Ευρεία σύσκεψη φορέων στα Χανιά ενάντια στη νέα κοινοτική οδηγία επαναπατρισμών προσφύγων και μεταναστών

Κανένα σχόλιο

«Παγωμένες» και αναστατωμένες οι κοινότητες μεταναστών σε όλη την Ευρώπη, αλλά και διεθνείς και τοπικές οργανώσεις υποστήριξης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις χώρες της Ε.Ε, παρακολουθούν απόψεις και πρακτικές τύπου Μπερλουσκόνι και Σαρκοζί, να γίνονται πλέον επίσημη πολιτική της Ε.Ε και οδηγία προς τα κράτη μέλη της. Και με τη βούλα του Ευρωκοινοβουλίου πλέον, από την Τετάρτη 18 Ιουνίου ισχύει η κοινοτική «οδηγία επαναπατρισμού» που προβλέπει μέτρα, με τα οποία στο εξής μετανάστες και πρόσφυγες θα αντιμετωπίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία ακόμη πιο αυστηρά.

metanastes-for-por Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από επεξεργασία «κεκλεισμένων των θυρών», ενώ δεν είχε δοθεί μέχρι πρόσφατα στη δημοσιότητα ούτε το προσχέδιο, ούτε το τελικό κείμενο, με αποτέλεσμα εθνικά κοινοβούλια, ενδιαφερόμενοι πολίτες και ανθρωπιστικές οργανώσεις να μην έχουν την ευκαιρία να διατυπώσουν παρατηρήσεις ή να εκφράσουν αντιρρήσεις. Άμεσες αντιδράσεις εκφράστηκαν επίσης από δεκάδες κυβερνήσεων αφρικανικών και νοτιοαμερικάνικων χωρών, ακόμα και του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ και του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Μισέλ Ροκάρ. Μεταξύ άλλων η επαίσχυντη αυτή «οδηγία-ντροπή» –η οποία ψηφίστηκε με 369 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 106 αποχές- προβλέπει :

"Sponsored links"

  • Ελάχιστο όριο κράτησης 18 μηνών για όσους εισέρχονται παράνομα στην Ε.Ε, χωρίς διάκριση ανάμεσα σε ασυνόδευτους ανήλικους, εγκύους γυναίκες, οικογένειες και άτομα που χρειάζονται προστασία.
  • Διαδικασίες άμεσων απελάσεων στις χώρες καταγωγής και, όταν αυτό δεν είναι εφικτό, στις λεγόμενες «τρίτες χώρες».
  • 5ετή απαγόρευση επανεισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ατόμων που έχουν απελαθεί.
  • Σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η «μαζική είσοδος» μεταναστών τρίτης χώρας, οι συνθήκες κράτησης να είναι «λιγότερο καλές» από αυτές που καθορίζει η οδηγία.

Έτσι ανοίγει και επίσημα ο δρόμος στις χώρες μέλη να εφαρμόσουν σκληρότερο εθνικό δίκαιο για τους μετανάστες και πρόσφυγες, που σημειωτέον, σε σχέση με τον ελάχιστο χρόνο κράτησης που εισάγει η οδηγία (18 μήνες), είναι σήμερα μικρότερος στα δυο τρίτα των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Στην Ελλάδα εδώ και δύο βδομάδες, ο Έλληνας υπουργός Εσωτερικών, αν και η Οδηγία του δίνει ρητά το δικαίωμα της αυτοεξαίρεσης, αρνείται πεισματικά να δεσμευτεί ότι δεν θα εφαρμόσει τα απαράδεκτα όρια της Οδηγίας και ότι θα διατηρήσει την υπάρχουσα ελληνική νομοθεσία, που προβλέπει κράτηση μέχρι το πολύ τρεις μήνες.

Η νέα αθλιότητα αυτής της οδηγίας, θα ενθαρρύνει τις Αρχές σε όλη την Ευρώπη, να θέτουν υπό κράτηση περισσότερους «παράνομους» μετανάστες. Η Βρετανία και η Ιρλανδία, οι οποίες δεν ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν δεν θα εφαρμόσουν την οδηγία αυτή. Η Δανία θα αποφασίσει εντός έξι μηνών εάν θα την εφαρμόσει ή όχι.

Το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, από δω από την Κρήτη, την νοτιοανατολικότερη γωνιά της Ευρώπης, ξεκινάει μια καμπάνια ενημέρωσης και διαμαρτυρίας για την απόφαση αυτή και καλεί κάθε μεταναστευτική και φιλομεταναστευτική συλλογικότητα σε όλη την Ελλάδα

  • Να συντονίσουμε τη δράση μας ,
  • Να πιέσουμε σθεναρά την Κυβέρνηση, να μπλοκάρουμε την εφαρμογή των δυσμενών διατάξεων για τους μετανάστες στην Ελλάδα.
  • Να έρθουμε σε επαφή και δικτύωση με άλλες οργανώσεις και ομάδες από άλλες χώρες της ΕΕ που επίσης αντιδρούν στη νέα οδηγία και στην μετατροπή της Ευρώπης σε «φρούριο» προκαταλήψεων και τρομο-υστερίας
  • Να στείλουμε ένα δυνατό και μαζικό μήνυμα στις Αρχές, που έσπευσαν να εφαρμόσουν κλίμα «κυνηγητού» μεταναστών χωρίς χαρτιά τις τελευταίες μέρες, με επιχειρήσεις «σκούπα» (και πρώτα και κύρια στις τοπικές εδώ στα Χανιά, όπου στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου επικρατεί το αδιαχώρητο πλέον).

Σαν πρώτο βήμα καλούμε σε ευρεία σύσκεψη φορέων τη Δευτέρα 23 Ιουνίου στις 8.30μμ στο Εργ. Κέντρο , κάθε μεταναστευτική κοινότητα της πόλης, κάθε συλλογικότητα υποστήριξης δικαιωμάτων και ποιότητας ζωής, εργασιακά σωματεία, το ίδιο το Εργ.Κέντρο, επιστημονικούς συλλόγους, το Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων, μη κυβερνητικές οργανώσεις, πολιτικά κόμματα και οργανώσεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους φοιτητές …, να στηρίξουν την προσπάθεια που ξεκινάει, να σταθούν στο πλάι των μεταναστών της πόλης, για μια πρώτη, γρήγορη και από κοινού εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Για να ακουστεί πρώτα από τα Χανιά ένα δυνατό, ένα μαζικό ΟΧΙ στη νέα αθλιότητα που μας επιβάλλουν…

Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live