Το παιδί της μαϊμούς

Κανένα σχόλιο

Στην ιστορία όλων των γνωστών του κόσμου δεν υπάρχει πιο επικίνδυνο εγχείρημα από ένα ορισμό. Όταν ο Πλάτων επιχείρησε να δώσει τον ορισμό του ανθρώπου, τον διατύπωσε, περίπου, ως εξής: «Ον δίπουν και άπτερον». Του κουβάλησαν, λοιπόν, οι μάγκες ένα μαδημένο κοκόρι και τον ρώτησαν: Είναι άνθρωπος; Και η μαλαγάνα ο Πλάτων επαναδιατύπωσε διορθώνοντας: «Ον δίπουν, άπτερον και πλατώ νυχον». MALACIES δηλαδή.

Plato-raphael Εδώ όμως το πρόβλημα μπερδευομπερδεύεται: Ο Αριστοτελικός (;) όρος της τραγωδίας αμφισβητείται και ως προς την πατρότητα και ως προς το περιεχόμενο. «Έστιν ουν τραγωδία ΜΙΜΗΣΙΣ πράξεως κτλπ» Δεν θ’ ασχοληθώ με την πατρότητα, αλλά με την ουσία. Κατ’ ουσίαν ο ορισμός είναι ΟΡΘΟΤΑΤΟΣ. Υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία από την ΜΙΜΗΣΗ; Ο λαός εύστοχα την αποκαλεί ΜΑΪΜΟΥ.

"Sponsored links"

Ο Κρητικός, ακόμη ευστοχότερα, γράφει την φιλοσοφική μαντινάδα:

«Ο αετός περήφανος

κάθεται στο χαράκι

και βλέπει τ’ αποφάγια του

να τρώνε οι κοράκοι»

Το πρόβλημα όμως δεν είναι η ΜΑΪΜΟΥ, αφού όλοι σχεδόν οι άνθρωποι περνούν απ’ αυτό το στάδιο, αλλά να μη μείνεις στη ΜΑΪΜΟΥ. Ποιο είναι το παιδί της Μαϊμούς; Είναι ο ΘΟΡΥΒΟΣ.

ΦΩΤΗΣ

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live