Το ΜΕΡΑ Χανίων για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Κανένα σχόλιο

Η ιστορία του στρατοπέδου Μαρκοπούλου παρόλο που φαίνεται σαν παραλογισμός όπως αυτός αποτυπώνεται στη στάση της Δημοτικής Αρχής και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ουσιαστικά συνοψίζει στα Χανιά την πραγματικότητα της αντιλαϊκής πολιτικής των Δήμων και του κεντρικού κράτους. Η πολιτική αυτή εκπορεύεται από τις επιταγές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ευθύνονται συνολικά για την άνευ όρων παράδοση, του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων ,της φύσης συνολικά, στις ορέξεις του κεφαλαίου. Γνωστή η προσπάθεια-εμπρησμός της ΝΔ αναθεώρησης του άρθρου 24 με τις καταστροφικές συνέπειες, η προώθηση των ΣΔΙΤ που σήμαναν την άλωση δημόσιων χώρων. Κοινός παρανομαστής της επίθεσης αυτής: «οι φυσικοί πόροι να θυσιαστούν στο όνομα της ανάπτυξης».

Αποδεικνύει με έμπρακτο τρόπο την λειτουργία των Δήμων – επιχειρήσεων υπηρετών του κέρδους που χαρακτηριστικά τους είναι φοροεισπρακτικές, και ιδιωτικοοικονομικές λειτουργίες, οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η υποταγή των συγκοινωνιών στα συμφέροντα των εταιρειών αυτοκινήτων και στα τραστ των καυσίμων, η υποταγή του πράσινου, του χωροταξικού σχεδιασμού στα συμφέροντα των αντίστοιχων εταιρειών κ.τ.λ..

"Sponsored links"

Με τις πολυκατοικίες και τα Ι.Χ. να έχουν κυριολεκτικά πνίξει την πόλη, και τον όποιο δημόσιο και ελεύθερο χώρο να εμπορευματοποιείται και να παραχωρείται για την ανέγερση συγκροτημάτων-μεγαθηρίων κατανάλωσης και τραπεζών, οποιοσδήποτε που βάζει ως προτεραιότητα την ποιότητα ζωής των πολιτών θα επέλεγε να γίνει πάρκο το στρατόπεδο Μαρκόπουλο. Αντ’αυτού η Δημοτική Αρχή επέλεξε με βάση τη λογική του κέρδους να προτείνει την τσιμεντοποίηση των στρεμμάτων που ζητά την παραχώρηση τους και να παζαρέψει με το ΥΠΕΘΑ εις βάρος της τσέπης του Χανιώτικου λαού τα εναπομείναντα στρέμματα.

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί η στάση του Δημάρχου, οργή και αγανάκτηση επίσης προκαλεί και η στάση του ΥΠΕΘΑ που παρά τις υποσχέσεις δεν παραχωρεί το στρατόπεδο περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή και τα κατάλληλα οφέλη. Κι όλα αυτά σε ένα Νομό που έχει τραβήξει τα πάνδεινα από ελληνικό και ξένο στρατό. Με στρατόπεδα που μόνο χώρο καταλαμβάνουν, με τη βάση-καρκίνωμα της Σούδας με τα πηγαινέλα των πολεμικών αεροσκαφών και αεροπλανοφόρων με τραμπουκισμούς πολιτών από Νατοϊκούς κ.ο.κ..

Αποδείχτηκε όμως περίτρανα ότι μπορούν να ευδοκιμήσουν αντιστάσεις από τα κάτω και να μαζικοποιηθούν. Αυτές ήταν που ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή να κάνει υποχωρήσεις και την συντριπτική πλειοψηφία των φορέων να ταχθεί υπέρ του πρασίνου, αυτές διατηρούν στην επιφάνεια το ζήτημα. Αυτές είναι που αντιτάχθηκαν στη λογική του συγκεντρωτικού μοντέλου υπερεξουσιών των Δήμων και των δημάρχων, αυτές έθεσαν ζήτημα οι πολίτες να έχουν γνώση για ό,τι τους αφορά, να συμμετέχουν και να αποφασίζουν οι ίδιοι για ό,τι γίνεται στην πόλη τους, με συνελεύσεις γειτονιών και αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες. Και έτσι πρέπει να συνεχίσουν και να δυναμώσουν στην κατεύθυνση συγκρότησης από τα κάτω αγωνιστικού μετώπου και κινήματος αντίστασης και ανατροπής των σχεδίων τους.

Σε αυτήν ανάγκη πρέπει να απαντήσουμε λέγοντας ότι κάθε βήμα δικής τους ανάπτυξης σημαίνει άλωση των δικών μας δικαιωμάτων στο περιβάλλον, διότι δεν υπάρχει «καλή» και «κακή» ανάπτυξη στα πλαισια της κυριαρχίας της αγοράς. Αλλά και να απαντήσουμε λέγοντας ότι κάθε φάση της κλιμακούμενης επίθεσης τους για άλωση των ελεύθερων χώρων πρέπει να βρίσκει την αντίστοιχη απάντηση της, ανώτερη πολιτικά, κοινωνικά και σε επίπεδο πρωτοβουλιών και πρακτικής. Με τέτοιους όρους μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε!

Μεγάλο στοίχημα αποτελεί η επιτυχία της εκδήλωσης διεκδίκησης που διοργανώνουν η Πρωτοβουλία Χανιωτών και Συνέλευση κατοίκων της περιοχής του Στρατοπέδου την Κυριακή 18/05 καθώς η μαζική παρουσία θα δώσει ένα ηχηρό μήνυμα τόσο στη Δημοτική Αρχή όσο και στο ΥΠΕΘΑ.

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live