Ανακοίνωση Καταγγελία της Επιτροπής κατά των Βάσεων και της Εξάρτησης για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι

Κανένα σχόλιο

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις τόσο στα Βαλκάνια όσο και γενικότερα. Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός σαν ισχυρότερος κινήθηκε επιθετικά. Απαίτησε από τους συμμάχους του να ενισχύσουν την απόφασή του για διεύρυνση του ΝΑΤΟ όσο γίνεται πιο ανατολικά ( Ουκρανία, Γεωργία) και την ένταξη της Κροατίας, Αλβανίας, FYROM. Επιπλέον απαίτησε σημαντική ενίσχυση των Νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν και συστράτευση χωρίς ταλαντεύσεις στο μείζον ζήτημα της ανάπτυξης αντιπυραυλικής ζώνης σε Τσεχία- Πολωνία.

Όλα αυτά προωθούνται όταν ήδη έχει επιτευχθεί η «ανεξαρτητοποίηση» του Κοσόβου και η εγκατάσταση και εκεί στρατευμάτων. Όταν σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στο Κόσοβο, στη Βοσνία, στη FYROM αναπτύσσονται τεράστιες αμερικάνικες στρατιωτικές βάσεις (επιχειρησιακές). Ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός επιδιώκει να εδραιώσει πλήρως την κυριαρχία του στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη και κηρύττει σχεδόν τον πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, θέλοντας να συμπαρασύρει με το μέρος του το σύνολο της Δυτικής Ευρώπης.

"Sponsored links"

Οι δυτικοευρωπαίοι ιμπεριαλιστές κυρίως Γερμανία – Γαλλία αρνήθηκαν σ’ αυτή τη φάση την ένταξη της Ουκρανίας – Γεωργίας και δια στόματος Μέρκελ δήλωσαν πρόωρη την πρόταση. Σε όλα τα άλλα ζητήματα όμως δήλωσαν πρόθυμοι να συμβάλλουν θετικά. Έτσι αυξάνουν τα στρατεύματά τους στο Αφγανιστάν και υποστηρίζουν στην επέκταση του ΝΑΤΟ ( έγινε δεκτή η ένταξη Αλβανίας- Κροατίας, ενώ θα καθυστερήσει η ένταξη της FYROM λόγω ελληνικού βέτο).

ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ για τους ιμπεριαλιστές κατέγραψε επιτυχίες, συμβιβασμούς και υποχωρήσεις αντίστοιχες με το συσχετισμό που υπάρχει σήμερα. Για τους λαούς των Βαλκανικών χωρών αυτό που κατέγραψε είναι:

  • Την πολιτική και στρατιωτική ενίσχυση του ιμπεριαλιστικού παράγοντα, ο οποίος θα καθορίζει τις εξελίξεις στην περιοχή
  • Την παραπέρα εξάρτηση των Βαλκανικών χωρών στα δεσμά του ΝΑΤΟ
  • Την οικονομική αιμορραγία των λαών για αυξημένες στρατιωτικές δαπάνες, την αποσταθεροποίηση της περιοχής, τον εξοστρακισμό της ειρήνης και το φάσμα του πολέμου να πλησιάζει όλο και πιο κοντά.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης με την ολόψυχη υποστήριξη της αντιπολίτευσης -στο όνομα της «εθνικής ομοψυχίας»- ήταν στάση ευθυγράμμισης με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα σε όλα τα ζητήματα. Στο μόνο που φάνηκε να διαφοροποιείται είναι το ζήτημα της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, λόγω της διαφοράς με τη χρήση του ονόματος Μακεδονία.

Με κάθε τρόπο ύμνησαν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, την πίστη της στη συμμαχία και στα ιδανικά του ΝΑΤΟ. Τη στήριξή της στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, στην ένταξη της Κροατίας, Αλβανίας αλλά και της FYROM μόλις λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Υπενθύμισαν στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικανούς πόσο στήριξε η Ελλάδα τους πολέμους τους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία, πόσο χρήσιμη είναι γι’ αυτούς η βάση της Σούδας. Ζήτησαν ως αδικημένοι υποτακτικοί κατανόηση στο θέμα του βέτο για την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, μέχρι να λυθεί η διαφορά με το όνομα.

Δε μπορούμε να δεχτούμε ότι ο θεματοφύλακας της σταθερότητας, της ειρήνης και καλής γειτονίας χωρών και λαών, είναι η λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και η ένταξη σ’ αυτό. Ακριβώς την αντίθετη άποψη προβάλλουμε και τα γεγονότα δυστυχώς μας επιβεβαιώνουν. Το ΝΑΤΟ είναι πηγή και μηχανή πολέμου, είναι η τρομοκρατική μηχανή που μάτωσε και ματώνει τους λαούς της Βαλκανικής, του Ιράκ, του Αφγανιστάν.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΣΕΣ

Η ειρήνη στα Βαλκάνια θα επιβληθεί μόνο όταν οι λαοί ξεσηκωθούν ενάντια στους ιμπεριαλιστές, όταν εκδιώξουν το ΝΑΤΟ, τις βάσεις και κάθε ξένο στρατιώτη. Όταν όλοι οι φαντάροι γυρίσουν στις πατρίδες τους. Μόνο ένα ενιαίο μέτωπο των Βαλκανικών λαών ενάντια στους ιμπεριαλιστές και στους πολέμους τους μπορεί να εξασφαλίσει την ειρήνη, τη φιλία, τη συνεργασία και την πρόοδο. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και του ελληνικού λαού.

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live