Να στηριχτεί ο ακηδεμόνευτος συνδικαλισμός στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση των Χανίων

Κανένα σχόλιο

Την Τετάρτη 27 Μαΐου 2009 διεξάγεται Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων και εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. για το Σύλλογο και Αντιπροσώπων για την 78η ΓΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας που θα γίνει τον Ιούνιο στην Αθήνα. Ενώ η χώρα συγκλονίζεται από σκάνδαλα (SIEMENS, Βατοπέδι, ΜΑΝ κ.ο,κ.) με την εμπλοκή στελεχών του κυβερνητικού κόμματος της ΝΔ αλλά και στελεχών του ΠΑΣΟΚ, θα είναι μεγάλο λάθος να υπερψηφιστούν οι κομματικές παρατάξεις των δυο αυτών κομμάτων (ΠΑΣΚ-ΔΑΚΕ)..

Του Φώτη Ποντικάκη*

"Sponsored links"

Μια ματιά να ρίξει κανείς στα νηπιαγωγεία στα υπόγεια και τα ισόγεια πολυκατοικιών στα Χανιά, θα διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ και την επί εξαετία συνέχιση από τη ΝΔ της αθλιότητας σε ό,τι αφορά τη στέγαση των νηπιαγωγείων. Η δημιουργία της κρίσης, το πάγωμα μισθών, η μείωση των δαπανών για την Παιδεία αποτελούν πολιτική τόσο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ όσο και των κυβερνήσεων της ΝΔ. Ο θεσμός των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών των 300 ευρώ αντί των μόνιμων ξεκίνησε επί ΠΑΣΟΚ και διευρύνεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ. Οι κομματικές επιλογές στελεχών (διευθυντών εκπαίδευσης αλλά και διευθυντών σχολείων) ήταν μια παράδοση των κυβερνήσεων της ΝΔ, συνεχίστηκε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (που προσάρμοσαν κατάλληλα τα κριτήρια επιλογής) και συνεχίζεται επί ΝΔ με τη συνέντευξη εργαλείο πριμοδότησης των «ημετέρων».

Μπορούν λοιπόν ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ να έρθουν σε αντίθεση με τέτοιες διαχρονικές επιλογές των κομμάτων που στηρίζουν και εναλλάσσονται στην εξουσία;

Η λύση βέβαια δεν είναι ο απομονωτισμός και τα διασπαστικά συλλαλητήρια της ΕΣΑΚ (του ΚΚΕ) αλλά ο ακηδεμόνευτος, αυτόνομος συνδικαλισμός, η πρόταση ενότητας στη βάση των Γενικών Συνελεύσεων και της άμεσης δημοκρατίας που κάνει η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων.

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση (ΕΑΚ) συσπειρώνει δεκάδες εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των Χανίων, πέρα από κόμματα και από το τι ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Η ΕΑΚ είναι στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια κατά της ελαστικής εργασίας κι υπέρ των δικαιωμάτων των ωρομισθίων. Το 1995 άνοιξε το δρόμο για την ένταξη των αναπληρωτών σε όλους τους Συλλόγους Δασκάλων και Νηπιαγωγών της χώρας στέλνοντας την πρώτη αναπληρώτρια συνάδελφο Αντιπρόσωπο στο Συνέδριο της ΔΟΕ παρά την προσπάθεια της ΠΑΣΚ να μπλοκάρει τη συμμετοχή της (ζήτησε γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλου της ΔΟΕ!). Δέκα χρόνια αργότερα, το 2005, στείλαμε εκλεγμένη με το ψηφοδέλτιο της ΕΑΚ στη ΓΣ της ΔΟΕ ωρομίσθια Αντιπρόσωπο, παρά τις απειλές της ηγεσίας της ΔΟΕ (ΠΑΣΚ) ότι θα ακυρώσει όλους τους Αντιπροσώπους των Χανίων, και παρά τη λυσσαλέα αντίδραση της ΔΑΚΕ, που ζήτησε ψηφοφορία στο Συνέδριο της ΔΟΕ ζητώντας τη μη συμμετοχή των ωρομισθίων. Τελικά, η ψηφοφορία στο Συνέδριο της ΔΟΕ έληξε υπέρ της συμμετοχής των ωρομισθίων και άνοιξε ο δρόμος της ένταξης των ωρομισθίων στους Συλλόγους – μέλη της ΔΟΕ, γι΄άλλη μια φορά με πρωτοβουλία της ΕΑΚ από τα Χανιά.

Σταθερά όλα αυτά τα χρόνια, τα μέλη της ΕΑΚ δίνουν τη μάχη όχι απλά για αυξήσεις μισθών αλλά και για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία, για την επίλυση του κτιριακού προβλήματος των σχολείων, υπέρ της κάλυψης όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία και κατά των συγχωνεύσεων, ενώ παράλληλα δίνουν το παρών στους κοινωνικούς αγώνες για την ειρήνη, κατά του ρατσισμού, υπέρ της προστασίας της φύσης και του πολιτισμού.

Η ψήφος στην ΕΑΚ είναι ψήφος ενότητας πέρα από κόμματα, ψήφος συσπείρωσης σε κοινούς αγώνες, ψήφος ευαισθησίας και συστράτευσης με τα κοινωνικά κινήματα της πόλης μας, της χώρας μας, του κόσμου. Αυτή η φωνή δεν πρέπει να σιγήσει, πρέπει να ενισχυθεί, γιατί μόνο αυτή εγγυάται την αυτονομία του συνδικάτου, τον αταλάντευτο αγώνα όποιο κόμμα κι αν ανέβει στην εξουσία.

*Αιρετός εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ΠΥΣΠΕ) Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΠΥΣΠΕ) / Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης (ΕΑΚ)

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live