποχρεώσεων του είναι η μελέτη, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση των συστημάτων ύδρευσης και γενικά της λήψης κάθε μέτρου προκειμένου να παρέχεται πόσιμο νερό σε ποσότητα επαρκή για τις ανάγκες του υδρευόμενου πληθυσμού.

Το πρόβλημα μας είναι ιδιαίτερα σοβαρό, αφορά την δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία και ζωή των κατοίκων και επισκεπτών των Παπαδιανών, πολλοί από τους οποίους είναι μικρά παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι με σοβαρά προβλήματα υγείας. Δυστυχώς όμως ακόμα και σήμερα οι κάτοικοι αναγκάζονται είτε να αγοράζουν νερό εμφιαλωμένο επιβαρύνοντας την ήδη δεινή τους οικονομική κατάσταση, είτε να πίνουν το ακατάλληλο για πόση νερό θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους.

Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε περαιτέρω ολιγωρία και απαιτούμε έγκαιρα, έγκυρα και αποτελεσματικά μέτρα που θα λύσουν το πρόβλημα. Τέλος παρακαλούμε τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας, να συντονίσει τις δικές της ενέργειες-και εν ανάγκη να επαναλάβει άμεσα τους ελέγχους- έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των κατοίκων που έχουν τουλάχιστον το δικαίωμα να πίνουν ένα ποτήρι καθαρό νερό!

Πρωτοβουλία κατοίκων Παπαδιανών Κακοδικίου

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live