Παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Σκανδαλίδη με τίτλο «Κυβερνώσα Αριστερά – Για το δικαίωμα στην ευημερία»

Κανένα σχόλιο

Ένα πρώτο βήμα για την διερεύνηση της συνεργασίας ΠΑΣΟΚ-Αριστεράς, επιχειρεί ο Κώστας Σκανδαλίδης, με το βιβλίο του «Κυβερνώσα Αριστερά- Για το δικαίωμα στην ευημερία» (Εκδόσεις Λιβάνη), που παρουσιάστηκε χθες από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Θ. Πάγκαλο, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φ. Κουβέλη και τον πρόεδρο του ΙΣΤΑΜΕ, Ν. Κοτζιά, με συντονιστή το διευθυντή της εφημερίδας «Το Βήμα», Αντ. Καρακούση. Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «οι συνθήκες της χρηματοπιστωτικής κρίσης επαναφέρουν τις διαχωριστικές γραμμές και επιτρέπουν στις προοδευτικές σοσιαλδημοκρατικές αριστερές δυνάμεις να προτείνουν από ευνοϊκότερη θέση ένα δρόμο για την Ελλάδα της ευημερίας και την Ευρώπη των λαών, σε ένα κόσμο καλύτερο και δικαιότερο».

skandalidis Ο κ. Σκανδαλίδης διευκρινίζει ότι «τη συνεργασία δεν την αντιλαμβάνεται ως άθροισμα κομμάτων ή ηγετικών ομάδων και σε καμία περίπτωση ως διαδικασία κορυφής για την διευθέτηση συμφερόντων οροφής, αλλά ως διεργασία από τα κάτω, από τη βάση, ως παρέμβαση με επίκεντρο το κοινωνικό κράτος, την παιδεία, την υγεία, τη δίκαιη κατανομή του παραγωγικού πλούτου».

"Sponsored links"

Για τη «συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που απαιτεί την συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς», μίλησε ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι «ένα τέτοιο πολιτικό σχέδιο είναι και ρεαλιστικό και ανατρεπτικό».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα στοιχεία και οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, δεν υπάρχουν σήμερα. «Αυτό δεν συνεπάγεται εφησυχασμό, αντιθέτως πρέπει να αποτελεί μια συνεχή ανοιχτή πρόκληση -πρόσκληση προς όλους τους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες, που θεωρούν ότι τους αφορά η προσπάθεια σύγκλησης του συνόλου των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της οικολογίας», υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Ο κ. Πάγκαλος, μιλώντας για «αντιευρωπαϊκή στάση του ΚΚΕ», το απέκλεισε «εξ΄ ορισμού» από τη συγκεκριμένη συζήτηση. Στην ομιλία του αναφέρθηκε κυρίως στο Συνασπισμό, για τον οποίο -όπως σημείωσε- υπάρχει περιθώριο να προχωρήσει με το ΠΑΣΟΚ, αρχίζοντας από ό,τι ενώνει τα δύο σχήματα.
Συμφώνησε στη «διαμόρφωση μιας κυβερνώσας Αριστεράς, είτε υπάρχει αυτοδυναμία για το ΠΑΣΟΚ, είτε όχι» και χαρακτήρισε ρεαλιστική την «πράσινη ανάπτυξη» και την προοδευτική διακυβέρνηση, που αναλύει στις προτάσεις και θέσεις του ο συγγραφέας.
Ο κ. Κοτζιάς χαρακτήρισε το βιβλίο μαχητικό και επιστημονικό ταυτόχρονα, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να αποτραπούν να πληρώσουν την κρίση, αυτοί που δεν φταίνε. «Πρέπει να ασχοληθούμε με το μέλλον πριν μας αποκεφαλίσουν οι νέοι», τόνισε και επιπλέον αναφέρθηκε «σε επενδύσεις που δεν οδηγούν πουθενά», σημειώνοντας ότι «δεν πρόσθεσαν ούτε βίδα στον τόπο».
Επέκρινε δε, τον Συνασπισμό ότι είναι «η μόνη αριστερά στην Ευρώπη, που αρνήθηκε να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, επειδή ήταν ρεφορμιστικό και προτίμησε τη ΝΔ».

«Είναι ένα βιβλίο στη σωστή στιγμή», είπε ο διευθυντής του Βήματος, Αντ. Καρακούσης, επισημαίνοντας ότι η συγκυρία πολιτική, οικονομική και κοινωνική δικαιώνει την επιλογή της γραφής και της έκδοσης.
«Οι αναζητήσεις, οι θέσεις και οι προτάσεις του συγγραφέα συγκροτούν ύλη για γόνιμη συζήτηση και εποικοδομητικό διάλογο. Ανάμεσα στο δίπολο κράτος ή αγορά, ο κ. Σκανδαλίδης αναζητεί τη συμφιλίωση των δύο και τη σύνδεσή τους με την κοινωνία, ενώ εξειδικεύοντας τις δεσμεύσεις της προοδευτικής διακυβέρνησης, ο συγγραφέας σημειώνει ότι δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με επιχειρηματίες που κερδοσκοπούν χωρίς να παράγουν, με εργαζόμενους που αμείβονται χωρίς να δουλεύουν, με παρασιτικές και αντιπαραγωγικές δυνάμεις», τόνισε ο κ. Καρακούσης και κατέληξε: «Το μήνυμά του δεν είναι εύκολο. Η ελληνική εκδοχή μιας ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας μπορεί όντως να αποτελεί τη λύση για τη χώρα, αλλά η κατανόησή της στις παρούσες συνθήκες δεν είναι δεδομένη».

Στην παρουσίαση, χαιρετισμό απηύθυνε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ παρέστησαν ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, ο δήμαρχος Αθηναίων, Ν. Κακλαμάνης και οι Λ. Κύρκος, Γ. Ραγκούσης, Γ. Παπακωνσταντίνου, Κ. Λαλιώτης, Α. Διαμαντοπούλου, Α. Λιβάνης, Ν. Σηφουνάκης, Α. Τσοχατζόπουλος, Π. Ευθυμίου, Κ. Γείτονας, Ν. Αλευράς και Γ. Παπαντωνίου.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live