ΕΛΜΕ Χανίων: Ο πολιτισμός υπό διωγμόν

Κανένα σχόλιο

Με έγγραφό του προς τους διευθυντές Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Χανίων, Ρεθύμνου ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Λασιθίου (με ημερομηνία 5/3) αναφέρει ότι, ύστερα από συνεννόηση με την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Κρήτης, δεν παρέχεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων διαμονής των μαθητών και συνοδών καθηγητών που συμμετέχουν στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Αγώνες χορού 2008 που διεξάγονται στον Αγιο Νικόλαο από τον περιφερειακό προϋπολογισμό των αγώνων.

Το παραπάνω έγγραφο, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε αναστάτωση και απογοήτευση στα παιδιά που είχαν αφιερώσει κόπο και χρόνο σε πρόβες και προετοιμασία, αφού "έθετε στον αέρα" τη συμμετοχή τους στους αγώνες. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με το ΥΠΕΠΘ στάλθηκε απόφαση (με ημερομηνία 9/3/2009) με υπογραφή του υφυπουργού κ. Λυκουρέντζου στην οποία αναφέρεται ότι εγκρίνεται η μετάβαση και η κάλυψη των εξόδων διαμονής και διατροφής των μαθητών, συνοδών εκπ/κών και μελών κριτικών επιτροπών από τον προϋπολογισμό των Παννελήνιων Μαθητικών Καλλιτεχνικών Αγώνων..Πώς μπορεί να ερμηνευθεί αυτή η διγλωσσία;

"Sponsored links"

  • Γιατί άραγε "διαπιστώθηκε" την τελευταία στιγμή (5 μέρες πριν τη διεξαγωγή των αγώνων) ότι δεν είναι δυνατή η χρηματοδότησή τους;
  • Πώς εξηγείται η μεταγενέστερη διαβεβαίωση(;) του Υφυπουργού για την ομαλή διεξαγωγή των Αγώνων;

Μήπως "ανοίγει ο δρόμος" για αναζήτηση χορηγών από τα σχολεία προκειμένου να υλοποιούνται καλλιτεχνικές-πολιτιστικές εκδηλώσεις οι οποίες, κατά τ` άλλα, τελούν υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ;Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το υπουργείο διέθεσε 42000 ευρώ στην περιφέρεια της Κρήτης για τη διεξαγωγή των αγώνων ενώ πέρυσι το αντίστοιχο ποσό ήταν, περίπου, 115000 ευρώ.

Η παραπάνω μείωση ερμηνεύεται(!;), προφανώς, στο πλαίσιο της πολιτικής της κυβέρνησης για περιορισμό των κρατικών δαπανών, ενώ την ίδια στιγμή δε συμβαίνει κάτι ανάλογο με τα κονδύλια για τους πολεμικούς εξοπλισμούς… (είναι προφανείς οι προτεραιότητες της κυβέρνησης!!!). Το συγκεκριμένο γεγονός εντάσσεται στη γενικότερη αδιαφορία της Πολιτείας για την ποιοτική αναβάθμιση του ελληνικού σχολείου και στην έλλειψη χρηματοδότησής του (ενισχυτική, Π.Δ.Σ., Πανελλήνιο σχολικό δίκτυο) γεγονός που οδηγεί στην υποβάθμιση και την ακύρωση του δημόσιου/δωρεάν χαρακτήρα του.

Οι καλλιτεχνικοί μαθητικοί αγώνες συνιστούν μια εναλλακτική δημιουργική πρόταση, μια διαφορετική αντίληψη για την παιδεία που επιχειρεί να "βάλει από το παράθυρο" τον πολιτισμό στο ελληνικό σχολείο της ρουτίνας, της στείρας γνωσιοκεντρικής και χρησιμοθηρικής προσέγγισης. Δε φαίνεται όμως να έχει θέση ο πολιτισμός στο ελληνικό σχολείο. Βρίσκεται υπό διωγμόν… Κατά τ` άλλα … ΟΛΑ(;) ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ!!!!!!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Βασίλης Παπαστάμος

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Φώτης Μπιχάκης

"Sponsored links"

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live